ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ κλείνουν εκκρεμότητες με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα

Τις εκκρεμότητές τους ενόψει των διπλών εκλογών προσπαθούν να κλείσουν αυτές τις ημέρες το ΔΗΚΟ και η ΔΗΠΑ. Με τα μεγαλύτερα κόμματα να έχουν ήδη πάρει τις περισσότερες αποφάσεις τους και σιγά σιγά να κλείνουν τα ψηφοδέλτιά τους και την ΕΔΕΚ να ανακοίνωσε ήδη το ψηφοδέλτιό της για τις Ευρωεκλογές, ο χρόνος ξεκίνησε να πιέζει τις δύο δυνάμεις του Κέντρου, που δεν έχουν προβεί σε πολλές ανακοινώσεις. Οι πολλές καθυστερήσεις δημιουργούν χρονικό πλεονέκτημα για τα κόμματα που έχουν λάβει τις αποφάσεις τους, καθώς οι δικοί τους υποψήφιοι ξεκίνησαν ήδη, ουσιαστικά, τη δημόσια προεκλογική τους εκστρατεία και, ως εκ τούτου, είναι προς το συμφέρον του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν.

Σε ό,τι αφορά το ΔΗΚΟ, το οποίο δεν αναμένεται να δυσκολευτεί να κερδίσει εκ νέου την έδρα του στο Ευρωκοινοβούλιο, το μεγαλύτερο στοίχημα στο σκέλος των Ευρωεκλογών είναι η συγκράτηση του ποσοστού του αλλά και η κατάληψη της τρίτης θέσης, η οποία απειλείται από το ΕΛΑΜ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών. Αν και γίνεται κατανοητό ότι αυτά τα δεδομένα θα τροποποιούνται όσο πλησιάζουν οι εκλογές και συσπειρώνει το κόμμα, η εικόνα που υπάρχει σήμερα αναπόφευκτα προσθέτει επιπλέον άγχος, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ δεν είναι ακόμη έτοιμο.

Στο κόμμα φαίνεται να υπάρχει κάποια δυστοκία στην εξεύρεση υποψηφίων, κυρίως επειδή υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί. Ο Κώστας Μαυρίδης ολοκληρώνει τη δεύτερη θητεία του στο Ευρωκοινοβούλιο και προτίθεται να διεκδικήσει και τρίτη, με αποτέλεσμα κάποιοι, που υπό άλλες συνθήκες θα ενδιαφέρονταν, να κάνουν πίσω, καθώς θεωρούν ότι οι πιθανότητες εκλογής τους είναι περιορισμένες. Για το λόγο αυτό και όχι επειδή δεν διαθέτει αρκετά στελέχη ή αρκετές προσβάσεις στην ευρύτερη κοινωνία, τα ΔΗΚΟ δυσκολεύεται να βρει πρόσωπα πρόθυμα να ριχθούν στη μάχη των Ευρωεκλογών. Οι επαφές και οι συζητήσεις με πρόσωπα που θεωρούνται κατάλληλα συνεχίζονται, ώστε το επόμενο διάστημα να καταφέρει το κόμμα να καταλήξει στους έξι εκλεκτούς του.

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα, καθώς το ΔΗΚΟ έχει βρει πολύ περισσότερους υποψήφιους από όσους έχει ανακοινώσει. Τη Δευτέρα, η Γραμματεία αποφάσισε μία ακόμη ομάδα υποψηφίων που προτείνει στο Εκτελεστικό Γραφείο, το οποίο θα συνέλθει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για τον Κυριάκο Καρεκλά για υποψήφιο Δήμαρχο Αθηένου και τον Κυριάκο Κλεάνθους για υποψήφιο δήμαρχο Πόλης Χρυσοχούς. Σε ό,τι αφορά τους υποψηφίους αντιδημάρχους, το ΔΗΚΟ κατέληξε στον Ανδρέα Χριστοφίδη στη Γεροσκήπου, τον Κυριάκο Κυριάκου στα Κονιά, τον Μάριο Σάββα στο Γέρι και τον Κύπρο Φιλίππου στα Λατσιά. Το «αγκάθι» της Αντιδημαρχίας Λακατάμιας θα λυθεί με εσωκομματική ψηφοφορία, καθώς τρία στελέχη του κόμματος ενδιαφέρονται για τη θέση, αν και δεν έχει οριστεί ακόμη η ημέρα των εκλογών.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΗΠΑ, πολλά ανοιχτά ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στις συνεδρίες της Γραμματείας και του Πολιτικού Γραφείου που ορίστηκαν για την Παρασκευή. Επί της ουσίας, παρόλο που έγιναν πολύ λίγες ανακοινώσεις, υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι κλειδωμένοι στο πλαίσιο των συνεργασιών που επιτεύχθηκαν, για τους οποίους θα πρέπει να ακολουθηθούν οι διαδικασίες. Πέντε Δημαρχίες συνεχίζουν να εκκρεμούν και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Στα ψηφοδέλτια των δημοτικών συμβούλων και των σχολικών εφόρων υπάρχουν ακόμη κάποιες τρύπες, ωστόσο από πλευράς του κόμματος εκφράζεται σιγουριά πως θα είναι πλήρη μέχρι την ημέρα της επικύρωσης.

Στο μέτωπο των Ευρωεκλογών, η ΔΗΠΑ βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με κάποια άτομα και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πριν από το τέλος του μήνα. Αν και θεωρητικά το κόμμα δύσκολα μπορεί να καταλάβει έδρα, στόχος είναι να τα πάει όσο καλύτερα γίνεται, ώστε να βρίσκεται σε τροχιά διεκδίκησης αν τα μαθηματικά με κάποιο τρόπο το επιτρέψουν. Ακόμη, όμως, και αν δεν μπορεί να συμβεί αυτό, μια πιθανή αύξηση του ποσοστού των Βουλευτικών θα ενίσχυε τον ρόλο της ΔΗΠΑ, εξού και δίδεται η δέουσα σημασία. Με βάση τις επαφές που γίνονται, είναι πιθανόν δύο ή τρεις υποψήφιοι της ΔΗΠΑ να προέρχονται από την ευρύτερη κοινωνία και όχι από τα μητρώα της παράταξης, ενώ δύο εξ αυτών αναμένεται να είναι γυναίκες.

Δειτε Επισης

Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Πρόεδρος για Γενοκτονία του Πόντου -«Η Κύπρος, θύμα και η ίδια της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας»
Ενισχύεται η πρωτοβουλία Αμάλθεια-«Εξαιρετικής σημασίας η διεθνής αναγνώριση για τον ρόλο της Κύπρου
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Ευγνωμοσύνη ΟΗΕ για ανθρωπιστικό διάδρομο-«Oı HΠΑ και η Κύπρος αύξησαν την ανθρωπιστική βοήθεια»
Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»