Με 70 χιλιόμετρα την ώρα η ταχύτητα του ανεμοστρόβιλου-Στα 167 τα υποστατικά που υπέστησαν ζημιές
12:50 - 15 Φεβρουαρίου 2024
Στα 167 ανήλθαν τα υποστατικά που υπέστησαν ζημιές από την επέλαση του ανεμοστρόβιλου στη Γερμασόγεια, ο οποίος σκόρπισε πανικό, με τους κατοίκους να τρέχουν να προστατευτούν, ενώ πέντε οικογένειες, ζήτησαν και έλαβαν στήριξη και χθες διέμειναν σε ξενοδοχεία, αφού οι οικίες τους δεν ήταν κατοικήσιμες.
Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, μέχρι τις 11:00 το πρωί, τα εισερχόμενα αιτήματα αφορούσαν:
-156 Κατοικίες εκ των οποίων έχουν ήδη καταγραφεί οι ζημιές στις 81
-2 Πολυκατοικίες
-8 Επαγγελματικά Υποστατικά εκ των οποίων έχουν ήδη καταγραφεί οι ζημιές στα 3
-24 Οχήματα
-1 Εκκλησία (Προφήτη Ηλία Στη Γερμασόγεια)
Όπως ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης, η χθεσινή θεομηνία και ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε κυρίως την ανατολική περιοχή Λεμεσού προκάλεσες εκτεταμένες ζημιές σε κατοικίες και υποστατικά, αναφέροντας πως «οι εικόνες που είδαμε όλοι είναι ενδεικτικές του μεγέθους των ζημιών στις πληγείσες περιοχές και των εφιαλτικών στιγμών που βίωσαν δεκάδες συμπολίτες και συμπολίτισσές μας».
Από την πρώτη στιγμή, όπως υπέδειξε, ο κρατικός μηχανισμός ήταν σε εγρήγορση προς άμεση αντιμετώπιση των ζημιών και λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών μετέβηκε προσωπικά στη Λεμεσό για επιθεώρηση και αξιολόγηση της κατάστασης.
«Η άμεση καταγραφή των ζημιών ξεκίνησε από χθες το πρωί και σήμερα βρίσκονται ήδη 9 συνεργεία με 2 τεχνικούς ανά συνεργείο στις περιοχές για συνέχιση των καταγραφών, ενώ 2 συνεργεία, με 3 άτομα έκαστο παρέχουν βοήθεια στον καθαρισμό άχρηστων και άλλων υλικών. Στόχος είναι, καιρού επιτρέποντος, εντός της ημέρας να ολοκληρωθεί η καταγραφή όλων των ζημιών για προχωρήσει άμεσα, ως οι οδηγίες που έχουν δοθεί, η άμεση εκτίμησή τους», ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνεχίζεται η καταγραφή ζημιών στη Λεμεσό-Αναμένεται αύξηση στον αριθμό αιτημάτων
Εξάλλου, ο Δήμαρχος Γερμασόγειας, Κυριάκος Ξυδιάς, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η κατάσταση είναι εμφανώς καλύτερη σήμερα, καθώς έχει αποκατασταθεί το οδικό δίκτυο, η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση.
Συνεργεία του Δήμου, συνέχισε, βρίσκονται από το πρωί στην περιοχή, ενώ εξετάζεται κατά πόσο επηρεάστηκαν ξανά υποστατικά και οικίες, από τις βροχές που είχαμε κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι πέντε οικογένειες διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχείο της Λεμεσού.
Σημειώνεται ότι από το πρωί της Τετάρτης, ήδη πολλοί ιδιοκτήτες οικιών, άρχισαν με τη συνδρομή ιδιωτικών συνεργείων την αποκατάσταση των ζημιών. Σε πρώτη φάση απομακρύνθηκαν τα μπάζα, κατεστραμμένα έπιπλα, γυαλιά και κεραμίδια, ενώ θα ακολουθήσει η αντικατάσταση, ειδικά των εξωτερικών αλουμινίων, έτσι ώστε τα σπίτια να είναι κατοικήσιμα και ασφαλή. Η περιοχή του Πανιώτη καθ΄ όλη την ημέρα της Τετάρτης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τυχεροί στην ατυχία τους οι κάτοικοι της Γερμασόγειας-Ζημιές σε σχεδόν 150 υποστατικά και 22 οχήματα
Η ταχύτητα του ανεμοστρόβιλου
Η καταιγίδα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, μεταξύ των ωρών 02:30-03:30 π.μ. στη Λεμεσό, καταγράφηκε από τον Σταθμό Ατμοσφαιρικής Τηλεπισκόπησης του Κέντρου Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, ο Σταθμός κατέγραψε ρυθμό βροχόπτωσης που έφτανε τα 90mm/h, με περισσότερα από 300 σωματίδια βροχής και χαλαζιού να σημειώνονται εντός 30 δευτερολέπτων.
Η ταχύτητα του ανέμου έφτανε μέχρι και τα 70km/h, ενδεικτική της μέσης ταχύτητας των ανεμοστρόβιλων.
To Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ δημιουργήθηκε το 2022, με έδρα τη Λεμεσό, και παρέχει την υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών του Διαστήματος, Παρατήρησης της Γης και Γεωπληροφορικής σε Εθνικό, Περιφερειακό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο.
Στόχος του είναι να καταστεί ένας Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας (Digital Innovation Hub) και ένα Κέντρο Ερευνητικής Αριστείας, συνδυάζοντας υποδομές με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, έρευνα αιχμής, στοχευμένες εκπαιδευτικές υπηρεσίες και δράσεις επιχειρηματικότητας.
Το Κέντρο ασχολείται με τη χρήση δεδομένων τηλεπισκόπησης και παρατήρησης Γης σε διάφορους τομείς, όπως η ατμόσφαιρα και το κλίμα, η γεωργία και η διαχείριση υδάτινων πόρων, οι ανθεκτικές κοινωνίες σε πλημμύρες, πυρκαγιές, κατολισθήσεις, κ.ά.