Σε τρεις μήνες η έκδοση τίτλου ιδιοκτησίας ακινήτων-Άλλαξαν οι διαδικασίες, φρέναραν τις καθυστερήσεις

Λύση σε ένα διαχρονικό πρόβλημα, που εγκλώβιζε τους αγοραστές γης, αφού λόγω μεγάλων καθυστερήσεων, αναγκάζονταν να μην έχουν τίτλους ιδιοκτησίας, δίνει η νέα διαδικασία που εφαρμόζει από την αρχή του νέου έτους το Υπουργείο Εσωτερικών. Μία διαδικασία που κατοχυρώνει τα συμφέροντα των αγοραστών, διευκολύνει τη μεταβίβαση των ακινήτων που βαρύνονται με υποθήκες, ενώ απώτερο στόχο έχει την ενίσχυση του πλαισίου διαφάνειας στις συναλλαγές μεταξύ των πολιτών.

Η νέα πολιτική του Υπουργείου Εσωτερικών, που τέθηκε σε ισχύ από τις 2 Ιανουαρίου 2024, αφορά στην επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης των τίτλων ιδιοκτησίας από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και συγκεκριμένα, γίνονται με γρηγορότερους ρυθμούς, τα βήματα που απαιτούνται για τις αιτήσεις διαχωρισμών τεμαχίων, τόσο οριζόντια όσο και κάθετα, με στόχο να δημιουργούνται νέοι τίτλοι ιδιοκτησίας οικοπέδων ή διαμερισμάτων και κατοικιών.

Βάσει πληροφόρησης από το Υπουργείο Εσωτερικών, αυτό που απαιτείται είναι όπως πριν την υποβολή της αίτησης διαχωρισμού, θα προηγείται η εξωτερική οριοθέτηση και η χωρομετρική εργασία της ανάπτυξης και στη συνέχεια θα πρέπει να υποβληθούν τα απαραίτητα έγγραφα, όπως είναι το πιστοποιητικό έγκρισης της άδειας διαίρεσης, συγκαταθέσεις ενυπόθηκων δανειστών, σε περίπτωση που υπάρχουν, καθώς και η χωρομετρική εργασία. Στόχος αυτής της κίνησης είναι όπως από την αρχή καταβάλλονται όλα τα απαραίτητα έγγραφα, κάτι που σημαίνει ότι η εξέταση της αίτησης θα γίνεται με γοργότερους ρυθμούς και δεν θα σκαλώνει, με αποτέλεσμα να πηγαίνει στο σημείο μηδέν και πάλι η διαδικασία.

Την ίδια ώρα, ένα άλλο όφελος που προκύπτει με την εφαρμογή της νέας διαδικασίας, είναι ότι πλέον γίνεται πριν τον διαχωρισμό των τεμαχίων η εξωτερική οριοθέτηση, κάτι που σημαίνει ότι μία ενδεχόμενη μελλοντική ανάπτυξη, θα πραγματοποιηθεί εντός των πραγματικών ορίων του τεμαχίου. Αυτό συνεπάγεται με μείωση των πιθανοτήτων για επεμβάσεις σε γειτονικά ακίνητα, ένα σημείο τριβής, μεταξύ αρκετών γειτόνων.

Σημειώνεται πως το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας έχει εφαρμόσει και το θεσμό του ιδιώτη αρμόδιου χωρομέτρη, ο οποίος έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου τις διαδικασίες της απαιτούμενης χωρομετρικής εργασίας του διαχωρισμού. Αυτό αποτελεί ένα ακόμη μέτρο που θα επισπεύσει τις διαδικασίες, καθώς οι πολίτες θα προχωρούν στις χωρομετρικές εργασίες, χωρίς να περιμένουν να γίνει από τα κεντρικά του Τμήματος, ένα γεγονός που προκαλούσε μεγάλες καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείου Εσωτερικών, μέσα από αυτές τις διαδικασίες, ο χρόνος ολοκλήρωσης όλων των βημάτων μέχρι την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας, κατά μέσο όρο θα είναι τρεις μήνες.

Έρχεται νομοσχέδιο για καλύτερη διαδικασία παροχής πληροφοριών στους πολίτες

Εκτός αυτών των διαδικασιών, το Υπουργείο Εσωτερικών θέλει να αλλάξει και τον τρόπο που παρέχονται οι πληροφορίες προς τους πολίτες, όσον αφορά τους τίτλους ιδιοκτησίας και προς αυτό το σκοπό ετοιμάζεται σχετικό νομοσχέδιο, βάσει του οποίου θα είναι απλουστευμένες οι διαδικασίες, ενώ θα μειωθεί και η γραφειοκρατία, που ήταν επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα.

Όπως τονίζεται από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νομοσχεδίου, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου προσώπου, θα δίνονται τα στοιχεία εγγεγραμμένου ιδιοκτήτη ακινήτου, καθώς επίσης και τα εμπράγματα βάρη που επιβαρύνουν το ακίνητο, στον υποψήφιο αγοραστή, ο οποίος θα μπορεί να ενημερώνεται για τυχόν επιβαρύνσεις ή άλλες δεσμεύσεις υπάρχουν επί του τεμαχίου, πριν από την ολοκλήρωση οποιασδήποτε αγοραπωλησίας. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση είτε μέσω της πλατφόρμας του Κτηματολογίου, DLS PORTAL, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια στις συναλλαγές, κάτι που θα είναι προς όφελος όλων εκείνων που θα συναλλάσσονται με τους ιδιοκτήτες γης, αλλά και την προστασία τους από τυχόν απόκρυψη σημαντικών στοιχείων που ενδεχομένως να επηρεάσουν την απόφασή τους.

Διασφαλίζονται τα συμφέροντα των αγοραστών ακίνητης ιδιοκτησίας

Πέραν από τις κινήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, τον περασμένο Δεκέμβριο έχει περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής ο περί Πώλησης Ακινήτων (Ειδική Εκτέλεση) Νόμος, που αφορά τη δημιουργία μηχανισμού διαφύλαξης των συμφερόντων των αγοραστών ακίνητης ιδιοκτησίας, διασφαλίζοντας εκ των προτέρων ότι η μεταβίβαση ακίνητης ιδιοκτησίας θα εκτελεστεί άμεσα και μόλις ο αγοραστής εκπληρώσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις σύμφωνα με τη Σύμβαση Πώλησης/Πωλητήριο Έγγραφο.

Την ίδια ώρα, ο πωλητής έχει υποχρέωση να περιλάβει ως αναπόσπαστο μέρος της Σύμβασης Πώλησης/Πωλητηρίου Εγγράφου, Πιστοποιητικό Έρευνας της επηρεαζόμενης ακίνητης ιδιοκτησίας με τα εμπράγματα βάρη, ώστε να είναι ενήμερος ο αγοραστής για αυτά πριν την υπογραφή της Σύμβασης. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του πωλητή, δίδεται η δυνατότητα στο Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας να επιβάλει στον πωλητή διοικητικό πρόστιμο μέχρι €10.000.

Επίσης, σε περίπτωση που κατά την κατάθεση της Σύμβασης Πώλησης υπάρχει ήδη υποθήκη επί του ακινήτου, δίδεται η δυνατότητα στον αγοραστή να εξοφλήσει το ποσό της υποθήκης κατευθείαν στο τραπεζικό ίδρυμα ως μέρος του συνολικού ποσού αγοράς του ακινήτου. Έτσι, με την πληρωμή του ποσού, και σύμφωνα με θεσμοθετημένη συμφωνία μεταξύ τράπεζας/ενυπόθηκου δανειστή και πωλητή/ενυπόθηκου οφειλέτη, η τράπεζα δεσμεύεται να απαλλάξει το ακίνητο από την υποθήκη. Παράλληλα, έχει την υποχρέωση να εκδώσει Βεβαίωση Πληρωμής, την οποία ο αγοραστής προσκομίζει στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ακινήτου επ’ ονόματι του αγοραστή.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τράπεζας με τις πιο πάνω προβλεπόμενες από τη νομοθεσία υποχρεώσεις, δίδεται η δυνατότητα στον Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας να επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο μέχρι €100.000.

Δειτε Επισης

Από €10,000 η επιδότηση στέγης για νεαρά ζευγάρια-Τα τρία σχέδια του ΥΠΕΣ και τα κριτήρια