Περισσότερο συντονισμό και πιο τακτική επικοινωνία συμφώνησαν Πρόεδρος και ΔΗΠΑ

Σε καλό και παραγωγικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την ηγεσία της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, το μεσημέρι της Παρασκευής στο Προεδρικό Μέγαρο. Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια συνάντηση που πραγματοποίησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης με τα συμπολιτευόμενα κόμματα, αφού είχε προηγηθεί το ραντεβού του με το ΔΗΚΟ. Η συνάντηση θεωρείται καλή και φαίνεται πως η παράταξη έφυγε από το Προεδρικό ικανοποιημένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, οι δύο πλευρές είχαν μια εις βάθος συνομιλία, η οποία διήρκησε πέραν των δύο ωρών και άγγιξε τα πάντα. Κατά τη διάρκειά της, ανασκοπήθηκε το κυβερνητικό έργο και τα τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας, όπως το Κυπριακό, η Οικονομία, η ενέργεια, η ακρίβεια, το μεταναστευτικό, ο αθλητισμός και άλλα θέματα που βρίσκονται αυτή την περίοδο στην κορυφή της ατζέντας. Συζητήθηκε, επίσης, εκτενώς η σχέση μεταξύ της Κυβέρνησης και του κόμματος και οι τρόποι εμβάθυνσής της. Επί της ουσίας, όπως και στην περίπτωση του ΔΗΚΟ, υπήρχαν κάποια παράπονα τόσο από την πλευρά του Προέδρου όσο και από τα στελέχη της ΔΗΠΑ, τα οποία κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πρέπει να υπάρξει καλύτερος συντονισμός.

Η συνάντηση κρίνεται αρκετά εποικοδομητική, ενώ και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν την χρησιμότητά της και αποφάσισαν όπως κάτι αντίστοιχο γίνεται σε πιο τακτική βάση, ώστε να συζητούνται προβληματισμοί, να αναλύονται τα τρέχοντα ζητήματα και να υπάρχει γενικά καλύτερη προεργασία.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης φαίνεται να είπε στους κυβερνητικούς του εταίρους ότι δεν προβάλλεται όσο θα ήθελε το κυβερνητικό έργο και τα καλά που έχει κάνει η Κυβέρνηση, με τη ΔΗΠΑ να προβαίνει στην ίδια διαπίστωση, κάτι που είχε συμβεί και κατά τη συζήτηση με το ΔΗΚΟ. Επισημάνθηκε πως η έλλειψη προσυνεννόησης και συντονισμού πολλές φορές δεν επιτρέπει στους βουλευτές και άλλα προβεβλημένα στελέχη των συμπολιτευόμενων κομμάτων να έχουν βαθιά και έγκαιρη γνώση των θεμάτων, ώστε να τα αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα, για αυτό και χρειάζεται καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Από πλευράς ΔΗΠΑ φαίνεται να αναγνωρίστηκε πως η Κυβέρνηση δεν έκανε μεγάλα λάθη, ωστόσο αναφέρθηκε πως υπήρξαν αστοχίες, καθώς και αργοπορία σε αποφάσεις που προκάλεσε πρόβλημα, με αποτέλεσμα την επικοινωνιακή διόγκωση καταστάσεων, με επίπτωση στην εικόνα της Κυβέρνησης. Ωστόσο, δεν διαπιστώθηκε κάποια διαφωνία σε σοβαρά πολιτικά ζητήματα, αλλά η ανάγκη καλύτερου προγραμματισμού, συνεννόησης και εμπλοκής του κόμματος, όχι για σκοπούς επιβολής πολιτικής αλλά για σκοπούς παραγωγής της. Τα στελέχη της παράταξης εξέφρασαν, επίσης, τη δυσαρέσκειά τους και για κάποια ζητήματα που είχαν θέσει και δημόσια, όπως τη διαχείριση του ανασχηματισμού.

Μεγάλη έμφαση δόθηκε στο κοινοβουλευτικό κομμάτι, καθώς από τη ΔΗΠΑ γίνεται αντιληπτό ότι μεγάλο μέρος των εξαγγελιών του για το 2024 χρειάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις για να εφαρμοστούν. Η παράταξη εξέφρασε στον Πρόεδρο την προθυμία της να συμβάλει σε αυτό, ενώ ο ίδιος φαίνεται να έδωσε ήδη οδηγίες στους Υπουργούς του να προβαίνουν σε καλύτερο συντονισμό με τα κόμματα της συμπολίτευσης και να υπάρχει η κατάλληλη προσυνεννόηση ενόψει της κατάθεσης νομοσχεδίων στη Βουλή.

Πάντως, η καλύτερη προώθηση και προβολή του κυβερνητικού έργου είναι σημαντική και για τα τρία συμπολιτευόμενα κόμματα, καθώς, όπως έχει διαπιστωθεί στον σχεδόν ένα χρόνο διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, πολλές φορές οι μικρές αστοχίες προσλαμβάνουν τεράστιο μέγεθος, ενώ σημαντικές εξελίξεις δεν λαμβάνουν την αρμόζουσα σημασία. Αυτό σημαίνει πως η ΔΗΠΑ, όπως και το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, πολύ συχνά καλούνται να υπεραμύνονται αμφισβητούμενων αποφάσεων και άτσαλων χειρισμών αλλά όχι να κεφαλαιοποιούν τα θετικά της Κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να υφίστανται δυσανάλογη φθορά εξουσίας, όπως προκύπτει και από τις πρώτες δημοσκοπήσεις ενόψει των διπλών εκλογών. Με δεδομένο ότι ο Ιούνιος έχει αρχίσει να ξεπροβάλλει, τα τρία κόμματα επιθυμούν να αξιοποιήσουν τα θετικά, ώστε να βελτιώσουν και τα ίδια την εικόνα τους αλλά και να τονίσουν την συμβολή τους σε κάποιες από αυτές τις εξελίξεις.

Είναι, άλλωστε, προς το συμφέρον και του ίδιου του Προέδρου τα τρία κόμματα που του προσφέρουν υποστήριξη να είναι δυνατά, για να μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση του κυβερνητικού έργου τόσο επικοινωνιακά όσο και μέσα από την κοινοβουλευτική τους δραστηριότητα. Όποιες και να είναι οι δυναμικές, στο τέλος της ημέρας, η εικόνα της Κυβέρνησης αναμένεται να επηρεάσει την εκλογική τους πορεία και η εκλογική τους πορεία να επηρεάσει τις δυνατότητες της Κυβέρνησης, παρόλο που δεν υπάρχει κλασική σχέση συγκυβέρνησης μεταξύ του κ. Χριστοδουλίδη και των τριών κομμάτων του Κέντρου.

Δειτε Επισης

Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Σύντομα η βοήθεια στη Γάζα από την Κύπρο μέσω της προσωρινής προβλήτας
Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε
Ευγνωμοσύνη του ΟΗΕ προς την Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
Χριστοδουλίδης: Η στήριξη της υπαίθρου πρωταρχικός στόχος για την Κυβέρνηση
Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή
Μεγαλύτερος σε αριθμό εκλογέων ο Δ. Πάφου ακολουθεί ο Δήμος Ανατολικής Πάφου