Δίνουν το σύνθημα για πάταξη των βανδαλισμών στις ταμπέλες οι Δήμοι-Θέλουν να δουν τους οργανωμένους

Από τη μια η ψήφιση του Νόμου που καθιστά ποινικό αδίκημα τον βανδαλισμό πινακίδων της τροχαίας και από την άλλη οι ενέργειες των δήμων που θα επιδιώξουν να ανοίξουν διάλογο με την κοινωνία για το συγκεκριμένο θέμα, κάνουν τους αρμόδιους να αισιοδοξούν ότι θα πιάσουν τόπο για να σταματήσει το άσχημο φαινόμενο, κακόβουλων ενεργειών, είτε με συνθήματα είτε με γκράφιτι στους δρόμους.

Στόχος των επαφών που θα επιδιώξουν να ανοίξουν κυρίως με τα οργανωμένα σύνολα των Συνδέσμων Φιλάθλων των μεγάλων ομάδων, είναι αφενός να ενημερωθούν για τις πρόνοιες του Νόμου που πέρασε από τη Βουλή, που προβλέπει αυστηρές ποινές σε όσους εντοπίζονται να γράφουν σε πινακίδες στους δρόμους και αφετέρου να τους εξηγηθούν οι λόγοι που αυτά τα φαινόμενα θα πρέπει να εκλείψουν.

Σημειώνεται πως την αρμοδιότητα για να περιοριστεί το φαινόμενο αυτό και να καταγγέλλονται όσοι παρανομούν, την έχει η Αστυνομία σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών, το οποίο θεωρεί ότι είναι ευθύνη των Αρχών να συλλάβουν τους βάνδαλους, που δρουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, o υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, ανέφερε ότι «τις συγκεκριμένες παρανομίες οφείλει να τις διαχειρίζεται η Αστυνομία, καθώς είναι η αρμόδια Αρχή, η οποία θα καταγγείλει τους παραβάτες. Οι επόπτες του Υπουργείου Μεταφορών, εάν εντοπίσουν κάποιο να βανδαλίζει πινακίδες, βεβαίως και θα τον καταγγείλουν στην Αστυνομία, αλλά δεν είναι ένας έλεγχος ο οποίος μπορούν να κάνουν οι επόπτες, όσο καλά μπορούν να κάνουν οι αστυνομικοί. Θεωρούμε ότι είναι καθήκον της Αστυνομίας, να εντοπίζει και να καταγγέλλει τους παραβάτες, ωστόσο, είναι κάτι που καταδικάζουμε απερίφραστα, καθώς καταστρέφονται εκατοντάδες πινακίδες».

Παράλληλα, οι Δήμοι αντικρύζουν με ιδιαίτερη ανησυχία το ζήτημα, πρώτον για τους κινδύνους που προκαλούνται στην ασφάλεια των οδηγών, αφού σε πολλές περιπτώσεις γίνονται ζημιές σε καθοδηγητικές πινακίδες που πλέον δεν είναι ευδιάκριτες στους οδηγούς, και δεύτερο για λόγους αισθητικής, αφού η εικόνα που εκπέμπεται σε ντόπιους και ξένους, είναι μιας άσχημης πόλης.

Αφού, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα, πως η αυστηροποίηση της Νομοθεσίας, από μόνη της δεν έχει φέρει απτά αποτελέσματα, έλαβαν την απόφαση να επιδιώξουν συνάντηση με τους οργανωμένους οπαδούς, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή και να περιοριστεί, όσο το δυνατό περισσότερο η ανεξέλεγκτη κατάσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Δήμοι, σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να στιγματίσουν τους οργανωμένους οπαδούς, αλλά εκτιμούν ότι με μια εποικοδομητική συνάντηση, μπορούν να σταλούν τα ορθά μηνύματα, ούτως ώστε να εκλείψουν αυτά τα φαινόμενα με την αναγραφή συνθημάτων στους δρόμους.

Μιλώντας στον REPORTER ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Ανδρέας Βύρας, ανέφερε ότι, «επιδιορθώνουμε τις ταμπέλες και την αμέσως επόμενη μέρα, τις βλέπουμε και πάλι κατεστραμμένες. Είναι ένα πολύπλοκο θέμα και φαίνεται ότι δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα. Είναι ένα θέμα συνείδησης, διαπαιδαγώγησης, αλλά και γενικώς ένα προβληματικό φαινόμενο της κοινωνίας. Δεν πάει άλλο η κατάσταση όμως, καθώς οι ζημιές είναι τεράστιες στους Δήμους. Τόσο στον Δήμο Λάρνακας, όσο και στις υπόλοιπες επαρχίες, βλέπουμε να γράφουν τόσο στους τοίχους της πόλης, όσο και στις πινακίδες με διάφορα οπαδικά συνθήματα».

Η Ένωση Δήμων, ανέφερε ο κ. Βύρας, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Αστυνομία και μάλιστα, όπως ανέφερε, «είμαστε πρόθυμοι να πραγματοποιήσουμε επίσης συνάντηση με τους οργανωμένους οπαδούς, αφού φαίνεται να είναι από εκεί που πηγάζει το ζήτημα. Κάνοντας μια συνάντηση μαζί τους, θεωρώ ότι ίσως βρούμε άκρη στο πρόβλημα, για να αποφευχθούν οι βανδαλισμοί και τα διάφορα συνθήματα σε πινακίδες».

Δειτε Επισης

Οι μισθωτές κρατικής γης υπόκεινται σε φορολογία αποφάνθηκε το Ανώτατο
Μέχρι και τρεις χιλιάδες ευρώ η ταρίφα των μεταναστών που έφτασαν από τη Συρία
Αυξήθηκε ο δείκτης εγκληματικότητας στην Κύπρο το 2022-Στην πρώτη θέση τα αδικήματα κατά περιουσιών
Ξεκαθαρίζει το ΥΠΑΜ για τον τραυματισμό του οπλίτη-Διαβεβαιώνει ότι προέβη σε όλες τις ενέργειες
Χαρτσιώτης: Σημαντική αποσυμφόρηση φυλακών με το νέο κτήριο το 2026
Κατέληξαν στο κελί πρώην «βουλευτής» και «υπουργός παιδείας» στα κατεχόμενα για πλαστά πτυχία
Συνελήφθη 29χρονος ως ο πλοηγός της βάρκας που μετέφερε παράτυπους μετανάστες στην Κύπρο
Πέτυχε έφεση κατά πρόσβασης σε πληροφορίες ατόμου ύποπτου για θέματα τρομοκρατίας
Στο κελί ο 44χρονος για τις 13 υποθέσεις διαρρήξεων εκκλησιών και κλοπών
Συνδέουν 43χρονο με ναρκωτικά, βομβιστικές επιθέσεις και απειλές για φόνο-Τρία χρόνια πίσω οι έρευνες