Ξεμπλόκαραν οι διαδικασίες για το κόκκινο κουμπί-Βάζουν μπρος για πιλοτική λειτουργία

Από το 2019 περίπου, οι εμπλεκόμενοι φορείς προσπαθούν να καταλήξουν στα χρονοδιαγράμματα και τις πρόνοιες για τη δημιουργία της υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης για ηλικιωμένα άτομα ή κόκκινο κουμπί, όπως συνηθίζεται να λέγεται. Την υλοποίηση του κόκκινου κουμπιού έχει αναλάβει με δική του πρωτοβουλία το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας, ωστόσο οι συχνές αναβολές της συζήτησης και οι μη ικανοποιητικές απαντήσεις που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα, είχαν οδηγήσει σε ρήξη τους εμπλεκόμενους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Ούτε φέτος έτοιμο το «κόκκινο κουμπί» για ηλικιωμένους-Φωνές κατά του Υφυπουργείου Πρόνοιας

Αποκορύφωμα ήταν το ξέσπασμα του προέδρου του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας, Δήμου Αντωνίου, ενώπιον των βουλευτών της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου κατά τη συνεδρία ανακοίνωσε πως αποσύρει την πρότασή του για διαχείριση της υπηρεσίας. Η διαφωνία του έγκειτο στο ότι, το Υφυπουργείο Πρόνοιας είχε πρόθεση να προσθέσει και άλλες υπηρεσίες στο ίδιο σύστημα, όπως για παράδειγμα σύστημα GPS για εντοπισμό ηλικιωμένων, κάτι που όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου στον REPORTER, Δήμος Αντωνίου, θα άλλαζε την φιλοσοφία του κόκκινου κουμπιού.

Παρά την αναμπουμπούλα, φαίνεται πως βρέθηκε η χρυσή τομή ανάμεσα στους εκπροσώπους του Παρατηρητηρίου και του Υφυπουργείου Πρόνοιας, που το τελευταίο διάστημα από κοινού έχουν καταλήξει στο ότι η υπηρεσία θα αφορά στην παροχή βοήθειας σε άτομα τρίτης ηλικίας, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης καθώς θα βρίσκονται στην οικία τους.

Βέβαια, οι δυο πλευρές συνεχίζουν τις διεργασίες, ώστε αφού καταλήξουν στους τρόπους εκείνους που θα βοηθήσουν την υπηρεσία να δουλέψει ορθά, με τις σωστές τεχνολογίες που είναι συμβατές για την Κύπρο, αλλά και την εκπαίδευση του προσωπικού τους. Αφού πρώτα καταλήξουν, στη συνέχεια θα θέσουν πιλοτικά σε λειτουργία την υπηρεσία.

Η πιλοτική λειτουργία του κόκκινου κουμπιού, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, αναμένεται να αρχίσει τους επόμενους τρεις με πέντε μήνες και σε αυτή θα συμμετάσχουν ηλικιωμένα πρόσωπα που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ), αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές και χρίζουν άμεσης βοήθειας. Η οποιαδήποτε καθυστέρηση για λειτουργία του πιλοτικού προγράμματος, προκύπτει από το γεγονός ότι θα πρέπει να επικαιροποιηθούν τα πρωτόκολλα που αφορούν τις τεχνολογικές υποδομές της τηλεφωνικής γραμμής που θα χρησιμοποιηθεί, όπως επίσης και η εκπαίδευση του προσωπικού που θα εργάζεται για τον σκοπό αυτό.

Όπως ανέφερε ο κος Αντωνίου, τους επόμενους μήνες αναμένεται να γίνει η αρχή με την εκπαίδευση ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στη βάση των πρωτοκόλλων που ετοιμάζονται για την χρήση της τηλεφωνικής γραμμής του συντονιστικού κέντρου έκτακτων περιπτώσεων που θα στηθεί με την εφαρμογή της υπηρεσίας του κόκκινου κουμπιού. Η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος, θα δώσει τη δυνατότητα στους εμπλεκόμενους να εξετάσουν καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας την υπηρεσίας και να προχωρούν σε διορθωτικές κινήσεις εάν και εφόσον χρειαστεί.

«Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι όλα βαίνων καλώς. Είναι κάποια τεχνικά κομμάτια που βλέπουμε και συζητούμε μαζί με τους συνεργάτες μας, αλλά και η περαιτέρω εκπαίδευση του προσωπικού τα οποία θα εξετάσουμε και κατά το πιλοτικό πρόγραμμα που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τους επόμενους μήνες. Είναι μια υπηρεσία που πρέπει να εφαρμοστεί πάση θυσία», σχολίασε ο κος Αντωνίου.

Πώς θα λειτουργεί το κόκκινο κουμπί

Όπως προνοείται, το κόκκινο κουμπί θα λειτουργήσει μέσω υπηρεσίας τηλεειδοποίησης που στοχεύει στην παροχή της δυνατότητας σε πρόσωπα που το έχουν ανάγκη, να επικοινωνούν με αρμόδιο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κλήσεων, πιέζοντας απλώς ένα φορητό κόκκινο κουμπί, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν ή να σχηματίσουν οποιονδήποτε αριθμό.

Με το πάτημα του κόκκινου κουμπιού, θα ενεργοποιείται αυτόματα κλήση προς το αρμόδιο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κλήσεων, που θα λειτουργεί υπό το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας καθημερινώς και επί 24ώρου βάσεως και το οποίο θα στελεχώνεται από ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και εθελοντές εκπαιδευμένους σε θέματα ψυχικής υγείας.

Δειτε Επισης

Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
Ζευγάρι προκάλεσε αναγκαστική προσγείωση στο Ηράκλειο-Ζητωκραύγασαν οι επιβάτες για την απομάκρυνσή του
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Aνέκοψαν για έλεγχο 22χρονο στον Άγιο Δομέτιο και βρήκαν στην κατοχή του κοκαΐνη-Χειροπέδες και σε 62χρονο
Συνεχίζεται η αναταραχή στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ-Χειροπέδες σε 2.100, oι μισοί δεν ήταν φοιτητές
ΒΙΝΤΕΟ: Φορτηγό παρέσυρε και τραυμάτισε 29 μαθητές, ξέχασε το χειρόφρενο ο οδηγός
Τους τσάκωσαν με κάνναβη και χιλιάδες ευρώ στην κατοχή τους-Χειροπέδες σε τέσσερις για εμπορία ναρκωτικών
Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ λέει ότι δεν υπάρχει ένδειξη πως η Χαμάς σχεδιάζει επίθεση κατά αμερικανικών στρατευμάτων
BINTEO: Τα γέλια Λαβρόφ όταν ακούει για τα περί αποστολής νατοϊκών στρατευμάτων του Μακρόν
Ελεύθερο το πλήρωμα του MSC Aries, τρεις εβδομάδες μετά την κατάληψή του από τους Ιρανούς