Εξετάζει την Πέμπτη αν δικαιολογείται η αύξηση που ζήτησε η ΑΗΚ-Παραμένει ανοιχτή η προσφυγή
13:37 - 13 Φεβρουαρίου 2024
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά πόσον δικαιολογείται ακόμη η αύξηση 6% στην τελική τιμή του ρεύματος που αιτήθηκε η ΑΗΚ στη ΡΑΕΚ τον Ιούλιο του 2023, καθώς ούτε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής την Τρίτη δεν ήταν σε θέση να απαντήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής. Όπως αναφέρθηκε, η επιτροπή οικονομικών της ΑΗΚ θα συνεδριάσει την Πέμπτη για να εμβαθύνει στα διάφορα κόστη που δόθηκαν και ζητήθηκε πίστωση μερικών ημερών για τις τελικές αποφάσεις. Ουσιαστικά, πρόκειται να ξεκαθαρίσει, στη βάση των σημερινών δεδομένων, κατά πόσον πρέπει το αίτημα να παραμείνει ως έχει, να αλλάξει ή να αποσυρθεί και να ενημερωθεί σχετικά η ΡΑΕΚ.
Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα παραμένει κατατεθειμένο, παρόλο που αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο εξακολουθεί να δικαιολογείται. Από πλευράς Βουλής, που κατέστησε σαφές πως δεν επιθυμεί να μετακυλιστεί οποιαδήποτε αύξηση στους καταναλωτές, ζητήθηκε η κατάθεση των ελεγμένων λογαριασμών της Αρχής για το 2023 ή των διαθέσιμων στοιχείων, αν δεν υπάρχουν ακόμη τελικοί, ώστε να διαπιστωθεί πού βασίζεται αυτό το αίτημα. Σημειώνεται ότι, με βάση τη νομοθεσία, η ΑΗΚ έχει περιθώριο κέρδους 4,6%, με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Κυριάκο Χατζηγιάννη, να ρωτά ποια ήταν η κερδοφορία του 2023, στοιχεία που αναμένεται η ΑΗΚ να προωθήσει στη Βουλή εντός της εβδομάδας.
Το νέο ΔΣ της Αρχής έχει ζητήσει να παρουσιαστούν οι λογαριασμοί και οι δικαιολογίες που είχαν δωθεί στη ΡΑΕΚ για αύξηση, εξήγησε ο νέος πρόεδρός του, Γιώργος Πέτρου. «Έχουμε συγκροτήσει μια επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει την Πέμπτη, και θα αρχίσει να μελετά. Εάν δεν επιβάλλεται να εφαρμοστεί αύξηση, να είστε σίγουροι δεν θα εφαρμοστεί. Αλλά, η ΑΗΚ ανήκει σε όλους μας και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα επιβιώσει και θα συνεχίσει να προσφέρει, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τι υποφέρει σήμερα ο καταναλωτής. Εάν μπορεί να απορροφηθεί εκείνη η αύξηση, να είστε σίγουροι ότι δεν θα προχωρήσουμε. Δώστε μας λίγες ακόμη μέρες», είπε.
Ένα άλλο θέμα για το οποίο οι βουλευτές δεν έλαβαν ικανοποιητικές απαντήσεις ήταν το τι συμβαίνει με την περσινή αύξηση που ζήτησε η ΑΗΚ, για την οποία έγινε εκτενής συζήτηση γιατί δεν είναι ξεκάθαρο γιατί υπάρχουν δύο νούμερα. Όπως αναφέρθηκε, η ΑΗΚ είχε υποβάλει αίτημα για αύξηση ύψους 25% επί της βασικής τιμής, το οποίο θα σήμαινε αύξηση 13% επί της τελικής τιμής στον καταναλωτή, επειδή σε αυτό δεν υπολογίζεται η τιμή καυσίμων. Παρόλο που η πρόθεση είναι το ποσό αυτό να μην ανακτηθεί και παρόλο που, ενώπιον της Βουλής, υπήρξε η παραδοχή πως αν επιβαλλόταν σήμερα θα μιλούσαμε για μείωση, αφού οι φετινές ανάγκες υπολογίζονται στο 6%, επισήμως η προσφυγή παραμένει ανοιχτή ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου.
Το ζήτημα βρίσκεται υπό μελέτη από τους νομικούς συμβούλους της ΑΗΚ, καθώς φαίνεται πως δεν είναι μόνο οικονομικό (αφού σε αυτό το σκέλος η Αρχή δεν επιμένει) αλλά και θέμα αρχής. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΑΗΚ, η διεκδίκηση είναι ζωντανή και η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται σε δύο χρόνια. Οι εκπρόσωποι της ΑΗΚ ανέφεραν στους βουλευτές ότι τίθεται θέμα διαδικασιών και η ΑΗΚ θέλει η Ρυθμιστική Αρχή να εφαρμόζει σωστά τις μεθοδολογίες που η ίδια εγκρίνει. Πάντως, απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών, η ΑΗΚ δήλωσε πως δεν υπολογίστηκαν σε αυτό το ποσό οι εκπτώσεις που έγιναν προς τους καταναλωτές, οι οποίες δεν θα διεκδικηθούν.
Κληθείς να διευκρινίσει κατά πόσον η προσφυγή πλέον δεν αφορά την αύξηση αλλά την τήρηση των διαδικασιών, ο κ. Πέτρου δήλωσε ότι αν πέρσι η ΡΑΕΚ έπαιρνε απόφαση για 13%, σήμερα έπρεπε να προχωρήσουμε με μείωση 7%. «Οι διαδικασίες, από ό,τι μας εξηγούν οι νομικοί μας σύμβουλοι, δεν ήταν οι ορθές που ακολουθήθηκαν από την ΡΑΕΚ. Αυτό είναι που επιμένουμε ότι πρέπει να διορθωθεί. Υπάρχουν οι διαδικασίες και πρέπει να ακολουθούνται. Αυτό ισχυρίζονται οι νομικοί σύμβουλοι. Συζητούμε ακόμα μαζί τους κατά πόσο μπορούμε και πώς μπορούμε να αποσύρουμε την προσφυγή», πρόσθεσε.
Πάντως οι βουλευτές, τόσο της αντιπολίτευσης όσο και της συμπολίτευσης, έστειλαν σαφέστατα το μήνυμα πως οι τσέπες των καταναλωτών δεν σηκώνουν άλλες αυξήσεις, εκφράζοντας την αντίθεσή τους με οποιαδήποτε επιπλέον επιβάρυνση, ενόσω υφίστανται αυτές οι οικονομικές συνθήκες και εφόσον το ζήτημα δεν δημιουργήθηκε εξ υπαιτιότητας του απλού κόσμου. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης έκανε λόγο για μη διαφανή διαχείριση του θέματος, τονίζοντας ότι «δεν είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε πρόσθετη αύξηση στα τιμολόγια των καταναλωτών, την στιγμή που είναι θύματα μιας απραξίας συστημικής, ασχέτως ποιος ευθύνεται περισσότερο και ποιος λιγότερο».
Από πλευράς του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε πως θα πρέπει να δουν τι βιώνει ο καταναλωτής και οι μικρές επιχειρήσεις και έκανε μια ανασκόπηση για το πώς φτάσαμε ως εδώ. Εξέφρασε, παράλληλα, τον φόβο του τι θα συμβεί αν το κόστος των ρύπων εκτοξευθεί στα 100 ευρώ, καθώς αυτό θα σήμαινε πως η επιβάρυνση θα ήταν σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Τόνισε, ταυτόχρονα, ότι η ΑΗΚ πρέπει να διατηρηθεί ως οργανισμός δημοσίου δικαίου και ανέφερε πως αν κάποιοι κάνουν σκέψεις για ιδιωτικοποιήσεις, θα πρέπει να τις βγάλουν από το μυαλό τους.
Ερωτήσεις απευθύνθηκαν και προς την εκτελεστική εξουσία, σε ό,τι αφορά την επέκταση των μέτρων στήριξη και σκέψεις για περαιτέρω μειώσεις, με τον βουλευτή της ΔΗΠΑ Μιχάλη Γιακουμή να αντιδρά, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση έλαβε μέτρα και πρόθεσή της είναι να τα παρατείνει.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους εξέφρασε την ελπίδα ότι όταν ανοίξει η ανταγωνιστική αγορά δεν θα γίνει αυτό που έγινε με το Λιμάνι Λεμεσού που προχώρησε από το κρατικό στο ιδιωτικό μονοπώλιο. Πρόσθεσε ότι πρέπει να έρθει το κράτος και η ΑΗΚ να δώσουν λύσεις στα προβλήματα αύξησης του κόστους παραγωγής και αύξησης των λειτουργικών εξόδων της ΑΗΚ χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να επηρεαστεί το αναπτυξιακό σχέδιο του Οργανισμού και να υπάρξει συγκράτηση τιμών.
Ο Μιχάλης Γιακουμή δήλωσε ότι το κόμμα έθεσε τις ανησυχίες του για νέες αυξήσεις στους καταναλωτές. Συμπλήρωσε ότι επιθυμούν να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών όπως η διατίμηση για τους ευάλωτους πολίτες αλλά και να επεκταθούν. Πρόσθεσε ότι η ΑΗΚ είναι βραχίονας του κράτους και το νέο ΔΣ πρέπει να συμβαδίζει και με τα λεγόμενα του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Ενέργειας.