Βομβαρδισμένο τοπίο η Λεμεσός μετά τον ανεμοστρόβιλο, μετρούν ζημιές οι κάτοικοι-Εικόνες από το σημείο

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει η Λεμεσός, μετά την επέλαση του ανεμοστρόβιλου, που άφησε πίσω του κατεστραμμένα υποστατικά, πεσμένους πασσάλους, ξεριζωμένα δέντρα, καθώς και ένα σοβαρό τραυματισμό. Στο σημείο σπεύδει και ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ώστε να προβεί σε επιτόπια αυτοψία, με στόχο να ληφθούν μέτρα στήριξης των κατοίκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ακρωτηριάστηκε στα δάκτυλα ο τραυματίας από τον ανεμοστρόβιλο-Μεταφέρθηκε στη Λευκωσία

Ο ανεμοστρόβιλος που σημειώθηκε γύρω στις 3:00 τα ξημερώματα στη Λεμεσό και είχε επίκεντρο την ανατολική πλευρά της πόλης και συγκεκριμένα τη Γερμασόγεια, όπου αρκετά υποστατικά, τόσο οικίες, όσο και επαγγελματικά κτίρια, υπέστησαν ζημιές, αφού έσπασαν πόρτες και παράθυρα, έσπασαν αυτοκίνητα, έφυγαν κεραμίδια από τις οικίες, εξωτερικά έπιπλα μπήκαν στο εσωτερικό, τσίγκοι «πέταξαν» από τις οροφές.

8

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Κεττή, το παραλιακό μέτωπο Λεμεσού-Γερμασόγειας και Αγίου Αθανασίου πλήγηκε από τον ανεμοστρόβιλο που προκάλεσε αρκετές ζημιές σε ιδιωτική και δημόσια περιουσία. Όπως εξήγησε, από τον ανεμοστρόβιλο μετακινήθηκαν πινακίδες, έπεσαν πάσσαλοι της ΑΗΚ, μετακινήθηκαν ευτελή υλικά κλπ.

Για να καθαρίσουν τους δρόμους, ανταποκρίθηκαν με τρία συνεργεία, οι πυροσβεστική σταθμοί Λεμεσού. «Βρισκόμασταν σε επαφή με Αστυνομία για να παρέμβουμε εκεί όπου υπήρχε άμεση ανάγκη. Συνεργεία των Δήμων Λεμεσού - Γερμασόγειας και συνεργεία της Α.Η.Κ. και της Πολιτικής Άμυνας αναλαμβάνουν σήμερα δράση για τα περαιτέρω. Θερμή παράκληση με τη σημερινή διακίνηση του κόσμου να είναι προσεκτικό κυρίως στις μετακινήσεις του από πιθανά ηλεκτρικά καλώδια ή ευτελή υλικά που πιθανόν να προκαλέσουν ζημίες σε ανθρώπινες ζωές. Σε περίπτωση εντοπισμού να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές».

Στην περιοχή για επιτόπια αυτοψία, έσπευσε και ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος θα έχει σύσκεψη και με την Πολιτική Άμυνα, ώστε να καθοριστούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε να υπάρχει στήριξη προς τους επηρεαζόμενους πολίτες.

418443114_2401024386765927_6519738734461447775_n

419039700_779356644043409_407948994828147774_n

417645136_3870596866513593_5270713580611203054_n

7

6

5

4

3

2

«Τεράστιες οι ζημιές σε οικίες και υποστατικά»

Οι ζημιές είναι τεράστιες σε οικίες και υποστατικά, ανέφερε ο Κυριάκος Ξυδιάς, κάνοντας λόγο για δύο τουλάχιστον ανεμοστρόβιλους που έπληξαν την Γερμασόγεια, από την περιοχή του ξενοδοχείου Apollonia και βορειότερα προς την περιοχή Πανιότη.

«Έπεσαν δέντρα και πάσσαλοι της ΑΗΚ, καταστράφηκαν φυτώρια, έσπασαν τζάμια και έφυγαν κεραμίδια από στέγες» είπε και σημείωσε ότι «αυτό που ζήσαμε ήταν πρωτόγνωρο».

Περίπου 20 δρόμοι, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, έκλεισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, λόγω της πτώσης δέντρων και πασάλων, ενώ στην οδό Ανδοκίδου υποχώρησε και ανατράπηκε γερανός από εργοτάξιο.

Το πρωί κλειστή παραμένει η λεωφόρος Πανιώτη και ήδη ενημερώθηκε η διεύθυνση του δημοτικού ότι το σχολείο θα παραμείνει σήμερα κλειστό, συμπλήρωσε.

Από την πρώτη στιγμή, συνέχισε, συνεργεία του Δήμου, σε συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα, την Αστυνομία, Πυροσβεστική Υπηρεσία και Επαρχιακή Διοίκηση, βρίσκονται στην περιοχή για παροχή βοήθειας και διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών.

Ο κ. Ξυδιάς είπε ακόμη ότι έχει επικοινωνήσει με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, ζητώντας να βρεθεί χώρος φιλοξενίας σε όσες οικογένειες δεν μπορούν να διαμείνουν στις οικίες τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Ανεμοστρόβιλος στη Λεμεσό έριξε γερανό, ξερίζωσε δέντρα, παρέσυρε πασσάλους-Ένας τραυματίας

1

pente

otko

epta

enteke

Κλειστά σχολεία λόγω ζημιών

Σημειώνεται πως λόγω του ανεμοστρόβιλου, αρκετά υποστατικά έμειναν χωρίς ρεύμα. Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου, στις 3.20 το πρωί ανεμοστρόβιλος προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο ηλεκτρικό δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης της ΑΗΚ επηρεάζονται περιοχές Γερμασόγεια, Μουτταγιάκα, Φοινικάρια, Ακρούντα, μέρος του Αγίου Αθανασίου, μέρος της Παρεκκλησιάς και μέρος του Ακρωτηρίου το οποίο ωστόσο αναμένεται σύντομα να επανέλθει.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν αρκετοί ξεριζωμένοι πάσσαλοι της ΑΗΚ, πολλές κομμένες γραμμές και μετασχηματιστές. Σημείωσε ότι η επαναφορά της ηλεκτροδότησης θα πάρει χρόνο λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης.

«Η ζημιά είναι μεγάλη, η κατάσταση είναι επικίνδυνη, τα συνεργεία της ΑΗΚ είναι επι ποδός από την πρώτη στιγμή, ανεξαρτήτως των καιρικών συνθηκών και εργάζονται πυρετωδώς για την όσο το δυνατό συντομότερη επιδιόρθωσης των ζημιών και επαναφορά της ηλεκτροδότησης», ανέφερε η κα. Παπαδοπούλου, σημειώνοντας ότι η ΑΗΚ ζητά την κατανόηση του κόσμου.

Λόγω των προβλημάτων με το δίκτυο της ΑΗΚ, έχουν κλείσει σχολεία, τα οποία επηρεάζονται. Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, πρόκειται για το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Γερμασόγειας και συγκεκριμένα στην Πανιότη.

Οι δρόμοι που κατέστησαν επικίνδυνοι

Σημειώνεται πως ο ανεμοστρόβιλος προκάλεσε διάφορα προβλήματα και στο οδικό δίκτυο, με την Αστυνομία να εφιστά την προσοχή του κοινού.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κλειστός παραμένει ακόκη ο παραλιακός δρόμος Λεμεσού, από τον Αστυνομικό Σταθμό Γερμασόγειας, μέχρι και την οδό Αριάδνης (δρόμος Κ-Cineplex), λόγω αποκοπής και πτώσης δέντρων.

Οι δρόμοι Παραμύθας – Γεράσας, Σπιτάλη – Φασούλας, Φασούλας – Λεμεσού και Αψιού – Μαθηκολώνης, έχουν δοθεί στην κυκλοφορία για όλα τα οχήματα (προηγούμενη ενημέρωση 4Χ4 και αντιολισθητικές αλυσίδες).

tria

dyo

ena

tessera

ennea

ena

dyo

dvdeja

dekatria

«Νομίζαμε ήταν βομβαρδισμός»

Σημειώνεται πως μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Χρίστης Μιχαηλίδης, ένας εκ των παθέντων, αφού τόσο το δικό του σπίτι, όσο και το σπίτι της πεθεράς του έχουν επηρεαστεί, ανέφερε πως ήταν μεγάλες οι καταστροφές. «Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι ήταν μόνο υλικές ζημιές και φτιάχνονται. Στην ατυχία μας ήμασταν τυχεροί. Όλα άρχισαν γύρω στις 3:00 και νομίζαμε ήταν χαλάζι και μετά νομίζαμε ότι ήταν βομβαρδισμός. Σηκώθηκα έτρεξα στα παιδιά και αφού είδα ότι ήταν εντάξει έτρεξα κάτω και είδα ότι μπήκαν στο σπίτι διάφορα αντικείμενα, έπιπλα».

Όσοι πολίτες έχουν επηρεαστεί μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 25806421 / 422 / 423 και η Πολιτική Άμυνα θα τους καθοδηγήσει.

dekatessera

15

15

17

13

12

11

11

10

9

dekatessera

deka

tria

Δειτε Επισης

Τι θέλουν οι φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές που διαδηλώνουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια
Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης
Αποκαλάμες, μπάλες σανού και ξηρά χόρτα κάηκαν από πυρκαγιά στην Τερσεφάνου
Στο Κακουργιοδικείο οδηγούνται τρία πρόσωπα για εμπρησμό δύο οχημάτων στην Τσάδα
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Καταγγέλθηκε 11 φορές για λαθροθηρία και αναζητείται ξανά-Άρπαξε το όπλο και έτρεχε στα κατεχόμενα
ΒΙΝΤΕΟ: Πεδίο μάχης το UCLA-Προσαγωγές και λαστιχένιες σφαίρες κατά των διαδηλωτών