Παρατείνεται η ψήφιση για το Υφυπουργείο Μετανάστευσης-Ψάχνουν στέγη, καταρτίζεται λίστα προσωπικού

Σε στάση αναμονής βρίσκεται το Υπουργείο Εσωτερικών, όσον αφορά στην ψήφιση της νομοθεσίας, βάσει της οποίας θα δημιουργηθεί το Υφυπουργείο Μετανάστευσης, το οποίο θα αναλάβει το βάρος του μεγαλύτερου προβλήματος που ταλανίζει την Κύπρο τα τελευταία χρόνια, καθώς θα συγκεντρώνει όλες τις υπηρεσίες που ασχολούνται με το μεταναστευτικό, με στόχο οι διαδικασίες να ολοκληρώνονται σε πιο γρήγορους ρυθμούς.

Η συζήτηση για το Υφυπουργείο Μετανάστευσης, που είχε ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες, έχει ολοκληρωθεί ενώπιον της καθ’ ύλην αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής και αυτό που αναμένεται είναι να κλειδώσει πότε θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση. Οι πληροφορίες έλεγαν ότι το νομοσχέδιο θα προωθείτο αυτή την εβδομάδα, καθώς θα είχαν περάσει οι δεκαπέντε ημέρες που προνοούνται ως περιθώριο μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου, εντούτοις η Επιτροπή Εσωτερικών φαίνεται να έκανε δεύτερες σκέψεις και αποφάσισε να το κρατήσει για την ερχόμενη εβδομάδα.

Μία απόφαση που προκάλεσε ερωτηματικά, δεδομένου ότι στις 25 Ιανουαρίου είχε δηλωθεί πως οι συζητήσεις είχαν φτάσει σε ένα σημείο που επέτρεπαν να οδηγηθεί το θέμα στην Ολομέλεια και μέχρι στιγμής, οι λόγοι της αναβολής παραμένουν άγνωστοι. Πάντως, το Υπουργείο Εσωτερικών αναμένει την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, ώστε να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ίδρυση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης, δεδομένου ότι αρκετές υπηρεσίες που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα είναι υπό την εποπτεία του.

Σημειώνεται πως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή και τη δημοσίευση του νόμου στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας, τότε το μπαλάκι θα βρίσκεται στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς θα πρέπει να διορίσει την ηγετική πυραμίδα του Υφυπουργείου.

Στο μεταξύ, αυτή τη στιγμή, οι αρμόδιες υπηρεσίες και συγκεκριμένα η γενική διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών, έχει αρχίσει ένα αγώνα, ώστε να εντοπιστεί ο χώρος όπου θα στεγαστεί το νέο Υφυπουργείο. Ένας χώρος που θα μπορεί να φιλοξενήσει όλο το προσωπικό που θα αποσταλθεί, όπως αποφασιστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Στο Υφυπουργείο Μετανάστευσης θα μεταφερθεί η υπηρεσία της μετανάστευσης, από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και μετανάστευσης, ενώ κάτω από την ομπρέλα του Υφυπουργείου θα τεθεί και η Υπηρεσία Ασύλου. Επίσης, στο Υφυπουργείο Μετανάστευσης θα μετακομίσουν και οι υπηρεσίες του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας που ασχολούνται με τα θέματα των ασυνόδευτων ανήλικων και των επιδομάτων που δίνονται. Την ίδια ώρα, οι ομάδες της Αστυνομίας που ασχολούνται με το μεταναστευτικό, όπως η ΥΑΜ. δεν θα βρίσκονται υπό την εποπτεία του Υφυπουργείου, παρά τις προσπάθειες που έγιναν για να αλλάξει αυτό.

Αυτή τη στιγμή, παρατηρείται ένας αναβρασμός στις συγκεκριμένες υπηρεσίες, καθώς θα πρέπει να προβούν σε ένα διαχωρισμό του προσωπικού, το οποίο θα μεταφερθεί σε κατοπινό στάδιο στο Υφυπουργείο Μετανάστευσης. Για να ληφθούν οι αποφάσεις, τις τελευταίες εβδομάδες γίνονται συσκέψεις σε διευθυντικό επίπεδο, με στόχο να καταλήξουν στον τελικό κατάλογο.

Πάντως, ακόμη κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει σε πόσες εβδομάδες θα είναι έτοιμο και λειτουργικό το Υφυπουργείο Μετανάστευσης, αφού ακόμη και να ολοκληρωθούν οι συγκεκριμένες διαδικασίες, θα πρέπει να υπάρχει και η νομοθεσία που θα διέπει την ίδρυση του Υφυπουργείου. Και παρά το γεγονός ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού τους τελευταίους μήνες είναι πετυχημένη, κάτι που εξήραν και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, το Υπουργείο Εσωτερικών επείγεται να ψηφιστεί η νομοθεσία, δεδομένου ότι πλησιάζουν οι εκλογές και μαζί και η εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δειτε Επισης

Αισθάνεται... αδικημένος από τη στάση της ΕΕ ο Τατάρ-«Υπάρχει τραμπουκισμός, πίεση και ανομία»
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που 33χρονος προσπαθεί να αρπάξει παιδιά σε δημοτικό σχολείο στο Κολοράντο
ΒΙΝΤΕΟ: Νέα επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό-Δεκάδες τραυματίες
Πεντάγωνο: Το τεχνητό λιμάνι που κατασκευάζει ο στρατός των ΗΠΑ στη Γάζα είναι κατά το 50% έτοιμο
Απάτη σε βάρος 83χρονης-Της απέσπασαν 650 ευρώ για δήθεν χειρουργείο του εγγονού της
Οι ιδιαιτερότητες των εκλογών της Λευκωσίας-Οι επιλογές, οι συμμαχίες και οι εκτιμήσεις
«Υπάρχει αρκετή φτώχεια και δεν φαίνεται»-Πέραν των χίλιων πακέτων στα χέρια άπορων οικογενειών
Στον Λίβανο με δώρα και ελπίδα για κλείσιμο της στρόφιγγας των ροών Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν
«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία