Επικυρώνει τα ψηφοδέλτιά της για τις διπλές εκλογές η ΕΔΕΚ και δίνει έναυσμα προεκλογικού

Σε επικύρωση του ψηφοδελτίου της ΕΔΕΚ για τις Ευρωεκλογές και μεγάλου αριθμού υποψηφίων για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προχωρά σήμερα, στις 10:00 το πρωί, η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του κόμματος, σε μια πανηγυρική σύνοδο. Οι σοσιαλιστές θα γίνουν το τρίτο κόμμα, μετά το ΑΚΕΛ και το ΔΗΣΥ, που καταλήγουν στην απόφασή τους για τις Ευρωεκλογές και ρίχνονται επίσημα στη μάχη των διπλών εκλογών. Ως εκ τούτου, η σύνοδος αναμένεται να λειτουργήσει και ως προεκλογικό έναυσμα για να σηκώσουν μανίκια ενόψει της μεγάλης πρόκλησης του Ιουνίου.

Ενώπιον της Συνδιάσκεψης θα βρίσκονται τα έξι πρόσωπα, τα οποία αποφάσισε να εμπιστευθεί το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, μετά από αξιολόγηση που έγινε των 15 ονομάτων που προωθήθηκαν από την Πολιτική Γραμματεία, στη βάση ειδικών χαρακτηριστικών.

Οι έξι υποψήφιοι της ΕΔΕΚ είναι οι βουλευτές της Ανδρέας Αποστόλου και Ηλίας Μυριάνθους, ο δήμαρχος Πολεμιδιών Νίκος Αναστασίου, η φιλόλογος Παντελίτσα Γιόκκα, η δημοσιογράφος Βίβιαν Κανάρη και ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΚΑΦ Νικόλας Φιλίππου. Πρόκειται για ένα ψηφοδέλτιο, το οποίο αξιοποιεί ταυτόχρονα κομματικά στελέχη και πρόσωπα προερχόμενα από την κοινωνία των πολιτών και άλλους χώρους, με στόχο να αποτείνεται τόσο στο κομματικό κοινό όσο και πέραν από αυτό. Και οι τέσσερις κύριοι του ψηφοδελτίου προέρχονται από τις τάξεις της ΕΔΕΚ. Οι δύο είναι βουλευτές, ο κ. Αναστασίου είναι ο πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού και ο κ. Φιλίππου είναι επί χρόνια μέλος και από γνωστή ΕΔΕΚίτικη οικογένεια. Οι «μεταγραφές» αφορούν τις δύο κυρίες, εκ των οποίων η μία, η Παντελίτσα Γιόκκα, είχε ξαναδιεκδικήσει εκλογές μέσα από το ψηφοδέλτιο της Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Πολιτικό Γραφείο, κάποιοι από τους 15 υποψήφιους απέσυραν το ενδιαφέρον τους, καθώς ανέφεραν πως στόχος τους ήταν να βοηθήσουν το κόμμα και δεν ήταν αυτοσκοπός η συμπερίληψή τους στο ψηφοδέλτιο. Ως εκ τούτου μπορούν να κάνουν την απαραίτητη προεκλογική δουλειά και χωρίς να είναι υποψήφιοι. Όλα τα πρόσωπα, ωστόσο, έστειλαν συναγωνιστικά μηνύματα, δηλώνοντας προς την ηγεσία πως είτε κερδίσουν τελικά μια θέση στο ψηφοδέλτιο είτε όχι, θα βρίσκονται κοντά στην ΕΔΕΚ και θα αναλάβουν προεκλογικούς ρόλους. Σημειώνεται ότι το τελικό αποτέλεσμα καθορίστηκε μέσα από μυστική ψηφοφορία.

Δεδομένων των περιπετειών που έχει περάσει η ΕΔΕΚ τα τελευταία χρόνια και την απώλεια μίας σειράς μελών και στελεχών που διαγράφηκαν ή αποχώρησαν, οι διπλές εκλογές ενέχουν επιπλέον βαθμό δυσκολίας, καθώς το κόμμα βρισκόταν σε παρατεταμένη περίοδο εσωστρέφειας. Ταυτόχρονα, τα προγνωστικά δεν είναι με το μέρος της ΕΔΕΚ, λόγω της δυναμικής που ανέπτυξε το ΕΛΑΜ τα τελευταία χρόνια και που το παρουσιάζουν ως φαβορί για την κατάληψη της έδρας που κατείχε το κόμμα του Κέντρου.

Αναγνωρίζοντας αυτές τις επιπλέον δυσκολίες, οι σοσιαλιστές έδωσαν έμφαση στη γρήγορη ολοκλήρωση των ψηφοδελτίων τους, τόσο για τις Ευρωεκλογές όσο και για τις τοπικές εκλογές, ώστε να μπορέσουν να τρέξουν όσο το δυνατόν πιο ομαλό και αποτελεσματικό προεκλογικό. Έχουν ήδη γίνει πολλές ανακοινώσεις για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόσο για τα ανώτατα αξιώματα όσο και για τα ψηφοδέλτια του κόμματος για τα Δημοτικά Συμβούλια και τις Σχολικές Εφορείες. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες, συμπεριλαμβανομένων και μεγάλων και σημαντικών Δήμων, οι οποίες αναμένεται να επιλυθούν μέσα στις επόμενες ημέρες και αφού ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο ως προς τις προθέσεις των άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Στο πλαίσιο της σημερινής Παγκύπριας Συνδιάσκεψης θα επικυρωθούν και όλα τα πρόσωπα που έχει ανακοινώσει η ΕΔΕΚ μέχρι στιγμής για τις θέσεις των δημάρχων, των αντιδημάρχων και των προέδρων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης και όσοι προέρχονται από τις τάξεις του κόμματος αναμένεται να παρευρεθούν. Θα επικυρωθούν, επίσης, και τα ψηφοδέλτια του κόμματος για τα Δημοτικά Συμβούλια και τις Σχολικές Εφορείες.

Δειτε Επισης

Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Πώς τοποθετείται ο Πρόεδρος για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Ένας Ισραηλινός και ένας Παλαιστίνιος αγκαλιάστηκαν μπροστά στον Πάπα Φραγκίσκο
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Εν αναμονή σήματος από Europol, Interpol και Ρωσία για το απειλητικό email που αναστάτωσε τα σχολεία οι Αρχές
Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Βίντεο ντοκουμέντο-Η στιγμή που ο δολοφόνος συναντά την πρώην σύζυγό του στο Μενίδι λίγο πριν τη σκοτώσει
Στο δικαστήριο ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο