Ρουτίνα να παραλύει ο αυτοκινητόδρομος λόγω τροχαίων-Πώς απαντά ως προς τις ενέργειες ο Αρχηγός

Τέσσερα τροχαία ατυχήματα σε διάστημα λίγων ωρών κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, παρέλυσαν για ώρες τον αυτοκινητόδρομο σε διάφορα σημεία κυρίως στις Επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας. Τέσσερα τροχαία ατυχήματα, άλλα πιο σοβαρά, όπως αυτό με την εμπλοκή φορτηγού και άλλα πιο ασήμαντα, κυρίως λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, απέκοψαν για ακόμα μια φορά τη χώρα στα δύο, ταλαιπωρώντας παράλληλα χιλιάδες οδηγούς που χρησιμοποιούσαν το οδικό δίκτυο.

Άλλωστε δεν πάει πολύς καιρός από τότε που ο κύριος οδικός άξονας της χώρας, ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει τις δύο μεγάλες πόλεις, παρέλυσε για οκτώ ώρες, λόγω τροχαίου ατυχήματος με την εμπλοκή φορτηγού. Χιλιάδες οδηγοί, έμειναν για ώρες εγκλωβισμένοι στα οχήματα τους, στρέφοντας τα πυρά τους κατά της Αστυνομίας και των χειρισμών που έγιναν, αφού δεν δόθηκε εναλλακτική οδός για τη διοχέτευση της τροχαίας κίνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέταρτο τροχαίο στον αυτοκινητόδρομο-Έκλεισε η δεξιά λωρίδα

Αυτό το περιστατικό, με το κλείσιμο του αυτοκινητόδρομου για οκτώ ώρες, μέχρι να μετακινηθεί το φορτηγό και το χαλίκι που μετέφερε από το οδόστρωμα, ήταν η αφορμή για να τεθεί από τον πρόεδρο της επιτροπής Μεταφορών της Βουλής, Μαρίνο Μουσιούττα, προς την τότε υπουργό Δικαιοσύνης, σε σχέση με τις διαδικασίες που ακολουθούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες στις περιπτώσεις ατυχημάτων στον αυτοκινητόδρομο.

Η ερώτηση απαντήθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα από τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης, Μάριο Χαρτσιώτη, ο οποίος στο πλαίσιο της διαδικασίας ελέγχου της Κυβέρνησης από τη Βουλή, μέσω των ερωτήσεων, προώθησε επιστολή του Αρχηγού Αστυνομίας, ο οποίος αφενός εξηγεί τι προβλέπεται στη θεωρία, προσπερνώντας ενδεχομένως, το τι συμβαίνει στην πράξη, όπως άλλωστε έγινε και τον περασμένο Οκτώβριο, όπως έγινε και χθες, όπου οι δρόμοι κλείνουν για ώρες και η παρουσία της Αστυνομίας παρουσιάζεται στα βασικά, χωρίς να παρέχει εναλλακτικές οδούς ή λωρίδες, ακόμα και στην αντίθετη κατεύθυνση στους οδηγούς, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό.

Τα τρία δεδομένα

Σύμφωνα λοιπόν με την Αστυνομία, η 24ώρη Αστυνόμευση όλων των υφιστάμενων Αυτοκινητόδρομων, Παγκύπρια, είναι στην αρμοδιότητα των Ουλαμών Πρόληψης Οδικών Δυστυχημάτων (ΟΠΟΔ) του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου Αστυνομίας. Όταν καταγραφεί ένα σοβαρό περιστατικό τροχαίας σύγκρουσης, το οποίο προκαλεί καθυστέρηση και συμφόρηση της τροχαίας κίνησης, οι πρώτες ενέργειες που γίνονται από τα μέλη του Τμήματος Τροχαίας, είναι η αξιολόγηση της σοβαρότητας του περιστατικού, η αξιολόγηση του σημείου του Αυτοκινητόδρομου που έχει συμβεί το περιστατικό και η αξιολόγηση της χρονικής περιόδου που έχει γίνει.

Όπως αναφέρει ο Αρχηγός Αστυνομίας, «τα πιο πάνω τρία δεδομένα είναι πολύ σημαντικά για την ορθή αξιολόγηση και διαχείριση του περιστατικού, με γνώμονα την ελάχιστη ταλαιπωρία του κοινού και με απώτερο σκοπό την αποφυγή όσο κατά το δυνατό της ταλαιπωρίας που μπορεί προκληθεί στο ευρύ κοινό, αλλά και για την έγκαιρη παροχή βοήθειας και την επικράτηση συνθηκών ασφάλειας».

Μάλιστα προσθέτει πως, «οι ΟΠΟΔ Αρχηγείου, που φέρουν την ευθύνη αστυνόμευσης των αυτοκινητόδρομων, επιβάλλεται όπως βρίσκονται πάντοτε σε ετοιμότητα για να ανταποκριθούν άμεσα σε περιπτώσεις σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων ή άλλου περιστατικού που εκ της φύσεως του προκαλεί ή θα προκαλέσει κυκλοφοριακή συμφόρηση».

Τι συμβαίνει αν υπάρχει κίνηση

Αν το περιστατικό έχει συμβεί σε τμήμα Αυτοκινητόδρομου, στο οποίο υπάρχει καθημερινή αυξανόμενη τροχαία κυκλοφορία, και η χρονική περίοδος είναι μέσα στις περιόδους της καθημερινής κυκλοφοριακής αιχμής, όπου παρατηρείται τροχαία κίνηση και στις δύο κατευθύνσεις του Αυτοκινητόδρομου, τότε, σύμφωνα με την Αστυνομία, προωθείται είτε διοχέτευση της επηρεαζόμενης κατεύθυνσης σε μία λωρίδα κυκλοφορίας, είτε παράκαμψη της τροχαίας κυκλοφορίας σε άλλους δρόμους, εκτός του αυτοκινητόδρομου.

Αν το περιστατικό έχει συμβεί σε τμήμα Αυτοκινητόδρομου, στο οποίο δεν υπάρχει αυξανόμενη τροχαία κυκλοφορία και η χρονική περίοδος δεν εμπίπτει στην κυκλοφοριακή αιχμή, τότε γίνεται χρήση των υφιστάμενων ελεγχόμενων ανοιγμάτων που βρίσκονται σε αρκετά σημεία των αυτοκινητόδρομων, για διοχέτευση της τροχαίας κυκλοφορίας, στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, αφού γίνουν όλες οι αναγκαίες προσωρινές κυκλοφοριακές διευθετήσεις, σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων Έργων. «Η συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων Έργων, κρίνεται επιβεβλημένη, ώστε να επιτυγχάνεται η έγκαιρη σηματοδότηση του δρόμου και να γίνεται χρήση μεγάλων κινητών αναλαμπόντων φωτεινών τόξων σε συνδυασμό με όλο το απαραίτητο εξοπλισμό», αναφέρει στην απάντηση του ο Αρχηγός προς τον Μαρίνο Μουσιούττα.

Σε σχέση με το ποιοι ενημερώνονται, όταν συμβεί ένα τροχαίο, ο Αρχηγός αναφέρει πως, ανάλογα με το περιστατικό, είναι δυνατό να επιβάλλεται και η άμεση ενημέρωση άλλων αρμόδιων Υπηρεσιών, όπως η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το Τμήμα Επείγοντων Περιστατικών των Ιατρικών Υπηρεσιών, της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου και οποιασδήποτε άλλης αρμόδιας Υπηρεσίας.

Σε περιπτώσεις τροχαίων συγκρούσεων ή μετακίνησης ιδιωτικών οχημάτων τα οποία έχουν υποστεί μηχανικές βλάβες, τότε ενημερώνονται άμεσα και οι ασφαλιστικές εταιρείες για παροχή αποστολής λειτουργών τους για καταγραφή και για αποστολή ρυμουλκών οχημάτων για μετακίνηση και απομάκρυνση ιδιωτικών χτυπημένων οχημάτων.

Η περίπτωση ατυχήματος με φορτηγό

Σε ότι αφορά τα τροχαία με φορτηγά, που είναι ιδιαίτερα συχνά τα τελευταία χρόνια, ο Αρχηγός αναφέρει πως, «σε συνεργασία με τον υπεύθυνο οδηγό ή ιδιοκτήτη του φορτηγού οχήματος, καλείται η παροχή βοήθειας ιδιωτικών εταιριών, οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες ρυμούλκησης βαρέων φορτηγών οχημάτων, με σκοπό την άμεση μετακίνηση αυτών των οχημάτων. Να σημειωθεί ότι, παρέχεται τροχονομική ρύθμιση ή συνοδεία για την έγκαιρη πρόσβαση μηχανοκίνητου γερανού, στο σημείο του περιστατικού».

«Γενικά γίνονται όλες οι άμεσες ενέργειες, που είναι η άμεση, ασφαλής και αποτελεσματική αποσυμφόρηση των αυτοκινητοδρόμων, αλλά και η παροχή βοήθειας προς το κοινό για αποφυγή άσκοπων ταλαιπωριών. Όπου είναι εφικτό, χρησιμοποιούνται τμήματα των παλιών υπεραστικών δρόμων σύνδεσης των πόλεων και άλλοι παραπλήσιοι δρόμοι», αναφέρει ο Αρχηγός Αστυνομίας στην απάντηση του προς την Βουλή.

Δειτε Επισης

Τριανταοκτάχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λευκωσία από τις 24 Απριλίου (pic)
Mικρές εστίες φωτιάς στη Λεμεσό-Στη μάχη δύο εναέρια μέσα
Ενέδρα θανάτου δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για το φονικό στον Βύρωνα-Ξεκαθάρισμα λογαριασμών βλέπουν οι Αρχές
Διασωληνωμένος 53χρονος μετά από τροχαίο στο Παραλίμνι-Έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε σε δέντρο
Συνελήφθησαν τρία πρόσωπα για παράνομη απασχόληση στην Πάφο
Ραγίζει καρδιές 31χρονη γιατρός TikToker που έφυγε από καρκίνο-«Αν βλέπετε αυτό το βίντεο έχω πεθάνει»
Mαφιόζικη εκτέλεση στον Βύρωνα, τον γάζωσαν μπροστά στο παιδί του-«Ο μπαμπάς μου, ο μπαμπάς μου...»
Συνελήφθη 16χρονος για διαρρήξεις και κλοπή αυτοκινήτου στη Λευκωσία
Συζητήσεις ΟΗΕ και ΗΠΑ για διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας από Κύπρο στη Γάζα
Χτύπησαν ξανά οι ψευτογιατροί-Ξεγέλασαν ηλικιωμένη και απέσπασαν 650 ευρώ