Τη θετική στάση της Αθήνας για εξελίξεις στο Κυπριακό μετέφερε στον Γκουτέρες ο Γεραπετρίτης

Συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε στη Νέα Υόρκη ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης. Μετά το πέρας των συνομιλιών στις οποίες συζητήθηκαν εκτενώς οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό με τον διορισμό νέου απεσταλμένου από τα Ηνωμένα Έθνη, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι η Ελλάδα παραμένει αυστηρά προσηλωμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και κάλεσε όλες τις πλευρές να αξιοποιήσουν την ευκαιρία και να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Αναλυτικά η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη:

«Είχα σήμερα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Antonio Guterres, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, τη Νέα Υόρκη. Είχαμε μία εξαιρετική συζήτηση. Ανταλλάξαμε ιδέες για όλα τα φλέγοντα ζητήματα, για τις μεγάλες κρίσεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη παγκοσμίως.

Η Ελλάδα, πάντοτε προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, στην εξωτερική πολιτική αρχών και κανόνων, είναι στη διάθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Είναι κάτι που εκτιμά ο Γενικός Γραμματέας και πάντοτε προσβλέπει στη συνεργασία μας.

Αυτή τη στιγμή δυστυχώς, βρισκόμαστε σε μία στάσιμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία, την Αϊτή, την Υποσαχάρια Αφρική. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο να επιτελέσει. Θα πρέπει να δούμε ενδεχομένως τη διαδικασία, με την οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις, οι οποίες θα πρέπει να είναι γρήγορες, αποτελεσματικές. Να δίνουν την αναγκαία πεποίθηση ακεραιότητας, αλλά και λογοδοσίας για όσους υποπίπτουν σε αδικήματα που αφορούν το Διεθνές Δίκαιο.

Συζητήσαμε με τον Γενικό Γραμματέα το θέμα της Κύπρου. Η ευκαιρία, η οποία δίδεται για να υπάρξει συζήτηση για το Κυπριακό ζήτημα μεταξύ της Κύπρου και της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι σημαντική. Με την προσωπική παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα έχει ορισθεί η Προσωπική Απεσταλμένη, η οποία έχει την εντολή να προχωρήσει σε συζητήσεις. Παραμένουμε αυστηρά προσηλωμένοι στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Η ευκαιρία, η οποία δίδεται θα πρέπει να αξιοποιηθεί από τις πλευρές, να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Η Ελλάδα θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό ζήτημα.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Με κουκούλες τρεις από τους συλληφθέντες για τον ομαδικό βιασμό της Ισπανίδας στην Ινδία
Εγγράφηκαν στους καταλόγους 4.388 νέοι εκλογείς-34 αιτήσεις από Ευρωπαίους για Ευρωεκλογές
Γυναίκα αστυνομικός έσωσε γυναίκα από αποκεφαλισμό στο Πακιστάν-Την κατηγόρησαν για βλασφημία λόγω φορέματος
Ν. Χριστοδουλίδης: Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ αποτελεί κομμάτι αποκατάστασης της ειρήνης στην Κύπρο
Ο πατέρας του εξάχρονου παιδιού ομολόγησε ότι το έριξε στη θάλασσα-Αγνοούνται δύο μετανάστες, κρίσιμα άλλος ένας
Παρουσίασε τις δράσεις του ο Παλατές-«Εντός Μαρτίου η πλατφόρμα η Φωνή του Πολίτη»
Συμπληρώνονται 60 χρόνια παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο
Το Ισραήλ δεν προσήλθε στις συνομιλίες για κατάπαυση πυρός στο Κάιρο
Επανασυνελήφθησαν οι επτά για τη συμπλοκή στην Πάφο-Πήγαν με όπλα έξω από το εμπορικό κέντρο
Συνελήφθησαν τρία πρόσωπα για τον ομαδικό βιασμό τουρίστριας στην Ινδία-Αναζητούνται άλλοι τέσσερις