Επεξεργάζεται επέκταση των μέτρων στήριξης η Κυβέρνηση-Αναμένει ιδέες ο Πρόεδρος

Υπό επεξεργασία βρίσκονται στο Υπουργείο Οικονομικών τα σενάρια που αφορούν την στήριξη των πολιτών, εν μέσω του κύματος ακρίβειας που πνίγει την Κύπρο. Σε δηλώσεις του την Πέμπτη, ο Μάκης Κεραυνός έκανε γνωστό πως στην συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας θα κατατεθούν τα νέα μέτρα στήριξης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, «η Κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη θα είναι αρωγός στις ευάλωτες ομάδες και στα μεσαία νοικοκυριά και γενικότερα στην κοινωνία μας, η οποία βιώνει τις σημερινές κρίσεις και τα διάφορα προβλήματα. Επομένως, το ΥΠΟΙΚ ετοιμάζει συγκεκριμένα μέτρα».

Είναι ξεκάθαρο ότι στο επίκεντρο των μέτρων θα βρίσκεται το ζήτημα της ενέργειας, το οποίο ταλαιπωρεί πάρα πολύ τους πολίτες, που αναγκάζονται να διοχετεύσουν μεγάλο μέρος του μηνιαίου εισοδήματός τους στους λογαριασμούς της ΑΗΚ, πληρώνοντας από την τσέπη τους διαχρονικές κρατικές αμαρτίες. Την ίδια στιγμή, η αύξηση του κόστους ηλεκτρισμού εκτοξεύει τις τιμές άλλων προϊόντων και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να συμβάλλει και στην αύξηση της ακρίβειας, διογκώνοντας ακόμη περισσότερο την πίεση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι η ακριβή ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί «πρώτη προτεραιότητα» σε αυτό το στάδιο.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ισχύ επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία λήγει το τέλος Φεβρουαρίου, με την Κυβέρνηση να προτίθεται να συνεχίσει τη βοήθεια προς τους καταναλωτές. Όπως δήλωσε ο Μάκης Κεραυνός, το μέτρο που εφαρμόζεται είναι κλιμακωτό και επομένως στοχευμένο. Ουσιαστικά, όπως αναφέρουν πηγές, ένα από τα βασικά σενάρια που εξετάζεται είναι η επιδότηση στον τομέα αυτό να παραμείνει ως έχει και για το επόμενο χρονικό διάστημα. Πλέον η Κυβέρνηση γνωρίζει καλά το κόστος του μέτρου και τις δυνατότητες που έχει για επέκτασή του.

Ταυτόχρονα, όμως, μελετώνται και τα υπόλοιπα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ και στόχο έχουν να απαλύνουν, σε κάποιο βαθμό, τις επιπτώσεις της ακρίβειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στον Υπουργό Οικονομικών αλλά και στα υπόλοιπα μέλη της Κυβέρνησης πως είναι ανοικτός σε οποιαδήποτε ιδέα είναι εφικτή με βάση τα δημόσια οικονομικά και θα προσφέρει ανακούφιση στους πολίτες. Αυτό είναι, άλλωστε, και μία διαχρονική θέση των συμπολιτευόμενων κομμάτων, που θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν με τις δικές τους ιδέες το brainstorming της Κυβέρνησης, μετά και την δέσμευση για περισσότερο διάλογο στις πρόσφατες επαφές με το ΔΗΚΟ και την ΔΗΠΑ.

Γίνεται κατανοητό πως ένας Πρόεδρος που εξελέγη με σύνθημα «ο άνθρωπος στο επίκεντρο» θα πρέπει στην πράξη να στέλνει το μήνυμα πως κάνει ενέργειες προς την κατεύθυνση του απλού ανθρώπου και αυτές τις υποσχέσεις τις ανανέωσε εκ νέου ο Νίκος Χριστοδουλίδης όταν προέβη στις εξαγγελίες του για το 2024. Η απαίτηση της κοινωνίας είναι να αισθανθεί πραγματικά κάποιες αλλαγές και παρόλο που τα μέτρα από μόνα τους δεν αποτελούν λύση του προβλήματος, στόχος είναι να προσφέρουν κάποιες ανάσες σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά περίοδο.

Σημειώνεται ότι σε ισχύ, πέραν της επιδότησης στους λογαριασμούς του ρεύματος, βρίσκεται και η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης μέχρι τις 3 Μαρτίου και η μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης μέχρι το τέλος Μαρτίου. Επίσης, μέχρι το τέλος της Άνοιξης, θα ισχύει η μείωση του φόρου κατανάλωσης σε διάφορα είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν θα επεκταθούν όλα αυτά τα μέτρα, αλλά φαίνεται πως στο τραπέζι βρίσκεται αυτό το ενδεχόμενο, ενώ ταυτόχρονα μελετάται και ο εμπλουτισμός τους, εφόσον αυτό είναι δημοσιονομικά δυνατό. Ο Μάκης Κεραυνός υπενθύμισε ξανά πως «όλος ο προγραμματισμός και η υλοποίηση των οικονομικών μέτρων πάντοτε είναι στο σταθερό πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ανθεκτικότητας της οικονομίας μας». Επανέλαβε ότι η προσπάθεια είναι τα μέτρα να είναι στοχευμένα, αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιου οριζόντιου μέτρου.

Δειτε Επισης

Τι περιέχει η πρόταση για εκεχειρία που συμφώνησε η Χαμάς-Συμφωνία τριών φάσεων
Στην Κύπρο η Κυριακίδου, προσφωνεί τη Βουλή σε σύνοδο για τα 20χρονα ένταξης
Στα ΗΑΕ για τουριστική έκθεση και επενδυτικό συνέδριο ο Υφυπουργός Τουρισμού
Η Χαμάς αποδέχθηκε πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα-Αρνητική η πρώτη αντίδραση Ισραήλ
Πιθανό να επέβαιναν σε μοτοσικλέτα οι δράστες των πυροβολισμών στο Ζακάκι
Ο Ερντογάν εγκαινίασε τη Μονή της Χώρας ως τζαμί-«Μια ακόμα ένδειξη της ευαισθησίας μας»
Οδηγούσε στην αντίθετη λωρίδα ο άτυχος Ευτύχιος-Εξετάσεις για την ταχύτητα των δύο οδηγών
Χειροπέδες στους αναζητούμενους και σε άλλους δύο για την επίθεση με κροτίδες σε οικία στο Κίτι
Το Ισραήλ βομβαρδίζει σε περιοχές που διέταξε εκκένωση-«Πρόβα επέμβασης στη Ράφα»
Ρίψη πυροβολισμών έξω από οικία νωρίς το απόγευμα στη Λεμεσό