Δεικτικός για Μεταναστευτικό ο ΠτΔ-«Δεν αντιμετωπίζεται με χρηματοδοτήσεις και άλλες ενέργειες»

Στην παραδοχή, ότι η βοήθεια που δίδεται μέχρι σήμερα στην Κύπρο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για αντιμετώπιση της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, δεν είναι επαρκή, προχώρησε ο Πρόεδρος της Γερμανίας κ. Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Ερωτηθείς, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, κατά πόσο είναι η στιγμή για την Ευρώπη να είναι πιο πρακτικά αλληλέγγυα προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο μεταναστευτικό βάρος, αλλά και να υπάρξουν αλλαγές για πιο ορθολογιστική αντιμετώπιση του ζητήματος, ο Πρόεδρος της Γερμανίας είπε ότι «σαφώς η κατάσταση με το μεταναστευτικό στην Κύπρο είναι μεγάλη πρόκληση, το κατανοούμε και παραδεχόμαστε πως η Κύπρος, με τον μεγάλο αριθμό παράνομων αφίξεων αιτητών, επιβαρύνεται ισχυρά και χρειάζεται στήριξη και από τη Γερμανία και από την ΕΕ.

Όμως, ελέχθη πως οι σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Γερμανίας είναι ιδιαίτερες. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εθελοντικού Μηχανισμού Αλληλεγγύης συνεργάστηκαμε εντατικά και με επιτυχία και μεταφέραμε 1000 αιτητές ασύλου από την Κύπρο στη Γερμανία. Αυτή είναι έμπρακτή αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.. Αυτό δεν επαρκή. Αποτελεί μεγάλη ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί εξαιρετικές λύσεις.

Στο Συμβούλιο της ΕΕ έχει γίνει συμφωνία σε ερωτήματα που ήταν ανοιχτά στο παρελθόν αναφορικά με το κοινό Ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. Έχουμε ένα ενδιάμεσο στόχο και πρέπει πριν από το τέλος της θητείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2024, να υπάρξει μια λύση».

Αναφέρθηκε ακόμη τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν για το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Πρόσθεσε ότι «θα επισκεφθώ αύριο το κέντρο φιλοξενίας αιτητών ασύλου στην Κοφίνου για να αποκτήσω μια ιδέα για το πώς αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό η Κύπρος και πώς μπορεί να στηρίξει η ΕΕ».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «η παρούσα Κυβέρνηση, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της, αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του μεταναστευτικού ως ύψιστη προτεραιότητα. Και χαίρομαι διότι ένα χρόνο μετά, οι κινήσεις μας έχουν συγκεκριμένα, μετρήσιμα αποτελέσματα που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανένα και σε σχέση με τα άτομα που επιστρέφουν και σε σχέση με τις αφίξεις και σε σχέση με τον χρονικό ορίζοντα εξέτασης των αιτήσεων και πολλά άλλα που έφεραν αποτελέσματα.

Θέλω να ευχαριστήσω για ακόμα μια φορά τη Γερμανία που δέχθηκε εθελοντικά πέραν των 1000 αιτητών ασύλου από την Κύπρο. Η απόφαση της ΕΕ ήταν για εθελοντική απσοτολή, και οι περισσότεροι που στάληκαν από την Κύπρο, στάληκαν στη Γερμανία.

Επίσης, ως ΕΕ θα πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα στο μεταναστευτικό. Οι χώρες της πρώτης γραμμής δέχονται ένα τεράστιο βάρος στο οποίο από μόνες τους δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν.

Αλλά αν θέλουμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό δεν είναι μέσα από χρηματοδοτήσεις ή ενέργειες που αποσκοπούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο. Αν θέλουν ολιστικά να τερματιστεί το φαινόμενο της μετανάστευσης είναι αντιμετωπίζοντας τις γενεσιουργές αιτίες που προκαλούν το φαινόμενο της μετανάστευσης. Για αυτό πρέπει να εργαστούμε ως ΕΕ με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες.

Υπάρχει και ένα άλλο θέμα για το οποίο γνωρίζω ότι υπάρχουν ευαισθησίες από κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, αγγίζει τη μετανάστευση, αλλά και τη γενικότερη προσπάθεια της ΕΕ να έχει γεωπολιτικό ρόλο. Οφείλουμε ως ΕΕ να ανοίξει το θέμα της κατάστασης στη Συρία. Υπάρχουν περιοχές στη Συρία που θα πρέπει να εξετάσουμε αν είναι ασφαλείς και κατ’ επέκταση να μπορούν να επιστραφούν μετανάστες από τις συγκεκριμένες περιοχές. Το να μη συζητούμε την κατάσταση στη Συρία δεν θεωρώ ότι είναι σωστή επιλογή από πλευράς ΕΕ. Και η Κυπριακή Δημοκρατία, σε συνεργασία με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ που ασπάζονται αυτή την προσέγγιση, εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της συζήτηση εντός ΕΕ και του θέματος της Συρίας, αλλά γενικότερα της κατάστασης στην περιοχή».

Δειτε Επισης

Συλλυπητήρια Λευκωσίας για τον θάνατο του Προέδρου και του ΥΠΕΞ του Ιράν
Τη σημασία της διμερούς συνεργασίας συζήτησαν Πρόεδρος της Βουλής και Ελληνας Υπ. Υγείας
Τέσσερις προτάσεις ΔΗΠΑ κυρίως προς τις τράπεζες για την οικονομία
Βούληση για διεύρυνση σχέσεων με Κύπρο εξέφρασε ο Πρόεδρος της Αλβανίας
Βλέπει τον Κινέζο Πρέσβη για το τερματικό ο Πρόεδρος-Νέοι ισχυρισμοί από την CPP
Αβάσιμοι οι «ισχυρισμοί» για τον Πόντο υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας
Τριάντα δύο ειδικά εκλογικά κέντρα Τουρκοκυπρίων για Ευρωεκλογές
Πρόεδρος: Αναδυόμενη προτεραιότητα ο τομέας του Διαστήματος
Τα στοιχήματα των κομμάτων του Κέντρου, ο κίνδυνος της χαμένης ψήφου και η σειρά κατάταξης
Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού