Ζήτησαν εφαρμογή του Σαλαμίς και αύξηση μόνιμων θέσεων οι ναυαγοσώστες

Σε διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησαν το πρωί της Πέμπτης γύρω στους 150 επαγγελματίες ναυαγοσώστες από όλη την Κύπρο με αίτημα την αύξηση των μόνιμων θέσεων, εφαρμογή του εθνικού σχεδίου "Σαλαμίς" και σύσταση κεντρικής υπηρεσίας παραλιών.

Η προϊστάμενη διεύθυνσης πολιτικής και ευρωπαϊκών θεσμών του Υπουργείου Εσωτερικών, Πατρίνα Ταραμίδου, συνομίλησε με τους διαμαρτυρόμενους ναυαγοσώστες και δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματά τους στον Υπουργό Εσωτερικών και στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου. Δήλωσε ότι οι ναυαγοσώστες θα κληθούν σε διάλογο.

Η κ. Ταραμίδου σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ παρέπεμψε στη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «σε διαδικασία εξέτασης και αξιολόγησης του όλου συστήματος ναυαγοσωστικής προστασίας βρίσκεται το Υπουργείο Εσωτερικών, με σκοπό να εξευρεθεί η πλέον ενδεδειγμένη λύση για τη συνολική διαχείριση της ναυαγοσωστικής προστασίας από έναν κεντρικό φορέα και κρίνει ότι, στην παρούσα φάση και μέχρι τη λήψη τελικής απόφασης για τον κεντρικό φορέα, οι ανάγκες θα πρέπει να καλύπτονται μέσω των υφιστάμενων μόνιμων θέσεων και μέσω της αύξησης των μηνών απασχόλησης των εποχικών ναυαγοσωστών».

Η κ. Ταραμίδου σημείωσε ότι εξετάζονται οι καλύτεροι δυνατοί τρόποι για να δημιουργηθεί η υπηρεσία ασφάλειας παραλιών με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο. «Είχαμε πει ότι θα θέματα των μόνιμων θέσεων θα πρέπει να εξεταστούν στα πλαίσια του φορέα της ασφάλειας παραλιών και ότι στο παρόν στάδιο θα συνεχίσει να εφαρμόζεται το σχέδιο ‘Σαλαμίς’ κάνοντας ένα πρόγραμμα στελέχωσης των παραλιών αυξάνοντας τον αριθμό των 10μηνων, 11μηνων κτλ.», είπε.

Στο πλευρό των επαγγελματιών ναυαγοσωστών οι συντεχνίες

Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΚΔΥ-ΣΕΚ, Γιώργος Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών «βλέπουμε, δυστυχώς, μια αναβλητικότητα στο να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που υπάρχουν». Πρόσθεσε ότι υπάρχει η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ασφάλειας των παραλιών "Σαλαμίς", αλλά το Υπουργείο Εσωτερικών δεν την εφαρμόζει.

Επεσήμανε ότι αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα, το οποίο άπτεται της ασφάλειας των λουόμενων σε όλες τις παραλίες, αλλά και των ναυαγοσωστών, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή η αναβλητικότητα στοιχίζει στο κράτος, αλλά στοιχίζει και σε ανθρώπινες ζωές». Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι σε πισίνες που έχουν δημόσια χρήση προβλέπονται και επιβάλλονται ποινές εάν δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες, ενώ το ίδιο το κράτος στις παραλίες δεν εφαρμόζει σωστή στελέχωση με ναυαγοσώστες ώστε να προστατεύονται οι ανθρώπινες ζωές.  

Είπε ακόμη ότι ένα από τα κύρια αιτήματα των ναυαγοσωστών είναι η σωστή στελέχωση και η επίλυση των λειτουργικών προβλημάτων που υπάρχουν με τον εξοπλισμό και τους πύργους παρατήρησης των λουόμενων στις οργανωμένες παραλίες. Δήλωσε ότι αυτά τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με τη δημιουργία μιας ενιαίας υπηρεσίας ασφάλειας παραλιών όπως έχει συμφωνηθεί με το Υπουργείο Εσωτερικών και το προβλέπει και το σχέδιο "Σαλαμίς’"

«Θεωρούμε ότι έχει γίνει η συζήτηση, έχουμε συμφωνήσει με το Υπουργείο Εσωτερικών πώς επιλύονται όλα αυτά τα προβλήματα. Το μεγαλύτερο θέμα είναι ότι υπάρχει αναβλητικότητα στην εφαρμογή όλων αυτών των συμφωνηθέντων και για αυτό γίνεται και η διαμαρτυρία», είπε.  

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΕΚ-ΠΕΟ, Μιχάλης Αρχοντίδης, δήλωσε ότι το κύριο αίτημα των επαγγελματιών ναυαγοσωστών είναι η εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ασφάλειας των παραλιών που αποσκοπεί στην επίλυση όλων των προβλημάτων που προκύπτουν. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν προβλήματα και με την ανεπάρκεια του εξοπλισμού, ενώ τα εργασιακά θέματα συζητούνται.

Είπε ακόμη ότι υπάρχει θέμα ασφάλειας και κινδύνου για τις ανθρώπινες ζωές όταν υπάρχουν ανοιχτές παραλίες και δεν υπάρχει ναυαγοσώστης. «Αυτό δεν το λέμε εμείς, το λέει το σχέδιο ‘Σαλαμίς’ το οποίο καθορίζει πού θα πρέπει να υπάρχει ο ναυαγοσωστικός πύργος, πόσοι ναυαγοσώστες πρέπει να στελεχώνουν τον πύργο, καθορίζει αποστάσεις για τον χρόνο διάσωσης και άλλα προκειμένου να μην χαθούν ζωές των λουόμενων αλλά και των ναυαγοσωστών», ανέφερε. 

Οι διαδηλωτές ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός (διασωστικές ζώνες, φαρμακεία, απινιδωτές) και ότι χρειάζεται βελτίωση των πύργων παρακολούθησης των λουόμενων. Είπαν ακόμη ότι δεν γίνεται σωστή συντήρηση των μηχανημάτων και του εξοπλισμού.

Ανέφεραν ότι είναι υποστελεχωμένοι, ενώ δήλωσαν ότι για πολλούς ναυαγοσώστες, κυρίως νέους, υπάρχει η ανασφάλεια για το εάν θα τους προσφερθούν συμβόλαια των 4, των 6 ή των 8 μηνών.  Παράλληλα, ζήτησαν μόνιμες θέσεις, με ναυαγοσώστες να αναφέρουν «ότι στην Πάφο, στη Λεμεσό, στη Λάρνακα υπάρχουν μόνο 3 έως 4 μόνιμες θέσεις ναυαγοσωστών», υποδεικνύοντας ότι δεν είναι μόνο για τους μήνες του Καλοκαιριού που απαιτείται στελέχωση των παραλιών, αλλά και για τους μήνες του χειμώνα αφού υπάρχει τουρισμός αλλά και λουόμενοι και σε αυτή την περίοδο του χρόνου.  

Επεσήμαναν ότι η Πολιτεία θα πρέπει σοβαρά να δει το θέμα των ναυαγοσωστών και το μέλλον τους. 

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Ουρές στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου από Τουρκοκύπριους-Ήθελαν να ψωνίσουν στο Black Friday
Δεν βλέπει ακτίνα συμφωνίας στο σκυρόδεμα...«Επιστρατεύει» τους βουλευτές για να ασκήσουν την επιρροή τους
Απογείωση εσόδων και φουλ για διπλό ρεκόρ ο τουρισμός-«Καθιερώνεται ως έτος αναφοράς για την χώρα μας το 2024»
Πάνω από 30 ταυτοποιήσεις αγνοουμένων μέσα σε 1,5 χρόνο-Εκκρεμεί το 49%, ύψιστη προτεραιότητα
Για «ξεπούλημα» λιμανιού Λάρνακας κάνει λόγο η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ
Ελπίδα συντεχνιών η συνάντηση με Δαμιανό για επίλυση εργατικής διαφοράς να τελεσφορήσει
Τα έβαλε με το ΥΠΑΝ η ΟΕΛΜΕΚ και άνοιξε μέτωπο για ΚΙΕ-Η απάντηση των συντεχνιών
Ποιοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού-Προειδοποίηση ΔΣΜΚ
Έργο για ψηφιοποίηση του συστήματος επιτήρησης λοιμωδών νοσημάτων θα υλοποιηθεί επόμενα χρόνια στην Κύπρο
Διαφωνεί με πρόταση νόμου στην Επ. Νομικών το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών-«Ταφόπλακα στο επάγγελμα αν υπερψηφιστεί»