Δρομολογεί χρήση εσόδων από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για στήριξη Ουκρανίας η ΕΕ

Τη δέσμευση των έκτακτων εσόδων από ακινητοποιημένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μελλοντική χρήση τους για τη στήριξη της Ουκρανίας μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ και ειδικότερα μέσω του νέου Μηχανισμού για την Ουκρανία, συμφώνησε τη Δευτέρα το Συμβούλιο της ΕΕ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η απόφαση και ο κανονισμός που υιοθέτησε το Συμβούλιο της ΕΕ διευκρινίζουν τις υποχρεώσεις των κεντρικών αποθετηρίων τίτλων (Central Securities Depositories, CSDs) που κατέχουν περιουσιακά στοιχεία και αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας τα οποία έχουν παγώσει στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ και οι διεθνείς εταίροι της απαγόρευσαν από τον Φεβρουάριο του 2022 κάθε συναλλαγή που σχετίζεται με τη διαχείριση των αποθεματικών καθώς και των περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, «ακινητοποιώντας» ουσιαστικά τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στα κράτη μέλη της ΕΕ. Η απόφαση αποσαφηνίζει το νομικό καθεστώς των εσόδων που παράγουν τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων (CSDs) από τέτοια περιουσιακά στοιχεία, και θέτει κανόνες για τις οντότητες που τα κατέχουν.

Ειδικότερα, τα CSDs που κατέχουν περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να υπολογίζουν και να φυλάσσουν ξεχωριστά τα έκτακτα υπόλοιπα που συσσωρεύονται λόγω των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ. Απαγορεύεται επίσης η διάθεση των καθαρών κερδών που προκύπτουν από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.

Η απόφαση αυτή, σημειώνεται, ανοίγει το δρόμο για το Συμβούλιο να αποφασίσει μελλοντικά για τη χρήση των επιπρόσθετων κερδών για στήριξη της Ουκρανίας και της ανοικοδόμησης της σε μεταγενέστερο στάδιο, μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ και μέσω του Μηχανισμού για την Ουκρανία που θα δημιουργηθεί βάσει της πολιτικής συμφωνίας των 27 αρχηγών των κρατών μελών την 1η Φεβρουαρίου, και βάσει της προσωρινής συμφωνίας του Συμβουλίου της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν την 6η Φεβρουαρίου.

Λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους και το κόστος που συνδέονται με τη παρακράτηση των περιουσιακών στοιχείων και των αποθεματικών της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, κάθε κεντρικό αποθετήριο ασφαλείας μπορεί να ζητήσει από την εποπτική του αρχή να επιτρέψει αποδέσμευση μεριδίου των εν λόγω καθαρών κερδών για τη συμμόρφωση με τις νόμιμες απαιτήσεις κεφαλαίου και διαχείρισης κινδύνων, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Περίπου 260 δισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας έχουν ακινητοποιηθεί με τη μορφή τίτλων και μετρητών στις δικαιοδοσίες των εταίρων της G7, της ΕΕ και της Αυστραλίας, με περισσότερα από τα δύο τρίτα αυτών των περιουσιακών στοιχείων να έχουν ακινητοποιηθεί στην ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Τρόμος σε πτήση στην Ιαπωνία-Boeing έκανε βίαιη κάθοδο 25.000 ποδών, επιβάτες έχασαν τις αισθήσεις τους
Οι λόγοι που η εκεχειρία στη Γάζα απέχει πολύ παρά τις εξαγγελίες Τραμπ-Η στρατηγική του Νετανιάχου
ΒΙΝΤΕΟ: Επτά αγνοούμενοι έπειτα από μπαράζ εκρήξεων σε αποθήκη πυροτεχνημάτων στην Καλιφόρνια
Politico: Κατατέθηκε η πρόταση μομφής κατά της Φον ντερ Λάιεν
Η Αίγυπτος ζητά παρέμβαση της Ουάσινγκτον στον Χαφτάρ, για να μην υπογράψει το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο
Σήμα κινδύνου από Κίεβο-H Βόρεια Κορέα ενισχύει τη Ρωσία με 30.000 στρατιώτες κατά της Ουκρανίας
Απάτη €700 εκατ. μέσω Πειραιά αποκάλυψε η επιχείρηση «CALYPSO»
Συναγερμός για ακραία ζέστη στην Ευρώπη-Τι είναι ο θερμικός θόλος
Δεκάδες νεκροί σε ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα-Κάλεσμα Τραμπ σε Χαμάς να συμφωνήσει σε 60ήμερη εκεχειρία
Αντίδραση τουρκικής Κυβέρνησης μετά τη δήλωση Οζέλ πως ο Ερντογάν «είναι ηγέτης της χούντας»