Μειώθηκαν οι εργαζόμενοι στο ραδιόφωνο στην Κύπρο-Τι δείχνουν τα στοιχεία

Περίπου 30 χιλιάδες εργαζόμενοι απασχολούνταν στο ραδιόφωνο το 2022 σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις επιχειρήσεις ραδιοφωνικής μετάδοσης να καταγράφουν καθαρό κύκλο εργασιών 4 δις ευρώ, τη στιγμή που στην Κύπρο ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε, αλλά ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε, ενώ η χώρα παρέμενε μια από τις χώρες με τα περισσότερα ραδιόφωνα κατ’ αναλογία πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου της UNESCO (13 Φεβρουαρίου).

Ειδικότερα όσον αφορά την Κύπρο, το 2022 εργάζονταν στο ραδιόφωνο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία 178 άτομα, καταγράφοντας μείωση από 197 το 2021. Κατά την ίδια περίοδο, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα ραδιοφωνικά ΜΜΕ αυξήθηκαν από 31 σε 32, ενώ ο καθαρός κύκλος εργασιών των εν λόγω επιχειρήσεων αυξήθηκε από 8,74 εκατ. ευρώ σε 9,14 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο ΕΕ, τα στοιχεία για το 2021 έδειχναν περίπου 5000 επιχειρήσεις στον συγκεκριμένο τομέα.

Οι πέντε πρώτες χώρες σε επιχειρήσεις ραδιοφωνικής μετάδοσης το 2022 ήταν η Ισπανία (714), η Ιταλία (679), η Ελλάδα (599), η Γαλλία (343) και η Πορτογαλία (299).

Οι πέντε τελευταίες χώρες στην ίδια κατάταξη ήταν το Λουξεμβούργο (5), η Εσθονία (9), η Σλοβακία (14), η Μάλτα (19) και η Λιθουανία (20).

Λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη τον πληθυσμό της κάθε χώρας, η Σλοβενία ήταν το 2022 η χώρα με τις περισσότερες ραδιοφωνικές επιχειρήσεις ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους (75 ανά εκατομμύριο κατοίκους). Ακολουθούσαν η Ελλάδα (57), η Μάλτα (36), η Κύπρος και η Κροατία (35).

Οι χαμηλότερες αναλογίες καταγράφηκαν στην Πολωνία (2 ανά εκατομμύριο κατοίκους), τη Γερμανία και τη Σλοβακία (3 στην κάθε χώρα), την Τσεχία (4) και την Αυστρία, τη Γαλλία και τη Σουηδία (5 στη κάθε χώρα).

Οι πέντε πρώτες χώρες σε απόλυτους αριθμούς ατόμων που απασχολούνταν στον τομέα του ραδιοφώνου το 2022 ήταν η Ισπανία (5.550), η Γερμανία (5.010), η Γαλλία (2.815), η Ρουμανία (2.510) και η Ιταλία (2.469).

Οι πέντε χώρες με τους λιγότερους εργαζόμενους στον τομέα του ραδιοφώνου ήταν η Σλοβακία (53), η Λιθουανία (87), η Τσεχία (100), η Εσθονία (110) και η Σουηδία (163).

Το ποσοστό των ατόμων που απασχολούνται στον τομέα του ραδιοφώνου σε σχέση με τη συνολική απασχόληση ήταν χαμηλό σε όλα τα μέλη της ΕΕ το 2022. Τα υψηλότερα ποσοστά που καταγράφηκαν ήταν 0,05% στην Κροατία και 0,04% στη Σλοβενία, την Κύπρο και την Ελλάδα, ενώ τα χαμηλότερα καταγράφηκαν στην Τσεχία και τη Σλοβακία (0,002%) και τη Σουηδία (0,003%).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στις φλόγες φωτοβολταϊκά στη Λεμεσό-Επηρεάστηκαν αποθήκη και οχήματα
Πυρκαγιά σε άχρηστα υλικά και δέντρα στην Παναγία Μακεδονίτισσας-Κατέκαυσε δύο δεκάρια γης
Τρόμος για 41χρονη στη Θεσσαλονίκη-Ο πρώην της εισέβαλε στο σπίτι και απείλησε ότι θα τη θάψει
Επιβεβαίωσε ύπαρξη αμερικανικών αεροσκαφών στη βάση Ανδρέας Παπανδρέου ο Πάλμας-«Απομακρυσμένοι οι κίνδυνοι»
Στην Αθήνα με ασφάλεια 22 Κύπριοι πολίτες-Επέστρεψαν από το Ισραήλ και το Ιράν
Έστησαν επιχείρηση και κατάσχεσαν 2,5 κιλά ναρκωτικά οι Αρχές-Δύο συλλήψεις
Εξετάζει εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο ο Τράμπ-«Επιδιώκει κάτι περισσότερο από μια απλή εκεχειρία»
Δεκάδες νεκροί από πυρά κοντά σε κέντρο διανομής βοήθειας στη Γάζα
Με νεφώσεις και ανέμους το σκηνικό του καιρού-Ανεβαίνει από την Πέμπτη η θερμοκρασία
Χειροπέδες σε 16χρονο για την απόπειρα φόνου στην Πάφο-Άφαντοι οι άλλοι τρεις καταζητούμενοι