Το βαθύτερο πρόβλημα, το ζητούμενο και τα δεδομένα της επόμενης μέρας στον ΔΗΣΥ

Βασικό ζητούμενο είναι να επανέλθει η ηρεμία, όσο το δυνατόν πιο σύντομα και όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα, πορεύεται η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού. Πράγμα, βέβαια, που υπό τις περιστάσεις, μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολο και καθόλου δεδομένο, αφού τα μέτωπα είναι πολλά και οι πληγές παραμένουν ανεπούλωτες.

Τους τελευταίους μήνες, είχαν συμβεί μια σειρά από γεγονότα, που επέτρεψε σε διάφορους, αναλόγως της στάσης τους έναντι της ηγεσίας και της προσωπικής τους ατζέντας, να ασκούν κριτική. Άλλωστε η Αννίτα Δημητρίου και η υπόλοιπη ηγεσία, θεωρήθηκαν από κάποιους εύκολος στόχος. Οι ουδέτεροι και γενικά όσοι δεν διέθεταν ατζέντες, είναι η αλήθεια, επιχείρησαν να προστατέψουν την Αννίτα Δημητρίου.

Ωστόσο τα γεγονότα του περασμένου Σαββάτου, αφενός με την μη εκλογή του Μάριου Πελεκάνου που έφερε την παραίτηση του και αφετέρου με την αιφνιδιαστική κίνηση να προταθεί ο Γιώργος Κάρουλλας, έκαναν αρκετούς να συνειδητοποιήσουν πως τα τραύματα στο κόμμα παραμένουν ιδιαίτερα βαθιά και επομένως το τεταμένο κλίμα και η πίεση κάτω από την οποία καλείται να λειτουργήσει η ηγεσία, την οδηγεί σε εσφαλμένες αποφάσεις.

Προς αναζήτηση ιδεολογικής πυξίδας

Τις τελευταίες ημέρες, επιχειρήθηκαν να δοθούν πολλές ερμηνείες στο γεγονός ότι ο πρώτος αντιπρόεδρος του κόμματος, Μάριος Πελεκάνος, δεν προτιμήθηκε από τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου. Η μια ερμηνεία, είναι πως η ίδια η ηγεσία, όχι κατ΄ ανάγκην η ίδια η πρόεδρος, έδωσαν γραμμή για να αποκλειστεί. Ταυτόχρονα υπάρχει η άποψη πως οι πολιτικές θέσεις του Μάριου Πελεκάνου, δεν εκπροσωπούνται και δεν βρίσκουν απήχηση ανάμεσα στα μέλη του Πολιτικού Γραφείου, σε σχέση με την απήχηση που βρίσκουν στη βάση του κόμματος.

Αν ισχύει το πρώτο, θα πρόκειται απλά για ένα ακόμα επεισόδια στα πολλά των τελευταίων μηνών του Δημοκρατικού Συναγερμού, όπου παρά το γεγονός ότι επαναλαμβάνεται η ανάγκη για ενότητα κτλ, δεν είναι τίποτε άλλο παρά κενού περιεχομένου διακηρύξεις. Αν όμως ισχύει το δεύτερο, τότε το ζήτημα είναι σαφώς βαθύτερο και πιο πολιτικό. Αν δηλαδή οι θέσεις του Μάριου Πελεκάνου για το Μεταναστευτικό, την Οικονομία και το Κυπριακό, δεν εκφράζουν το Πολιτικό Γραφείο, τότε ίσως ο ΔΗΣΥ να πρέπει να κοιτάξει ακόμα πιο βαθιά και πέρα από τα μικροπολιτικά ζητήματα διαμοιρασμού της εξουσίας, θα πρέπει να κοιτάξει και προς τα που θέλει να πορευτεί.

Αναμφίβολα διαχρονικά ο Δημοκρατικός Συναγερμός, κατάφερνε να συγκεράσει όλες τις απόψεις από τη λαϊκή δεξιά, ενίοτε την ακροδεξιά, μέχρι τις πιο νεοφιλελεύθερες. Για να επιτευχθεί αυτό, στηρίζεται σε μια ισχυρή ηγεσία, που η όποια αμφισβήτηση της, ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη και αδύναμη. Αν όμως σήμερα, αυτή η ηγεσία που ακόμα ψάχνει τα πατήματα της, δεν μπορεί να καλύψει όλο αυτό τον κόσμο που διαχρονικά εξέφραζε και αντλούσε στήριξη, τότε θα πρέπει να ανατρέξει στο παρελθόν, για να βρει την ιδεολογική πυξίδα της παράταξης.

Οι δύο τάσεις με κοινό παρονομαστή

Η Πινδάρου, καλείται να πορευτεί προς τις Ευρωεκλογές, έχοντας αναμφίβολα ένα ιδιαίτερα δυνατό ψηφοδέλτιο. Ένα ψηφοδέλτιο που λίγο πολύ ο κάθε παραδοσιακός ψηφοφόρος του Συναγερμού, μπορεί να βρει ένα πρόσωπο που εκφράζει τις δικές του θέσεις. Σε μια περίοδο που στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, κυκλοφορούν έντονες απόψεις απογοητευμένων Συναγερμικών που κάνουν λόγο για ανάγκη τιμωρίας του κόμματος, σε μια εκλογική διαδικασία, χωρίς ιδιαίτερη σημασία, όπως είναι οι Ευρωεκλογές, η ηγεσία και οι υποψήφιοι, καλούνται πρώτον να βρουν τους διαύλους επικοινωνίας και σε δεύτερο επίπεδο, να πείσουν όλους όσους δηλώνουν απογοητευμένοι Συναγερμικοί, είτε διότι ήθελαν διαγραφές των αποστατών που στήριξαν εξ αρχής τον Νίκο Χριστοδουλίδη, είτε των άλλων που επιθυμούσαν ο ΔΗΣΥ να γίνει συγκυβέρνηση.

Κοινός παρονομαστής, όλων όσων δηλώνουν απογοητευμένοι, κι από τη μια και από την άλλη πλευρά, είναι πως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, βρίσκουν καταφύγιο, κυρίως στο ΕΛΑΜ, το οποίο σε τουλάχιστον τρεις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, είναι τρίτο κόμμα.

Η αμέσως επόμενη μέρα

Η ηγεσία του κόμματος, καλείται να δώσει απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα και σε διάφορα επίπεδα. Πρώτον, τι θα συμβεί με την κενωθείσα θέση του αντιπροέδρου, δεύτερον τι θα γίνει με όλες εκείνες τις εκκρεμότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τρίτον με ποιο μήνυμα θα κατέλθει στη βάση για να πετύχει τα ποσοστά συσπείρωσης που θα της επιτρέψουν να διατηρήσει τα κεκτημένα και την πρωτιά στις Ευρωεκλογές, ενώ παράλληλα καλείται να προσφέρει και στους υποψηφίους δημάρχους, περιφερειάρχες και υπόλοιπους υποψηφίους της, την κατάλληλη στήριξη για να πετύχουν τον σκοπό που επιλέχθηκαν.

Ξεκινώντας από το ζήτημα της κενωθείσας θέσης στην ηγεσία, τα νεότερα για το τι μέλλει γενέσθαι, θα πρέπει να αναμένονται την Πέμπτη, όταν θα συνέλθει το Εκτελεστικό Γραφείο για να εξετάσει τα δεδομένα. Υπενθυμίζεται ότι το Καταστατικό προβλέπει επαναληπτική εκλογή, ανάμεσα στα μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου. Και πάλι με βάση το Καταστατικό, έτσι κι αλλιώς το Ανώτατο Συμβούλιο θα πρέπει να συνέλθει στις αρχές του επόμενου μήνα, για να επικυρώσει της υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών.

Ωστόσο θεωρείται αδύνατο παράλληλα με την επικύρωση του ψηφοδελτίου, να γίνει και ψηφοφορία για τη θέση αντιπροέδρου, διότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει προετοιμασία, κατάθεση υποψηφιοτήτων, επικοινωνία των υποψηφίων με τους πολίτες κτλ. διαδικασίες δηλαδή, που δεν μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα στα στενά χρονικά περιθώρια, ωστόσο δεν αποκλείεται και αυτό το ενδεχόμενο. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή το θέμα αντιπροέδρου δεν απασχολήσει το επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος, τότε αυτό θα μετακινηθεί για την περίοδο μετά τις εκλογές, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σε ότι αφορά τις εκκρεμότητες των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το νεότερο που προκύπτει, είναι η υποψηφιότητα του Σωτήρη Ιωάννου του ΕΛΑΜ για την Λάρνακα, την οποία δεν πρόλαβε η ηγεσία του ΔΗΣΥ, όπως επεδίωκε το περασμένο Σάββατο. Το ΕΛΑΜ, διέβλεψε την αδυναμία του ΔΗΣΥ κι εδώ και καιρό εργάζεται παρασκηνιακά για την υποψηφιότητα Ιωάννου στη Λάρνακα. Ο ΔΗΣΥ, επιθυμούσε να προλάβει την εξαγγελία αυτή, με την εξαγγελία ενός δικού του υποψηφίου, κάτι ωστόσο που δεν έγινε.

Επιπλέον πρόβλημα φαίνεται να προκύπτει και για τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης Λάρνακας, αφού πληροφορίες φέρουν τον Ευάγγελο Ευαγγελίδη, λόγω της καθυστέρησης, να έχει αποσύρει το ενδιαφέρον του, την ώρα που Ανδρέας Βύρας για τον Δήμο και Άγγελος Χατζηχαραλάμπους για τον ΕΟΑ, τρέχουν μόνοι τους στην προεκλογική αρένα.

Σε ότι αφορά το Παραλίμνι, τα δεδομένα παραμένουν αμετάβλητα, αφού εκκρεμεί η επικύρωση της υποψηφιότητας Γιώργου Νικολέττου για τον δήμο Παραλιμνίου-Δερύνειας. Ενός Πολιτικού Γραφείου, που η ημερομηνία σύγκλησης του αναμένεται να κλειδώσει μετά την αυριανή συνεδρίαση του Εκτελεστικού.

Δειτε Επισης

Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Η αναβίωση των Προεδρικών, το σπάνιο φαινόμενο της Πόλης και οι ιδιαιτερότητες των εκλογών ΤΑ στην Πάφο
Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία