Ανήσυχη ηρεμία με τα περιστατικά στρεπτόκοκκου στην Κύπρο-Τι θα πρέπει να προσέχουν οι γονείς
Μύρια Οδυσσέως 14:49 - 10 Φεβρουαρίου 2024
Δεν καταγράφηκε κανένα σοβαρό περιστατικό στρεπτόκοκκου Ά, το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο, παρά μόνο περιστατικά με ήπια συμπτώματα, ωστόσο οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή προς τους γονείς, ώστε να επισκέπτονται άμεσα τον γιατρό σε περίπτωση που τα παιδιά τους παρουσιάσουν οποιαδήποτε συμπτώματα, εξ αφορμής των αυξημένων περιστατικών και των πρόσφατων θανάτων μιας εννιάχρονης και ενός 28χρονου που καταγράφηκαν στην Ελλάδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απεβίωσε από στρεπτόκοκκο εννιάχρονη στην Ελλάδα
Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γνωστοποιηθεί προς την Παιδιατρική Εταιρεία, τα δύο προηγούμενα χρόνια, έχουν καταγραφεί επτά συνολικά περιστατικά στρεπτόκοκκου. Όπως ανέφερε μιλώντας στον REPORTER, ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας, δρ Μιχάλης Αναστασιάδης, είναι εις γνώσιν των ειδικών ότι οι στρεπτοκοκκυκές λοιμώξεις παρουσιάζουν έξαρση αυτό το διάστημα, ωστόσο στην πλειοψηφία τους τα περιστατικά αφορούν σε αμυγδαλίτιδα και οστρακιά και είναι διαχειρίσιμα. «Υπάρχει πάντα η πιθανότητα ένα περιστατικό να παρουσιάσει επιπλοκές που μπορεί να οδηγήσουν στον θάνατο. Ευτυχώς στην Κύπρο, δεν βιώσαμε κάποια τέτοια κατάληξη και ο αριθμός των περιστατικών, αν και είναι αυξημένος, δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Αυτό που χρειάζεται, είναι εγρήγορση σε περίπτωση που παρουσιαστούν σοβαρά συμπτώματα».
Ούτε στον Παιδιατρικό Θάλαμο του Μακάρειου Νοσοκομείου, νοσηλεύεται αυτό το διάστημα, κάποιο παιδί με στρεπτόκοκκο Ά, όπως εξήγησε ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου, δρ Αβραάμ Ηλία, υποδεικνύοντας παράλληλα πως, σπάνια τα παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα στρεπτόκοκκου, εισάγονται στο νοσοκομείο. «Αυτός που προκαλεί τα σοβαρά συμπτώματα, είναι ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος. Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Ά είναι ένα κοινό μικρόβιο, που πολλοί από εμάς το φέρουμε στον λαιμό ή στο δέρμα μας, χωρίς να παρουσιάζουμε συμπτώματα τις περισσότερες φορές. Το μικρόβιο αυτό προσβάλλει τα παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης των τριών ετών, ενώ σπανιότερα τα παιδιά μικρότερης των δύο ετών».
Όσον αφορά τον τρόπο μετάδοσης και τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο στρεπτόκοκκος, ο δρ. Ηλία εξήγησε, πως μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο, μέσω του βήχα και του φταρνίσματος ή ακόμα και από μια ανοικτή πληγή.
Ο στρεπτόκοκκος συνήθως προκαλεί συμπτώματα όπως, υψηλό πυρετό, πονόλαιμο και δυσκαταποσία λόγω της οξείας πυώδης αμυγδαλίτιδας. Επίσης, σύμφωνα με τον γιατρό, ο στρεπτόκοκκος μπορεί να προκαλέσει τη νόσο οστρακιά, η οποία εκδηλώνεται με το χαρακτηριστικό δερματικό της εξάνθημα, ενώ πολύ σπάνια το μικρόβιο αυτό, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο, την οποία προκαλεί ο δυσδειτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας ¨Α. «Σε αυτή την περίπτωση το παιδί παρουσιάζει πιο θορυβώδη κλινική εικόνα, με υψηλό πυρετό, που δεν υποχωρεί με τα συνήθη αντιπυρετικά. Επίσης, παρουσιάζει ανορεξία, νωθρότητα, καταβολή , ταχύπνοια ή και αναπνευστική δυσχέρεια. Τα συμπτώματα αυτά, θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς και θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα εκτίμηση από τον Παιδίατρό τους. Στις σοβαρές αυτές περιπτώσεις, που ευτυχώς είναι σπάνιες, μπορεί να προσβληθούν τα διάφορα ζωτικά όργανα του παιδιού που εάν δεν υπάρξει έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση το παιδί μπορεί να χάσει τη ζωή του».
Επιπρόσθετα, ο δρ. Ηλία σημείωσε πως το βακτήριο αυτό, σπάνια μπορεί να προκαλέσει απώτερες επιπλοκές, όπως είναι η οξεία μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα και ο ρευματικός πυρετός. «Οι εκδοχές αυτές συνήθως συμβαίνουν μια με δύο βδομάδες μετά την αρχική προσβολή, όπου με την έγκαιρη χορήγηση αντιβίωσης, προλαμβάνει την εκδήλωση του ρευματικού πυρετού».
Η διάγνωση, του στρεπτόκοκκου, μπορεί να γίνει γρήγορα και εύκολα με το strep test που διαθέτουν οι περισσότεροι παιδίατροι στο ιατρείο ή με την καλλιέργεια του φαρυγγικού επιχρίσματος, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, η θεραπεία του έγκειται στην χορήγηση του κατάλληλου αντιβιοτικού φαρμάκου. «Αυτό το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο είναι η πρόληψη των λοιμώξεων αυτών και η σχολαστική τήρηση των μέτρων προσωπικής προστασίας», ανέφερε. προτρέποντας τους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί.