Οι προβλεπόμενες αμοιβές των γιατρών του ΓεΣΥ για το 2024-Ποιοι παίρνουν την μερίδα του λέοντος

Ισοσκελισμένος, στα πλαίσια που προτάσσει η Νομοθεσία, ώστε να είναι σφαιρικός, είναι ο προϋπολογισμός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για το 2024. Συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα ύψους €1.662.660 και έξοδα ύψους €1.681.800.000. Ο προϋπολογισμός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις επτά Φεβρουαρίου και αποστάλθηκε προς έγκριση στη Βουλή, η οποία θα ξεκινήσει τη συζήτηση στην επιτροπή Υγείας την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Προϋπολογισμού, τα έσοδα του ΟΑΥ για το 2024 προϋπολογίζονται, από τις εισφορές των εργαζομένων των συνταξιούχων και των εισοδηματιών, στα 481 εκατομμύρια ευρώ, από τις εισφορές των εργοδοτών, στα 353 εκατομμύρια και από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας, στα 687 εκατομμύρια ευρώ. Από εκεί και πέρα, από συμπληρωμένες και συνεισφορές των πολιτών, ο ΟΑΥ θα λάβει 55 εκατομμύρια και από τις εκπτώσεις των φαρμακευτικών εταιρειών, 52 εκατομμύρια, ενώ από τα έσοδα από περίθαλψη Ευρωπαίων πολιτών, τα έσοδα θα ανέλθουν στα 18 εκατομμύρια. Επιπλέον, ο ΟΑΥ προϋπολογίζει 7,3 εκατομμύρια από πρόστιμα και διάφορα διοικητικά έσοδα και 8,6 εκατομμύρια από συγχρηματοδοτούμενα έργα μέσω κρατικής χορηγίας.

1,61 δις οι δαπάνες

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, ο προϋπολογισμός του ΟΑΥ για το 2024, προβλέπει 104 εκατομμύρια προς τους Προσωπικούς ιατρούς και 237 εκατομμύρια για ειδικούς ιατρούς. Για τους φαρμακοποιούς, προβλέπονται δαπάνες ύψους 35 εκατομμυρίων, ενώ για το σύνολο των φαρμάκων οι δαπάνες προβλέπονται 423 εκατομμύρια.

Για εργαστήρια και εργαστηριακές εξετάσεις και εξειδικευμένες κλινικές εργαστηριακές εξετάσεις, προβλέπονται έξοδα 63,5 εκατομμυρίων, ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας του σφαιρικού προϋπολογισμού, αφορά την ενδονοσοκομειακή φροντίδα των ασθενών, είτε στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, είτε στα συμβεβλημένα με τον ΟΑΥ, ιδιωτικά νοσηλευτήρια, με 579 εκατομμύρια.

Τέλος, ο προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες 75,5 εκατομμυρίων για άλλους επαγγελματίες υγείας που περιλαμβάνει την προληπτική οδοντιατρική φροντίδα υγείας, νοσηλευτές και μαίες, 45 εκατομμύρια για ΤΑΕΠ και ασθενοφόρα, 18 εκατομμύρια για υπηρεσίες αποκατάστασης και ανακουφιστικής φροντίδας, 22 εκατομμύρια για αποστολές ασθενών στο εξωτερικό και 12 εκατομμύρια για απρόβλεπτα έξοδα.

Το κόστος των ιατρών ανά ειδικότητα

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για τους γιατρούς, που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΑΥ, από τα 104 εκατομμύρια που έχουν προϋπολογιστεί για τους προσωπικούς ιατρούς, τα 78.5 εκατομμύρια αφορούν τους προσωπικούς ιατρούς για ενήλικες και τα 25.5 τους παιδιάτρους.

Από εκεί και πέρα, από τους ειδικούς γιατρούς, με βάση τον προϋπολογισμό του ΟΑΥ για το 2024, η μερίδα του λέοντος και συγκεκριμένα τα 50 από τα 237 εκατομμύρια, προυπολογίζεται για τους ακτινολόγους. Ακολουθούν με 28,8 εκατομμύρια οι καρδιολόγοι, με 20 εκατομμύρια, μη κατανεμημένες ειδικότητες, με 17 εκ οι οφθαλμολόγοι, με 16,1 οι γυναικολόγοι, με 14.6 οι ορθοπεδικοί και με 11,8 οι γαστρεντερολόγοι.

Οι υπόλοιπες ειδικότητες ιατρών, με συνολικές αμοιβές, κάτω των δέκα εκατομμυρίων, παρουσιάζονται αναλυτικά στον πιο κάτω πίνακα.

ScreenHunter 1466

Οι υπόλοιπες δαπάνες του ΟΑΥ

Πέραν από τις αμοιβές των συμβεβλημένων ιατρών, νοσηλευτηρίων ή άλλων υπηρεσιών που προσφέρει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας στους πολίτες, στον προϋπολογισμό για το 2024, προβλέπονται δευτερεύουσες δαπάνες. Ειδικότερα για τις αμοιβές του προέδρου και των μελών του ΔΣ του ΟΑΥ, προβλέπονται δαπάνες 107 χιλιάδων ευρώ, ενώ για τις διάφορες συμβουλευτικές επιτροπές που έχουν συσταθεί ή θα συσταθούν εντός του 2024, προβλέπονται δαπάνες 100 χιλιάδων ευρώ.

Σε ότι αφορά το μισθολόγιο του ΟΑΥ, προβλέπονται δαπάνες 5,5 εκατομμυρίων ευρώ και άλλο 1,8 εκ για το προσωπικό που υπηρετεί στον οργανισμό με απόσπαση, ενώ οι εισφορες του ΟΑΥ προς το Ταμείο Προνοίας, ανέρχεται σε περίπου μισό εκατομμύριο. Άλλα 613 χιλιάδες ευρώ, ο ΟΑΥ πληρώνει για ενοίκια, ενώ για δημοσιεύσεις και επικοινωνία, προυπολογίζεται ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Μάλιστα, ο ΟΑΥ, προβλέπεται να επενδύσει εντός του 2024, 1,6 εκατομμύρια ευρώ για υποστηρικτικές υπηρεσίες για ανίχνευση και καταπολέμηση καταχρησεων/απάτης και βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών ΓεΣΥ.

Επιπλέον στον προϋπολογισμό του Οργανισμού, προβλέπονται 2,9 εκ για συνδρομές, συνεισφορές και δικαιώματα χρήσης, ενώ 9,7 εκ. για λειτουργία και υποστήριξη του συστήματος πληροφορικής και άλλων επιχειρησιακών διαδικασιών του ΓεΣΥ. Αναφορικά με τις αναπτυξιακές δαπάνες, προβλέπονται 8,6 εκατομμύρια για την αγορά και εφαρμογή νέου συστήματος πληροφορικής και 850 εκατομμύρια για αγορά μηχανογραφικού και άλλου εξοπλισμού λογισμικών.

Σύμφωνα με το παράρτημα του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή, στον συγκεφαλαιωτικό πίνακα εσόδων, παρουσιάζονται τα πραγματικά έσοδα του ΓΕΣΥ για το 2022, ενώ γίνεται σύγκριση του προϋπολογισμού που εγκρίθηκε για το 2023, με τον προϋπολογισμό του 2024.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα έσοδα του ΓΕΣΥ για το 2022, ήταν 1,48 δις. ευρώ, ενώ για το 2023, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, 1,59 δις. Για το 2024, ο ΟΑΥ προβλέπει έσοδα 1,66 δισεκατομμυρίου ευρώ, αύξηση, δηλαδή, της τάξεως των 71 εκατομμυρίων. Μάλιστα γίνεται πρόβλεψη για τα έτη 2025 και 2026, όπου προβλέπεται αύξηση εσόδων για το επόμενο έτος. Συγκεκριμένα προβλέπει έσοδα 1,79 δις για το 2025 και 1,90 δις για το 2026.

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, το 2022 ο ΟΑΥ πλήρωσε 1,41 δις, ενώ για το 2023, ο προϋπολογισμός προέβλεπε έξοδα 1,51 δις. Για το 2024, προβλέπονται έξοδα 1,66 δις ευρώ, ενώ για το 2025 προβλέπονται έσοδα 1,73 δις και για το 2026, 1,79.

Δειτε Επισης

Περιπλανώμενη: Η έκθεση ζωγραφικής της Ανθούλας Σημαδιακού
Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία, παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Ο καιρός μέχρι την Κυριακή
«Υπάρχει αρκετή φτώχεια και δεν φαίνεται»-Πέραν των χίλιων πακέτων στα χέρια άπορων οικογενειών
Η ανακοίνωση του ΡΙΚ για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Φωτεινός χαρακτήρας»
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Μεγάλη η συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού-Ρεκόρ συμμετοχών στο τουρνουά Αγίας Νάπας
Με μηνύματα για επανένωση και διεκδικήσεις εργαζομένων η Κύπρος τίμησε την Πρωτομαγιά (pics)
Φλαούνες, πασκιές, κόκκινα αυγά-Τα έθιμα του Πάσχα που αναβιώνουν ξανά
Με εκδηλώσεις και πορείες τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά η Κύπρος