Γιάννης Αρμεύτης: Ένας τεχνοκράτης με όραμα, για τη δημαρχία της Λεμεσού

Την ανεξάρτητή του υποψηφιότητα για τη Δημαρχία της Λεμεσού εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα σε μια κατάμεστη αίθουσα ο γνωστός αρχιτέκτονας Γιάννης Αρμεύτης. Βασική επιδίωξή του, δηλώνει, είναι να αλλάξει τη Λεμεσό των δύο ταχυτήτων, διεκδικώντας με όραμα και σχέδιο ισορροπημένη ανάπτυξη σε όλη την επικράτεια της πόλης.

Ο Γιάννης Αρμεύτης κατέρχεται στις δημοτικές εκλογές με το σλόγκαν «Μία πόλη για όλους», στοχεύοντας σε μια πόλη πράσινη και καθαρή, χωρίς κυκλοφοριακή συμφόρηση, συμπεριληπτική, με προσιτή στέγη. Τα τελευταία τρία χρόνια είχε ενεργό ρόλο στις δράσεις της Πρωτοβουλίας «Για τη Λεμεσό», μιας δραστήριας ομάδας πολιτών που έχει να επιδείξει πλούσιο έργο σε τομείς όπως η βιώσιμη κινητικότητα, η κοινωνική συνοχή, η ευημερία των ζώων, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και η δημόσια υγεία.

Η ενασχόλησή του Γιάννη Αρμεύτη με τα κοινά της πόλης ξεκινάει όμως πολύ νωρίτερα. Εξελέγη για δύο συνεχόμενες φορές Δημοτικός Σύμβουλος επί Δημαρχίας Ανδρέα Χρίστου, περίοδο που ο ίδιος χαρακτηρίζει ιδιαίτερα παραγωγική για την ανάπτυξη της Λεμεσού και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της. Στη διάρκεια της θητείας του, διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης και Τουρισμού, προωθώντας σημαντικά έργα για την πόλη.

Όντας ενεργός πολιτικά από νεαρή ηλικία, παραμένει προσηλωμένος στην ανάγκη ενίσχυσης της δημοκρατικής κουλτούρας και της κουλτούρας συμφιλίωσης στη χώρα μας. Η δολοφονία του πατέρα του, αγωνιστή Ανδρέα Αρμεύτη από την ΕΟΚΑ Β’, όταν ο ίδιος ήταν μόλις τριών ετών, χάραξε τη μετέπειτα πορεία του σχετικά με τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και την υπέρβαση του διχασμού εντός της Κύπρου. Το 2014 συνέστησε με μέλη της οικογένειάς του το μη κερδοσκοπικό κοινωφελές Ίδρυμα «Ανδρέας Αρμεύτης», με γνώμονα την προάσπιση του δημοκρατικού φρονήματος του λαού και κυρίως της νέας γενιάς. Από το 2018 κατέχει τη θέση του Προέδρου της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Πεσόντων Αντιστασιακών.

O 53χρονος Γιάννης Αρμεύτης είναι γέννημα θρέμμα της Λεμεσού. Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1995 διευθύνει το δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο, ένα από τα γνωστότερα της πόλης, κατακτώντας μάλιστα το Κρατικό Βραβείο Αρχιτεκτονικής για έργο Νέου Αρχιτέκτονα το 2007. Ως αρχιτέκτονας, απέσπασε αρκετές εγχώριες και διεθνείς τιμητικές βραβεύσεις, ενώ σε συστηματική βάση συμμετέχει ως ομιλητής σε αρχιτεκτονικά συνέδρια στο εξωτερικό.

Όσοι τον γνωρίζουν αναφέρονται σε έναν «doer» τεχνοκράτη, σε έναν άνθρωπο δηλαδή που εστιάζει στο αποτέλεσμα. Αυτό το στοιχείο ξεχώρισαν και πολλοί από τους νέους Λεμεσιανούς που χαιρέτισαν την εκδήλωση της εξαγγελίας του, αναφερόμενοι σε έναν αποφασιστικό και δυναμικό άνθρωπο που είναι πάντα έτοιμος να ακούσει και να αξιοποιήσει κάθε καλή ιδέα. Αυτό το χαρακτηριστικό του αναγνωρίζεται άλλωστε από φίλους και μη. Η αμεσότητα και η άνεση με την οποία συνομιλεί με τους ανθρώπους, είναι στοιχείο που τον χαρακτηρίζει καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του.

Ο Γιάννης Αρμεύτης είναι ένας Λεμεσιανός που ζει την πόλη. Τα πρωινά θα τον βρει κανείς να περπατά στον Μόλο, ενώ δεν είναι τυχαίο το ότι έχει επιλέξει το κέντρο της πόλης ως χώρο στέγασης του γραφείου του. Αρκετά συχνά προτιμά τις συνοικίες της Λεμεσού, είτε για βόλτα είτε για καφέ με φίλους, θεωρώντας ότι είναι και ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσει και ο ίδιος από πρώτο χέρι τις ανάγκες που υπάρχουν.

Χόμπι του είναι η ποδηλασία και το κολύμπι. Είναι νυμφευμένος με τη Μαρίνα Χατζηλοΐζου-Αρμεύτη, ενώ μαζί έχουν αποκτήσει την κόρη τους, Χρυσήλια.

Δειτε Επισης

Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Καταγγελία για νέο εργοστάσιο στο Δάλι παρά το διάταγμα για αναστολή εργασιών-Φωνάζουν οι κάτοικοι
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο
Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»
Ένοχος 44χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε την 24χρονη σύντροφό του λίγες ημέρες αφότου γέννησε