Κλείνει ψηφοδέλτιο Ευρωεκλογών και βάζει πλώρη για νίκη ο ΔΗΣΥ

Τους έξι εκλεκτούς του για τις Ευρωεκλογές αποφασίζει σήμερα ο ΔΗΣΥ, σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου. Μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος, προκύπτει ότι δύο θέσεις καλύπτονται από τους εσωτερικούς κανονισμούς του κόμματος και για τις υπόλοιπες τέσσερις θα ληφθεί απόφαση ανάμεσα σε έξι στελέχη, μέσα από την πραγματοποίηση ψηφοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελένη Σταύρου και η Χριστιάνα Ξενοφώντος θα βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο λόγω των ποσοστώσεων που ισχύουν για γυναίκες και νέους κάτω των 35. Ως εκ τούτου, τις υπόλοιπες τέσσερις θέσεις διεκδικούν ο Μάριος Πελεκάνος, ο Λουκάς Φουρλάς, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ο Χρίστος Αγγελίδης και ο Ονησίφορος Ιορδάνους. Σημειώνεται ότι υποψήφιος ήταν, μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, και ο βουλευτής του κόμματος Κυριάκος Χατζηγιάννης, ο οποίος, με επιστολή του στο Πολιτικό Γραφείο, απέσυρε το ενδιαφέρον του προς διευκόλυνση της διαδικασίας και ανέφερε ότι θα επικεντρωθεί στον κοινοβουλευτικό του ρόλο. Ως εκ τούτου, από επτά οι υποψήφιοι μειώθηκαν σε έξι.

Η πρόεδρος του κόμματος επέλεξε να μην ασκήσει το δικαίωμά της για κατ’ επιλογήν υποψήφιο, καθώς το ψηφοδέλτιο, όποια τελική σύνθεση και αν έχει, θεωρείται δυνατό, καθώς θα περιλαμβάνει αρκετά πολιτικά έμπειρα και αναγνωρίσιμα πρόσωπα. Αυτό το καθιστά ανταγωνιστικό, γεγονός που προξενεί το ενδιαφέρον της βάσης, κάτι που αναμένεται να συμβάλει θετικά στη συσπείρωση του κόμματος.

Δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 130 άτομα. Υπενθυμίζεται ότι το Πολιτικό Γραφείο αποτελείται από τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, την Κοινοβουλευτική Ομάδα, τους ευρωβουλευτές, τους δημάρχους και κοινοτάρχες, τα 25 εκλελεγμένα μέλη, τους πρώην προέδρους του κόμματος, τους επαρχιακούς και τους αναπληρωτές επαρχιακούς γραμματείς, τους εκπροσώπους των οργανώσεων εξωτερικού, τους εκπροσώπους των οργανώσεων και των ινστιτούτων του κόμματος, τους γραμματείς πολιτικής παραγωγής και τους συμβούλους της προέδρου. Σε γενικές γραμμές συνήθως δεν συμμετέχουν όλοι οι προαναφερόμενοι στις διαδικασίες, λόγω απουσίας στο εξωτερικό και άλλων υποχρεώσεων, και έτσι εκτιμάται ότι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα γύρω στα 100 μέλη.

Η διαδικασία θα αρχίσει με ομιλία της Αννίτας Δημητρίου. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η πρόεδρος του κόμματος θα απευθυνθεί στο Πολιτικό Γραφείο μετά τη νέα κρίση που ξέσπασε, αφότου το όργανο έλαβε την απόφαση να δώσει το χρίσμα του κόμματος για την Προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Πάφου στον Κωστάκη Κωνσταντίνου. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε από το Πολιτικό Γραφείο κατά πλειοψηφία, μέσα από μυστική ψηφοφορία, ωστόσο αντιδράσεις υπήρξαν τόσο πριν από τη λήψη της όσο και μετά, καθώς κάποιοι θεωρούσαν ότι δεν έπρεπε να είναι υποψήφιος του κόμματος κάποιος που αγνόησε την κομματική γραμμή στις Προεδρικές Εκλογές και υποστήριξε ανοικτά τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Η συζήτηση αναβίωσε αναπόφευκτα τη μεγάλη κρίση των Προεδρικών, από την οποία ξεκάθαρα ο ΔΗΣΥ συνεχίζει να υποφέρει, παρά τις περιόδους φαινομενικής ηρεμίας.

Η κ. Δημητρίου αναμένεται να αξιοποιήσει το βήμα της, όχι μόνο για να στείλει μηνύματα νίκης αλλά και μηνύματα ενότητας στο κόμμα, καθώς τα δύο είναι, επί της ουσίας, αλληλένδετα. Το διακύβευμα για τον ΔΗΣΥ στις διπλές εκλογές και κυρίως στο σκέλος των Ευρωεκλογών είναι μεγάλο, καθώς εάν δεν επιστρέψει στις νίκες μετά την μεγάλη ήττα των Προεδρικών, θεωρείται βέβαιο πως θα ξαναξεκινήσουν να αναζητούν ενόχους και η κρίση θα επανέλθει στο προσκήνιο. Με το ΑΚΕΛ να προηγείται στις (πρώιμες) δημοσκοπήσεις, έστω και αν η διαφορά είναι μικρή και υπερκαλύπτεται εύκολα με αύξηση της συσπείρωσης, ο ΔΗΣΥ έχει αυξημένη πίεση να διατηρήσει και την πρωτιά και τις δύο έδρες αλλά και να αποκομίσει μια ψυχολογική ενίσχυση ενόψει Βουλευτικών Εκλογών. Είναι σαφές πως οι στόχοι αυτοί καθίστανται απείρως πιο δύσκολοι εάν στο κόμμα δεν υφίστανται συνθήκες ενότητας και ηρεμίας, για αυτό και αναμένεται η πρόεδρός του να επιμείνει στην ανάγκη ανάπτυξης του απαραίτητου συναγωνιστικού κλίματος.

Μετά την ομιλία της Αννίτας Δημητρίου, γύρω στις 12:30 το μεσημέρι, αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας. Πρόθεση των μελών της ανώτατης ηγεσίας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να ασκήσουν πρώτοι το εκλογικό τους δικαίωμα και ακολούθως να αποχωρήσουν από την αίθουσα μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας στις 2:30.

Σε ό,τι αφορά το σκέλος των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου για προώθηση στο Πολιτικό Γραφείο προς επικύρωση την απόφαση ο Γιώργος Νικολέττος να είναι ο υποψήφιος του κόμματος για τον Δήμο Παραλιμνίου-Δερύνειας, αυτή η διαδικασία δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα, αφού η επιθυμία είναι να λάβει πανηγυρικό χαρακτήρα η συγκρότηση του ψηφοδελτίου των Ευρωεκλογών. Δεδομένου ότι και για αυτή την υποψηφιότητα θα υπάρξουν διαφωνίες, όχι λόγω της κρίσης των Προεδρικών Εκλογών, αλλά λόγω των πολλών Συναγερμικών που ενδιαφέρονταν για τη θέση και την αναμενόμενη ύπαρξη αντάρτικων, τα οποία, βάσει των αποφάσεων, θα πρέπει να οδηγήσουν σε πειθαρχικές διαδικασίες κατά μελών, η συζήτηση του θέματος σε αυτή τη συνεδρία θα την επισκίαζε.

Πρόθεση της ηγεσίας, όπως πληροφορείται ο REPORTER, είναι εντός της εβδομάδας που μπαίνει να συνέλθει εκ νέου το Εκτελεστικό Γραφείο, ώστε να κλείσει και τις τελευταίες εκκρεμότητες στους Δήμους της ελεύθερης Κύπρου, με τις σημαντικότερες να είναι πλέον στην επαρχία Λάναρκας, όπου ο ΔΗΣΥ δεν έχει υποψήφιο για τη Δημαρχία Λάρνακας και Δρομολαξιάς-Μενεού αλλά ούτε και τον εκλεκτό του για την Προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού. Επίσης υπάρχουν κάποιες τρύπες σε ό,τι αφορά τις Αντιδημαρχίες. Αφού βρεθούν τα κατάλληλα πρόσωπα και για αυτές τις θέσεις, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες νέα συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, ώστε να επικυρωθούν ως πακέτο όλοι εναπομείναντες υποψήφιοι για τα υψηλόβαθμα αξιώματα, καθώς και όλοι οι υποψήφιοι του κόμματος στα ψηφοδέλτια των Δημοτικών Συμβουλίων και των Σχολικών Εφορειών.

Δειτε Επισης

Συνολικά 310 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας στην πλωτή πλατφόρμα στη Γάζα
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές-Κάλεσμα Εφόρου για προετοιμασία των ψηφοφόρων
Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Μπαίνουν στο δικαστικό ρινγκ για τη μητέρα των μαχών Εισαγγελία και Ελεγκτής-Ο τελικός των κορυφαίων θεσμών
Επανέρχεται η CMC-«Η ΕΤΥΦΑ εξακολουθεί να αρνείται να πληρώσει για όλες τις αλλαγές»
Κινέζος Πρέσβης: Η Κίνα τηρεί μια στάση αρχών στο Κυπριακό
Η λύση του Κυπριακού βάσει ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε εκδήλωση στη Λευκωσία
N. Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση επενδύει στην ΕΕ για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού
Έφτασε στη Γάζα από την Κύπρο το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της προβλήτας (pics)
Πρόεδροι Ζαμβίας, Μοζαμβίκης και Μποτσουάνας στηρίζουν προσπάθειες λύσης Κυπριακού