Εμμένει στη θέση του για συμφωνία στη βάση δυο κρατών ο Τατάρ

Μια «ρεαλιστική και βιώσιμη συμφωνία στη βάση δύο κρατών» όπου ο τουρκοκυπριακός και ο ελληνοκυπριακός «λαός», κατά την έκφρασή του, θα ζουν δίπλα-δίπλα με σχέσεις συνεργασίας επιζητά η τ/κ πλευρά, όπως ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε αντιπροσωπεία Βρετανών Βουλευτών με τους οποίους συναντήθηκε στα κατεχόμενα.

Όπως μεταδίδεται στην ιστοσελίδα του «Μπαϊράκ», οι Βρετανοί Βουλευτές βρίσκονται στο ψευδοκράτος «στο πλαίσιο της εκστρατείας «ελευθερία και δικαιοσύνη για τη Βόρεια Κύπρο». Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τους: Heather Wheeler, βαρόνη Nosheena Mobarik, Giles Watling, Pauline Lathan, David Reed, Çetin Ramadan και Rikki Williams,

Στην συνάντησή τους ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι άνοιξε μια νέα σελίδα στο Κυπριακό και υποστήριξε ότι είναι ώρα για μια ρεαλιστική και βιώσιμη συμφωνία στη βάση δύο κρατών. Η Βρετανία, πρόσθεσε, αν και ως εγγυήτρια χώρα γνωρίζει το Κυπριακό και τα γεγονότα στην Κύπρο δεν αντιμετωπίζει ισότιμα τον τουρκοκυπριακό «λαό» και δεν του συμπεριφέρθηκε δίκαια και ισότιμα.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Χάρολντ Μακμίλαν είπε σε δηλώσεις του στο βρετανικό κοινοβούλιο τη δεκαετία του 1950 ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» είχε το δικαίωμα στην «αυτοδιάθεση», συνέχισε ο κ. Τατάρ υποστηρίζοντας ότι οι Τ/κ έχουν δικαιώματα που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες και ισχυριζόμενος ότι μεταξύ 1963 και 1974, οι Τ/κ ήταν εκτεθειμένοι στις επιθέσεις της ΕΟΚΑ.

Υποστήριξε επίσης ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει το νόμιμο και δημοκρατικό δικαίωμα να εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους και παρόλο που είναι η πλευρά που έχει απορρίψει πολλές συμφωνίες εδώ και μισό αιώνα, οι υποσχέσεις που δόθηκαν στην τ/κ πλευρά για άρση των απάνθρωπων «εμπάργκο»  δεν έχουν τηρηθεί και ακόμη δεν γίνονται απευθείας εμπόριο και απευθείας πτήσεις.

Ανέφερε ακόμη ότι η ΕΕ δεν είναι ουδέτερη έναντι του Κυπριακού αφού οι Ε/κ είναι μέλη της και υποστήριξε ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσαν προς τους Τουρκοκύπριους.

Η «τδβκ», ανέφερε εννοώντας το ψευδοκράτος, είναι ένα «κράτος» με όλους τους θεσμούς και τις οργανώσεις της, και σημείωσε ότι προβάλλουν την πολιτική των δύο κρατών με την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας.

Η Βρετανία έχει δύο κυρίαρχες βάσεις στο νησί, σημείωσε. Ανέφερε επίσης ότι μετά από 61 χρόνια, είναι καιρός για μια συμφωνία «στη βάση δύο κυρίαρχων ίσων κρατών», ανάλογα, όπως υποστήριξε, και με τις πραγματικότητες στην Κύπρο, που θα ζουν δίπλα-δίπλα από την οποία μπορούν να επωφεληθούν και οι δύο πλευρές.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Εγγράφηκαν στους καταλόγους 4.388 νέοι εκλογείς-34 αιτήσεις από Ευρωπαίους για Ευρωεκλογές
Ν. Χριστοδουλίδης: Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ αποτελεί κομμάτι αποκατάστασης της ειρήνης στην Κύπρο
Συμπληρώνονται 60 χρόνια παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο
Ιδρυτική συγκέντρωση της Δημοκρατικής Κίνησης Αλλαγής «Αιχμή»-Το Κεντρικό Συμβούλιο
Τελέστηκε το μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου παρουσία Χριστοδουλίδη και Αννίτας
Στις Βρυξέλλες ο Κωνσταντίνος Ιωάννου για το μεταναστευτικό
«Πρότυπο ανδρείας, παράδειγμα θυσίας»-Τα κόμματα τιμούν την μνήμη του Γρηγόρη Αυξεντίου
Αρχιεπίσκοπος: Είναι πολύ φανερά τα σχέδια των Τούρκων που αφορούν πλήρη κατάληψη της Κύπρου
Α.Δημητρίου: Οι αρχές και οι αξίες μας δεν είναι δεδομένες αλλά κερδίζονται
Τον Μάιο η επόμενη κίνηση στα ελληνοτουρκικά-Τα ανοιχτά κεφάλαια και ο ρόλος του Κυπριακού