Αυτά είναι τα έξι μέτρα του ΑΚΕΛ για τη μείωση του κόστους του ρεύματος-Πού εστιάζουν

Έξι συγκεκριμένα μέτρα, εκ των οποίων τα τρία αφορούν τη μείωση του κόστους ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και τα άλλα τρία αφορούν διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα κοντινού ορίζοντα, «που να δημιουργούν τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες στο κράτος μας να αντιμετωπίσει τις ενεργειακές ανάγκες και προκλήσεις», πρότεινε την Τετάρτη το ΑΚΕΛ, μέσω του ΓΓ του κόμματος Στέφανου Στεφάνου.

«Σε μια περίοδο που διεθνώς κυριαρχούν συνθήκες ενεργειακής ανασφάλειας και κρίσης, η Κύπρος βρίσκεται εκτεθειμένη ενώπιον σοβαρών κινδύνων ενεργειακής ανεπάρκειας και μονιμοποίησης του ψηλού κόστους. Η χώρα έμεινε χωρίς ουσιαστικές υποδομές που θα της διασφάλιζαν ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια», είπε ο κ. Στεφάνου, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, κατά την οποία παρουσιάστηκαν οι έξι προτάσεις του ΑΚΕΛ για μείωση του κόστους στον ηλεκτρισμό, στην παρουσία του επικεφαλής του τομέα οικονομικών του κόμματος Χάρη Πολυκάρπου και η επικεφαλής του τομέα ενέργεια και περιβάλλοντος Χριστίνα Νικολάου.

Ανέφερε ότι «οι πολίτες βλέπουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος να φουσκώνουν, ενώ η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη αφήνει ένα μικρό αριθμό επιχειρήσεων στον τομέα των ΑΠΕ να θησαυρίζουν από τα υπερκέρδη, σε βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας».

«Ενώπιον αυτής της δύσκολης κατάστασης που βρίσκεται η χώρα μας στον τομέα της ενέργειας η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη δεν μπορεί απλά να περιορίζεται στον εντοπισμό των προβλημάτων και να αντιγράφει την προηγούμενη Κυβέρνηση σε επικοινωνιακές τακτικές», πρόσθεσε.

Γι’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας στον τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, «μεγάλο μέρος της ευθύνης βρίσκεται στους ώμους της προηγούμενης Κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού», η οποία «στα δέκα χρόνια της διακυβέρνησής της, εξήγγειλε και διαφήμισε σε πολυδάπανες φιέστες πολλά, αλλά έκανε πολύ λίγα», ενώ «υπήρξαν λανθασμένες αποφάσεις και ενέργειες».

Είπε ακόμη ότι «τα €300 εκ. που πλήρωσαν οι φορολογούμενοι πολίτες για πρόστιμα ρύπων το 2023 και τα €500 εκ. που αναμένεται να πληρώσουμε φέτος, αποτελούν θλιβερή κληρονομιά της εγκληματικής ανικανότητας της διακυβέρνησης του Συναγερμού, να φέρει φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, να φτιάξει υποδομές, να διαμορφώσει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για διείσδυση των ΑΠΕ».

Αναφορικά με τα τρία μέτρα για μείωση του κόστους ηλεκτρισμού, ο κ. Στεφάνου πρότεινε τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό από 19% σε 9%.

«Αυτό ψηφίστηκε από τη Βουλή έπειτα από πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ, αλλά ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Ανώτατο έπειτα από αναφορά του (τέως Προέδρου της Δημοκρατίας) Νίκου Αναστασιάδη», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ζητώντας από την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη να φέρει στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο.

«Την καλούμε να απευθυνθεί στην ΕΕ και να ζητήσει τη μείωση του συντελεστή. Υπάρχει ισχυρή επιχειρηματολογία για να στηρίξει το αίτημα η Κυβέρνηση, φτάνει βέβαια να έχει την πολιτική βούληση να το πράξει και όχι να κρύβεται πίσω από προφάσεις», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι το κράτος έχει αυξημένα έσοδα από τον ΦΠΑ ως αποτέλεσμα των «αυξημένων λογαριασμών και μπορεί να απορροφήσει τη δημοσιονομική απώλεια», προσθέτοντας ότι η μείωση στον ΦΠΑ μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τη διαρθρωτική αλλαγή του κόστους ενέργειας.

Αναφορικά με το δεύτερο μέτρο, ο κ. Στεφάνου πρότεινε «την φορολόγηση των υπερκερδών στον τομέα της ενέργειας και διάθεση των εσόδων σε στοχευμένες πολιτικές για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας».

«Από τον Νοέμβρη του 2022 έχουμε καταθέσει σχετική πρόταση Νόμου στη Βουλή αλλά δυστυχώς έχουμε συναντήσαμε την κωλυσιεργία της προηγούμενης Κυβέρνησης και τη σιωπή της παρούσας κυβέρνησης», ανέφερε και πρόσθεσε πως «η πρόταση του ΑΚΕΛ δεν αποτελεί μόνο απαίτηση της κοινωνίας αλλά πλέον είναι και θέση της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής, της ΡΑΕΚ».

Σε σχέση με το τρίτο μέτρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι το ΑΚΕΛ υποστηρίζει «τη συνέχιση των υφιστάμενων μέτρων για την ενέργεια και τα καύσιμα».

Αναφορικά με τα διαρθρωτικά μέτρα για αντιμετώπιση του κόστους ενέργειας, τα οποία επικεντρώνονται στην αύξηση της εισαγωγής ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα αλλά και στη δημιουργία και ενίσχυση υποδομών, ο κ. Στεφάνου αφού είπε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό, η ΑΗΚ να αυξήσει το μερίδιο της στην παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ», πρότεινε την αξιοποίηση από το κράτος των εσόδων από τους ρύπους για αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, την προώθηση εγκατάστασης ΑΠΕ και της δημιουργίας υποδομών (εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης, βελτίωση και ενίσχυση δικτύου).

Πρόσθεσε πως μόνο τη διετία 2021-2022 τα έσοδα από ρύπους ανήλθαν σε €180 εκ., ενώ διερωτήθηκε πώς τυγχάνουν διαχείρισης αυτά τα έσοδα καθώς «δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση».

Ως δεύτερο διαρθρωτικό μέτρο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ πρότεινε την κρατική στήριξη στην ΑΗΚ ώστε αυτή να αναπτύξει τις υποδομές της και να εκσυγχρονίσει τις μονάδες της (στη Δεκέλεια) με στόχο την άμεση μετάβαση στην παραγωγή ηλεκτρισμού με φυσικό αέριο και ΑΠΕ.

«Η ΑΗΚ αποτελεί το στυλοβάτη της χώρας στον τομέα της ενέργειας, και το εχέγγυο για ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια. Στο πρόσφατο παρελθόν η ΑΗΚ δεν αφέθηκε ή και εμποδίστηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναγκαίες επενδύσεις», πρόσθεσε.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι για το ΑΚΕΛ «είναι αδιαπραγμάτευτη η θέση ότι η ΑΗΚ πρέπει να στηριχθεί για να μπορεί να διαδραματίζει τον ρόλο της ραχοκοκαλιάς στις ενεργειακές εξελίξεις» και κάλεσε την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της επί του θέματος.

«Συνεχίζονται οι προσπάθειες που καταβάλλονται από συγκεκριμένους κύκλους σε βάρος της ΑΗΚ η οποία έχει και τα δικά της λάθη», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση του Συναγερμού προσπάθησε να υποσκάψει τη βιωσιμότητα και τον ρόλο της ΑΗΚ με διάφορες αποφάσεις και ενέργειες» και πρόσθεσε πως «λάθη και ανεπάρκειες υπήρξαν και από ΔΣ του Οργανισμού διορισμένα από την προηγούμενη Κυβέρνηση», ενώ εξέφρασε την ελπίδα το νέο ΔΣ της Αρχής «να σταθεί αντάξιο των προκλήσεων».

Σε σχέση με το τρίτο μέτρο, ο κ. Στεφάνου κάλεσε την Κυβέρνηση να προχωρήσει στη διεξαγωγή μειοδοτικών διαγωνισμών για την εισαγωγή ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα και πρόσθεσε ότι σε άλλες χώρες τέτοιοι διαγωνισμοί οδήγησαν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με πολύ χαμηλό κόστος.

«Δυστυχώς, και σε αυτό το θέμα η προηγούμενη Κυβέρνηση έδειξε ασύγγνωστη ολιγωρία παρότι είχε δημόσια δεσμευτεί ότι θα προχωρούσε στους μειοδοτικούς διαγωνισμούς μέχρι τον Οκτώβριο του 2022», πρόσθεσε.

Πέραν των έξι μέτρων, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα και ειδικά για την αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων ΦΑ για ηλεκτροπαραγωγή, για την ταχεία ολοκλήρωση των υποδομών για έλευση ΦΑ, για την ενεργειακή συνδεσιμότητα της χώρας μας, για τον εμπλουτισμό και τη διεύρυνση των προγραμμάτων προώθησης της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Ανέφερε ότι "η ευκολότερη και γρηγορότερη οδός είναι να λυθεί το Κυπριακό για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο ΦΑ" και πρόσθεσε ότι "η πρώτη που αναγνωρίζουν την δυνατότητα το θέμα του ΦΑ και ευρύτερα της ενέργειας να παίξει τον ρόλο του καταλύτη και της απελευθέρωσης κινήτρων για λύση του Κυπριακού είναι το ΑΚΕΛ", το οποίο κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση και τον Δεκέμβριο του 2020 όσο και στην πρώτη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Κληθείς να πει τι δεν έγινε σε σχέση με τον τομέα ενέργειας και ηλεκτρισμού, ο κ. Στεφάνου είπε ότι το πρώτο είναι η μη έλευση ΦΑ για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής και πρόσθεσε ότι «η Κυβέρνηση Συναγερμού, όταν ήταν αντιπολίτευση επί διακυβέρνησης Χριστόφια, είχαν βγει ‘πάνω στα τραπέζια΄ όταν υπήρξε μια κατ’ αρχή συμφωνία της Κυβέρνησης Χριστόφια με μεγάλη εταιρεία για μεταβατική επίλυση του ζητήματος της έλευσης ΦΑ για να ξεκινήσουμε να παράγουμε ηλεκτρισμό».

«Όταν κέρδισε τις εκλογές ο Αναστασιάδης είχαν πει ότι θα φέρουν τάχιστα ΦΑ, ενώ υπάρχουν και δηλώσεις του τότε Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη ότι μέχρι το 2016 θα πωλούμε το κυπριακό ΦΑ», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι «στη συνέχεια εξήγγειλαν τέσσερις φορές έλευση ΦΑ και δεν ήρθε ποτέ».

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη διεξαγωγής μειοδοτικών διαγωνισμών οι οποίοι γίνονται στις Γερμανία, Πορτογαλία και Ιταλία και πρόσθεσε ότι η Γερμανία με λιγότερη ηλιοφάνεια από την Κύπρο «παίρνει χαμηλές τιμές με τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς» και το έχει μετακυλήσει στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού, ενώ «εμείς μείναμε στους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς».

Είπε ακόμη μεταξύ άλλων ότι η στρατηγικής σημασίας επένδυση στο Βασιλικό για την έλευση ΦΑ πρέπει να ελεγχθεί και αναφέρθηκε στην έκθεση για το θέμα που δημοσίευσε ο Γενικός Ελεγκτής.

Ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε πως γίνεται το ΑΚΕΛ να ζήτησε πριν δύο χρόνια να δει τον τότε Πρόεδρο Αναστασιάδη για να τον ενημερώσει σε σχέση με πληροφόρηση που είχε το κόμμα ότι το έργο «δεν θα τελειώσει στην ώρα του και ότι υπάρχουν και φόβοι ότι δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ και η Κυβέρνηση να μην το έβλεπε».

Αναφέρθηκε επίσης σε προεκλογική φιέστα του «Νίκου Αναστασιάδη, Κωνσταντίνου Πετρίδη και Νατάσας Πηλείδου» σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector «ότι πλέον η Κύπρος θα συνδεθεί με συστήματα», ενώ «τώρα συζητούμε» ακόμη για αυτό το έργο.

Σε σχέση με το έργο, ο κ. Στεφάνου είπε «ως θέμα αρχής είναι σημαντικό η Κύπρος να αποκτήσει διασυνδεσιμότητα για να άρουμε την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου», αλλά «την ίδια ώρα θα πρέπει να δούμε τους όρους και το περιεχόμενο της όποιας συμφωνίας».

«Η συμφωνία ή το έργο θα πρέπει να διασφαλίζει ότι το κόστος τελικά θα μειωθεί και ότι δεν θα βάλουμε τα αυγά μας σε ένα καλάθι και τελικά να είμαστε και εξαρτημένοι από πλευράς κυριαρχίας, ενώ θα πρέπει να δούμε και πόσο θα επηρεάσει την αγορά ενέργειας και πως θα επηρεάσει και ποιος θα είναι ο ρόλος της ΑΗΚ», πρόσθεσε.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι αναμένει από την Κυβέρνηση σχετική πληροφόρηση για το έργο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο η Κυριακίδου, προσφωνεί τη Βουλή σε σύνοδο για τα 20χρονα ένταξης
Στα ΗΑΕ για τουριστική έκθεση και επενδυτικό συνέδριο ο Υφυπουργός Τουρισμού
Αμετακίνητος ο Τατάρ-Θα επαναλάβει το αφήγημα περί δύο κρατών στην Ολγκίν
Έκανε στάση στην Άγκυρα, είδε Φιντάν πριν την κάθοδό της στην Κύπρο η Ολγκίν
Επιστρέφει στην Κύπρο η Ολγκίν-Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ σε χωριστές συναντήσεις την Τετάρτη
Επανέλαβε εαυτόν ο Τατάρ για τα περί δύο κρατών στον ΟΙΣ-Ζήτησε αύξηση συνεργασίας
Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Η αναβίωση των Προεδρικών, το σπάνιο φαινόμενο της Πόλης και οι ιδιαιτερότητες των εκλογών ΤΑ στην Πάφο
Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»