Οι ανοικτοί λογαριασμοί Πελεκάνου και Αννίτας και το χάσμα που δεν γεφυρώνεται

Αγεφύρωτο φαντάζει πλέον το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του Μάριου Πελεκάνου και της υπόλοιπης ηγεσίας του ΔΗΣΥ. Ο κ. Πελεκάνος, ο οποίος παραιτήθηκε από την αντιπροεδρία του κόμματος μετά την αποτυχία του να εξασφαλίσει μία θέση στο ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών, απασφάλισε την Πέμπτη, καθιστώντας, πλέον, ξεκάθαρη τη δυσαρέσκειά του με τους μέχρι πριν από λίγες ημέρες στενούς του συνεργάτες, κάτι που απέφυγε να κάνει με την αρχική του ανακοίνωση.

Αφορμή για το ξέσπασμα του Μάριου Πελεκάνου αποτέλεσαν κάποια δημοσιεύματα τις τελευταίες ημέρες και η φημολογία που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του ΔΗΣΥ, καθώς έκανε λόγο για «σκόπιμες διαρροές» και «κακές γλώσσες», τα οποία φαίνεται να αποδίδει σε κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα και «πηγαδάκια». Είναι αρκετά πιθανόν το επόμενο διάστημα να ειπωθούν περισσότερα για το παρασκήνιο σε σχέση με την μη συμπερίληψη του κ. Πελεκάνου στο ψηφοδέλτιο, ιδιαίτερα μετά τα καρφιά που έριξε.

Πίσω από τις λέξεις φαίνεται να κρύβεται αρκετός θυμός και μαζεμένη απογοήτευση, γεγονός που δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα, εάν αποφασίσει τελικά να μιλήσει ανοικτά για όλα αυτά που υπαινίσσεται. Πλέον τα βέλη του έχουν γίνει πιο συγκεκριμένα και φαίνεται να στρέφονται προς την κατεύθυνση της προέδρου του ΔΗΣΥ και της υπόλοιπης ηγεσίας.

Η πρόκλησή του προς την ηγεσία να δημοσιευθούν οι σταυροί της εκλογικής διαδικασίας του Σαββάτου έχει μείνει, προς το παρόν, αναπάντητη και κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει τοποθέτηση επί του θέματος. Στην ουσία, αφέθηκε να νοηθεί πως ο αποκλεισμός του κ. Πελεκάνου ήταν αποτέλεσμα στρατηγικής ψήφου που ίδιος οργάνωνε και πήγε λάθος, ενώ ο ίδιος θεωρεί ότι μπορεί να αποδειχθεί μέσα από τη δημοσιοποίηση των ψηφοδελτίων ότι οι δισταυρίες λειτουργούσαν εναντίον του.

Το γεγονός ότι τόνισε πως οι χειρισμοί στην Πάφο και τη Λεμεσό, που ήταν υπό την ευθύνη του, γίνονταν ομαδικά από την ηγεσία, και η πρόκληση να ερωτηθούν τρίτοι εμπλεκόμενοι και πάλι δείχνει την πρόθεση του κ. Πελεκάνου να μοιράσει ευθύνες σε όλους όσοι αναμείχθηκαν. Είναι ξεκάθαρο ότι έχει ενοχληθεί από τις συγκεκριμένες αναφορές και θεωρεί ότι γνωρίζει την πηγή προέλευσής τους, ενώ ενδεχομένως να θεωρεί ότι γίνονται σκόπιμα για να του φορτωθούν ευθύνες που δεν του αναλογούν και να αποποιηθούν άλλοι το δικό τους μερίδιο.

Ο Μάριος Πελεκάνος άφησε ξεκάθαρα ανοικτούς λογαριασμούς για παρακάτω. Προειδοποίησε, ουσιαστικά, ότι έχει και άλλα να πει, λέγοντας «ελπίζω να μη χρειαστεί να απαντήσω ξανά στις "κακές γλώσσες" οι οποίες έχουν στόχο να σπιλώσουν τη φήμη και υπόληψη μου. Η Κύπρος είναι μικρή και όλοι γνωριζόμαστε καλά...».

Υπό αυτά τα δεδομένα, στην ουσία ξέκοψε κάθε συζήτηση για ανάκληση της παραίτησής του, παρά τις σχετικές αναφορές που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες, λέγοντας πως «η απόφασή μου για παραίτηση είναι οριστική και το επόμενο διάστημα θα πούμε περισσότερα για τους λόγους της παραίτησης μου από τη θέση του αντιπροέδρου του Συναγερμού».

Αυτό αναπόφευκτα σημαίνει πως κάποια στιγμή ο ΔΗΣΥ θα οδηγηθεί εκ νέου στις κάλπες, σε επίπεδο Ανώτατου Συμβουλίου, για αντικατάσταση του κ. Πελεκάνου, μια εξέλιξη που όλοι απεύχονταν, δεδομένων των ευαίσθητων ισορροπιών και της εσωστρέφειας που υπάρχει στο κόμμα. Για να επηρεάσει όσο πιο λίγο γίνεται αυτή η κατάσταση, το πιθανότερο είναι πως το ζήτημα θα μπει στο συρτάρι και θα επανέλθει μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου. Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί πως μπορεί μια τέτοια απόφαση να αποφύγει πιθανές ζημιογόνες διαδικασίες πριν από τις εκλογές, αλλά θα πραγματοποιηθεί υπό το βάρος του αποτελέσματός τους, το οποίο, εάν δεν είναι καλό για το κόμμα, θα δημιουργήσει ακόμη πιο εκρηκτικές δυναμικές.

Και μέσα σε όλο το αυξανόμενα αρνητικό κλίμα, η ηγεσία του ΔΗΣΥ, η οποία είναι επίσης λαβωμένη από την εξαιρετικά άβολη κατάσταση που δημιούργησε η πρόεδρος του κόμματος, όταν ανακοίνωσε ενώπιον του Πολιτικού Γραφείου την πρότασή της για υποψηφιότητα του αντιπροέδρου Γιώργου Κάρουλλα στον Δήμο Λάρνακας, ενώ γνώριζε πως ο ίδιος δεν είχε πρόθεση να αποδεχθεί, το κόμμα θα πρέπει να κλείσει τις τελευταίες εκκρεμότητές του ενόψει των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να μπει, σιγά σιγά, στον προεκλογικό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την χτεσινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου έγιναν βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς αποφασίστηκαν μία σειρά από υποψήφιοι για Αντιδημαρχίες στην ελεύθερη Κύπρο, καθώς και οι εκλεκτοί του κόμματος για τις Δημαρχίες κάποιων εκ των κατεχόμενων Δήμων. Οι αποφάσεις αυτές αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα και να οδηγηθούν προς επικύρωση στο Πολιτικό Γραφείο.

Δειτε Επισης

Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
Εκφορτώνονται οι πρώτες εκατοντάδες παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
Τέσσερις νεκροί από πυρά στο Αφγανιστάν-Ανάμεσά τους τρεις Iσπανοί τουρίστες
Ανακουφισμένοι οι τραγικοί γονείς της Σάνι Λουκ-«Είναι ακόμη πολύ όμορφη, τώρα μπορούμε να την θάψουμε»
Επεισοδιακή καταδίωξη καταζητούμενου στη Λεμεσό-Τον τσάκωσαν με παράνομο 32χρονο και με ναρκωτικά
Απολογείται τη Δευτέρα ο 50χρονος για τη γυναικοκτονία στο Μενίδι-Η κυνική ομολογία και τα κίνητρα της δολοφονίας
Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα και τεκμήρια για τον εντοπισμό των βάνδαλων των γηπέδων Απόλλωνα και ΑΕΛ
Γιατί ο Ερντογάν μετέτρεψε την Μονή της Χώρας σε τζαμί-Ερευνήτρια εξηγεί
Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποιεί για πιθανή τρομοκρατική απειλή στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+