Παρέμβαση ΟΚΥπΥ για την απεργία στο Ιστοπαθολογικό, ζήτησε πίστωση χρόνου-Αποφασίζουν οι εργαζόμενοι

Τις τελικές τους αποφάσεις για το κατά πόσον θα προχωρήσουν στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν για την Πέμπτη, αναμένεται να πάρουν οι εργαζόμενοι του Ιστοπαθολογικού Εργαστηρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, οι οποίοι πραγματοποιούν σήμερα Γενική Συνέλευση. Η εξέλιξη αυτή έχει προκύψει έπειτα από παρέμβαση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), όπου εκπρόσωποι του Οργανισμού κάλεσαν τους εργαζόμενους να κάνουν δεύτερες σκέψεις, διαβεβαιώσαν τους ότι σύντομα θα προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες, θέτοντας μάλιστα σχετικά χρονοδιαγράμματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγέλλουν ελλιπή μέτρα, προχωρούν σε απεργία στο Γενικό-Κρούουν τον κώδωνα για τις συνθήκες στο εργαστήρι εξετάσεων για καρκίνο

Υπενθυμίζεται πως, οι εργαζόμενοι του Ιστοπαθολογικού Εργαστηρίου, κατήγγειλαν ελλιπή μέτρα λόγω έλλειψης συστήματος εξαερισμού στο Τμήμα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η υγεία των εργαζομένων να τίθεται καθημερινά σε κίνδυνο. Μάλιστα, οι κίνδυνοι διαπιστώθηκαν και μέσα από μελέτες του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, ωστόσο όπως καταγγέλλουν, ο ΟΚΥπΥ αγνοούσε τις επιστολές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες ο ΟΚΥπΥ, ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Τμήματος ότι έχει αναθέσει σε Μηχανικό Κτιρίων και Υποδομών του Οργανισμού την επίσκεψη στο Τμήμα, ο οποίος θα προχωρήσει σε τεχνική μελέτη με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μιας βδομάδας για επίλυση του προβλήματος εξαερισμών. Ο Οργανισμός θα ενημερώσει το προσωπικό για τις διαδικασίες, εντός των επόμενων δύο βδομάδων.

Ως εκ τούτου, ο ΟΚΥπΥ ζήτησε από τους εργαζόμενους του Τμήματος πίστωση χρόνου και ματαίωση της ολοήμερής απεργίας που προανήγγειλαν, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες επίλυσης του προβλήματος, κάτι που θα εξετάσουν κατά τη νέα Γενική Συνέλευση. Όπως ανέφερε μιλώντας στον REPORTER, ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας ΠΑΣΥΕΚ-ΠΕΟ, Σταύρος Ανδρέου, κατά τη συνέλευση θα συζητήσουν τα δεδομένα μετά την απάντηση του Οργανισμού, θα εξετάσουν τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν και θα αποφασίσουν από κοινού εάν θα αναστείλουν ή όχι την απεργία.

Από πλευράς της, η πρόεδρος του Κλάδου Νοσοκομειακών Εργαστηρίων της ΠΑΣΥΔΥ, Μαριλένα Τριμηθιώτη, σχολίασε πως, παρόλο που το προηγούμενο διάστημα είχαν αποστείλει επιστολές προς τη Διοίκηση του Οργανισμού, δεν είχαν λάβει ποτέ απαντήσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Τμήμα, παρά μόνο μετά την εξαγγελία της απεργίας.

Όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Τμήμα, η κα Τριμηθιώτη είπε πως, πρόκειται για προβλήματα που χρονίζουν και για τα οποία κανένας δεν έδειξε ενδιαφέρον, ενώ οι εργαζόμενοι νιώθουν τις συνέπειες και τα αποτελέσματα των χημικών ουσιών με τις οποίες έρχονται σε επαφή. «Έχουν συνέχεια καταρροή, ξυροφθαλμία, επίμονο βήχα και άλλα. Το θέμα είναι πως παρόλο που είχαμε ενημερώσει πολλές φορές την Διοίκηση του Οργανισμού, μας αγνοούσαν και πιστέψαμε πως δεν θεωρούν σημαντική την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων. Πρόκειται για το εργαστήρι στο οποίο μεταφέρονται οι βιοψίες. Για να υπάρξει διάγνωση, θα πρέπει να γίνουν κάποιες διεργασίες οι οποίες απαιτούν χημικές ουσίες. Όλα αυτά θα έπρεπε να γίνονται νοουμένου ότι υπάρχει σύστημα εξαερισμού. Μπορεί να υπάρχει το σύστημα εξαερισμού, αλλά δεν λειτουργεί σωστά», είπε.

Παράλληλα σημείωσε πως, «υπάρχουν πολλές οσμές στο εργαστήριο και πως δεν υπάρχουν τα κατάλληλα ντουλάπια για φύλαξη των χημικών ουσιών».

Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ, Γιώργος Κωνσταντίνου, ανέφερε επιπρόσθετα πως, «κατά τη διάρκεια των διαδικασιών οι εργαζόμενοι επηρεάζονται από τις αναθυμιάσεις που προκαλούν ερεθισμό στα μάτια και στην αναπνοή. Αυτό που χρειάζεται στην προκειμένη περίπτωση είναι να υπάρχει σωστός εξαερισμός».

Ο κος Κωνσταντίνου σημείωσε πως οποιοδήποτε θέμα αφορά την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων είναι σημαντικό. «Η στάση εργασίας δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά είναι ένα έσχατο μέτρο με σκοπό να επιλυθεί το σοβαρό ζήτημα που έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται η υγεία των εργαζομένων στο συγκεκριμένο Τμήμα».

Τα μέλη των συντεχνιών δεν έχουν αποφασίσει ποια θέση θα κρατήσουν κατά τη σημερινή νέα συνεδρίαση, αφού δεν θέλουν να προδικάσουν το αποτέλεσμα, αλλά ούτε να επηρεάσουν τους εργαζομένους, οι οποίοι θα αποφασίσουν από κοινού, εάν θα κάνουν πράξη την εξαγγελία τους για 24ωρη απεργία ή εάν θα την αναβάλουν, αναμένοντας το ζήτημα να επιλυθεί μετά τις σχετικές αποφάσεις που έλαβε ο ΟΚΥπΥ.

Δειτε Επισης

Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος