Ισοσκελισμένος μεν, ελλειματικός δε ο προϋπολογισμός Παν. Κύπρου-Ζητά εξορθολογισμό η Βουλή

Για ανάγκη εξορθολογισμού και εκσυγχρονισμού της οικονομικής διαχείρισης του Πανεπιστημίου Κύπρου, έκαναν λόγο Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, η οποία εξέτασε την Τετάρτη τον προϋπολογισμό του πανεπιστημίου.

Παρόλο που προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή ήταν ισοσκελισμένος με έσοδα και δαπάνες ύψους €188,4 εκατ. στη ουσία, όπως αναφέρθηκε, ο προϋπολογισμός είναι ελλειματικός κατά €22,1 εκατ. κυρίως λόγω τρεχουσών και κεφαλαιουχικών δαπανών. Συγκεκριμένα, οι πρόνοιες που παρουσιάστηκαν ήταν πολύ μειωμένες σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, και αναφέρθηκε ότι οι πρόσθετες ανάγκες θα καλυφθούν με συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Επίσης υπολογίστηκε ότι το έλλειμμα για το 2025 θα ανέλθει στα €31,2 εκατ. και για το 2026 στα €36,6 εκατ.

Μιλώντας μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, ο Πρόεδρός της, Βουλευτής ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, εξέφρασε προβληματισμό από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και είπε ότι η Επιτροπή ζητά διαφάνεια, έλεγχο και εξηγήσεις για πολλά θέματα. Αναφερόμενος στα ελλείμματα που προβλέπονται τόσο για το 2024 όσο και για το 2025 και 2026, είπε ότι χρειάζεται να σημάνει συναγερμός στα αρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών, αφού όπως είπε πρόκειται για χρήματα των φορολογούμενων.

Εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει σπατάλη πόρων στο Πανεπιστήμιο και ότι υπάρχει ανάγκη προτεραιοποίησης αναγκών από την εκτελεστική εξουσία. Πρόσθεσε ότι τόσο τα δημόσια Πανεπιστήμια αλλά και τα ιδιωτικά θα πρέπει να στηριχθούν από το κράτος, αλλά θα πρέπει να περιοριστεί το «λίπος».

Παράλληλα, διερωτήθηκε γατί πρέπει να υπάρχουν οι ίδιες σχολές και τμήματα και σε διαφορετικά κρατικά Πανεπιστήμια και ο διορισμός επιπλέον αξιωματούχων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γεώργιος Κάρουλλας, εξήρε το ερευνητικό έργο και την αριστεία που παράγονται στο Πανεπιστήμιο, σημείωσε ωστόσο ότι είναι αναγκαίο αυτή η δουλειά να διέπεται από δημοσιονομικό ορθολογισμό. Αναφερόμενος στα ελλείμματα που προβλέπονται για τα πανεπιστήμια, είπε ότι είναι βασικό με στόχο τον οικονομικό εξορθολογισμό να προχωρήσει από την Κυβέρνηση «χθες» ο στρατηγικός σχεδιασμός και η διαπανεπιστημιακή συνεργασία.

Επεσήμανε ακόμα ότι ενώ στον προϋπολογισμό του πανεπιστημίου κατανέμονται €100 εκ. ως κρατική χορηγία, το τελικό ποσό φτάνει στα €110 εκ., με το επιπλέον ποσό να καλύπτεται από το αποθεματικό του Υπουργείου Οικονομικών και διερωτήθηκε κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι νομότυπο.

Σε ερώτηση από που προκύπτει κατά κύριο λόγο το έλλειμμα ο κ. Κάρουλλας αναφέρθηκε στις αλλαγές, στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και στην ΑΤΑ.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, αναφέρθηκε σε άλματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από το Πανεπιστήμιο όσον αφορά τις διεθνείς κατατάξεις και εξήρε το ρόλο του στην ποιοτική μόρφωση χιλιάδων παιδιών στην Κύπρο. Σημείωσε ότι η στήριξη είναι δεδομένη προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ιδιαίτερα αφού τα δημόσια πανεπιστήμια βρίσκονται σε έναν τυφώνα ιδιωτικών συμφερόντων. Είπε επίσης ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο που προέκυψε χουντικός στο Συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ.

Πρόσθεσε ότι ο καλύτερος τρόπος να προστατευτούν τα δημόσια πανεπιστήμια είναι η εξυγίανση και στο σιγύρισμά τους. Σημείωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Παιδείας επιδεικνύουν εδώ και πολλά χρόνια μια αμέλεια στην χάραξη στρατηγικής τόσο σε οικονομικά όσο και σε εκπαιδευτικά θέματα. Συμπλήρωσε ότι αν δεν υπάρξει αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός θα υπάρξει αδιέξοδο.

Ανέφερε ακόμα ότι είναι αδιανόητο να είναι εκ των προτέρων γνωστό ότι ο προϋπολογισμός είναι πλην και ότι οι ανάγκες του Πανεπιστημίου είναι €20 εκ. επιπλέον που θα έρθουν με συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Παράλληλα, κατήγγειλε ότι παρόλο που η παρούσα πρυτανεία ξεκίνησε αμέσως σχεδιασμό για φοιτητικές εστίες, υπήρχε ζήτημα τα προηγούμενα χρόνια. Είπε ότι όταν ζητούσαν εστίες τους έλεγαν ότι δεν υπάρχουν λεφτά γιατί θα ανέγειραν την βιβλιοθήκη. Πρότεινε να δοθούν 100 δωμάτια που έχει το πρώην κτήριο του ΑΞΙΚ για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Αναφέρθηκε επίσης σε δίωξη καθηγητή της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου για τις πολιτικές του απόψεις.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης ενώ εκθείασε την ακαδημαϊκή αριστεία του Πανεπιστημίου, είπε ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η διασπάθιση δημοσίου χρήματος και είπε ότι για αυτό φέρουν ακεραία την ευθύνη τα Υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας. Ζήτησε έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες αποφασίστηκε την ώρα που λειτουργούσε το ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό να αρχίζει να κτίζεται πολυτεχνική σχολή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με τους ίδιους κλάδους.

Είπε ακόμα ότι ζήτησαν έρευνα για τους κλάδους του Πανεπιστημίου και αν από κάποιους βγαίνουν άνεργοι, καθώς και προσπάθειες να συνδεθούν κλάδοι με τις ανάγκες της οικονομίας και της βιομηχανίας.

Χαρακτήρισε εξωφρενικό την ώρα που παρουσιάζεται ο προϋπολογισμός να αναφέρεται ότι θα έρθει συμπληρωματικός προϋπολογισμός €22 εκ. , ενώ είπε ότι ζητήθηκαν εξηγήσεις για το γεγονός ότι δεν κτίστηκαν οι αναγκαίες φοιτητικές εστίες για το Πανεπιστήμιο. Κατήγγειλε ότι κάποιοι σκοπίμως «λάδωναν» ιθύνοντες του Πανεπιστημίου για να μην κτίζονται εστίες και να ενοικιάζονται τα διαμερίσματα που εκείνοι έκτιζαν. Ζήτησε να αποκοπεί 30% από τα κονδύλια του Πανεπιστημίου για να αναπτυχθούν τάχιστα φοιτητικές εστίες.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους είπε ότι είναι πρώτη φορά που αναγράφεται σε προϋπολογισμό ότι θα ακολουθήσουν συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί. Ανέφερε ότι αυτά που ακούστηκαν στην Επιτροπή Παιδείας για το Πανεπιστήμιο είναι απίστευτα. Χαρακτήρισε απαράδεκτο το Ινστιτούτο Καρκίνου να θέλει €1 εκ το χρόνο και να συνεχίζει να είναι άδειο και με έναν διευθυντη που απουσιάζει από την Κύπρο. Ανέφερε επίσης ότι είναι εκπληκτικά τα έξοδα που αφορούν την καθαριότητα και τα ενοίκια. Πρόσθεσε ότι έχουν «συγχύσει την πανεπιστημιακή ελευθερία και αυτονομία με την αισχρότητα, τη σπατάλη, τη διαφθορά και την αδιαφάνεια».

Είπε επίσης ότι είναι περίεργο που ενώ το Πανεπιστήμιο έπρεπε να στηρίζει τη χρηστή διοίκηση είναι το χειρότερο από όλα τα ιδρύματα όσον αφορά τη διαχείριση δημοσίου χρήματος. Έκανε λόγο για ορατό κίνδυνο το Πανεπιστήμιο να χρεωκοπήσει τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Κορυφαίος σταθμός η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Επανέλαβε τη θέση του για αίτημα παύσης Ελεγκτή ο ΠτΔ-«Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά, έτοιμος να καταθέσω αν κληθώ»
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Η Ελλάδα αποχαιρέτησε με συγκίνηση και υπερηφάνεια την Ολυμπιακή Φλόγα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή