Η Κύπρος «ουραγός στις δαπάνες για ευάλωτους και ΑμεΑ»
20:57 - 12 Φεβρουαρίου 2024
Η Κύπρος «είναι ουραγός στις δαπάνες των μέτρων στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, περιλαμβανομένων των ΑμεΑ, καθώς και στις δαπάνες κοινωνικής προστασίας για την οικογένεια και τα παιδιά, αφού οι συγκεκριμένες δαπάνες υπολείπονται σημαντικά του μέσου όρου της EE, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αντρέας Καυκαλιάς στο πλαίσιο των εργασιών της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας, στις Βρυξέλλες, επικαλούμενος στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής ο κ. Καυκαλιάς σε παρέμβασή του αναφερόμενος στην περίπτωση της Κύπρου υπενθύμισε, ακόμη, ότι «το Ευρωβαρόμετρο του Δεκεμβρίου του 2023 καταγράφει, μεταξύ άλλων, ως κυρίαρχα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους την ελλιπή ένταξη των νέων και των γυναικών στην αγορά εργασίας, την αύξηση του χάσματος απασχόλησης μεταξύ των φύλων και το πολύ υψηλό ποσοστό των νέων που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Ο Κύπριος βουλευτής είπε ότι το Ευρωβαρόμετρο για την Κύπρο «αποκαλύπτει ανησυχητικά στοιχεία» ήτοι «την υπαγωγή του κατά κεφαλήν ακαθάριστου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών κάτω από τα επίπεδα του 2008 και τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, ο οποίος ανήλθε στο 16,7% το 2022, με τις γυναίκες και τους νέους να βρίσκονται διαχρονικά σε δυσμενέστερη θέση».
Σημείωσε ότι «οι ασύμμετρες επιπτώσεις των αυξανόμενων κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων στην ΕΕ, στον πληθωρισμό, το χρέος και το κόστος ζωής, καθώς και η περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και η αποδυνάμωση της θέσης των εργαζομένων, υπογραμμίζουν την κατεπείγουσα ανάγκη για επίτευξη ανοδικής κοινωνικής σύγκλισης και δραστικής αντιμετώπισης τόσο των εισοδηματικών ανισοτήτων όσο και της άνισης και ανεπαρκούς πρόσβασης των πολιτών στην εκπαίδευση, στην υγειονομική περίθαλψη και στη στέγαση».
Καταλήγοντας ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι «η επίτευξη πλεονασματικών προϋπολογισμών δεν πρέπει να αποβαίνει εις βάρος της πραγματικής οικονομίας ή της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης αλλά αντιθέτως, ο προϋπολογισμός πρέπει να αξιοποιείται στον βέλτιστο δυνατό βαθμό από τις εθνικές κυβερνήσεις για τη γεφύρωση του χάσματος των ανισοτήτων που προκαλούνται συνεπεία των ασύμμετρων επιπτώσεων της κρίσης».
Πηγή: ΚΥΠΕ