Νέα ανησυχία για τα μολυσματικά κουνούπια στη Λάρνακα-Οι χώροι ανάπτυξης και οι τρόποι προφυλάξεις

Νέα ανησυχία για τα μολυσματικά κουνούπια υπάρχει στη Λάρνακα, με την Υγειονομική Υπηρεσία του Δήμου τις τελευταίες ημέρες, να έχει προχωρήσει στην εντατικοποίηση των ψεκασμών σε εστίες μόλυνσης, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν δημιουργηθεί λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τον Δήμο Λάρνακας, οι αρμόδιοι λειτουργοί έχουν πραγματοποιήσει ελέγχους στα στάσιμα νερά που υπάρχουν σε διάφορα σημεία της πόλης και διαπιστώθηκε ότι υπήρξε εκκόλαψη κουνουπιών. Έτσι, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, οι τοπικές αρχές ψεκάζουν τις σχάρες όμβριων υδάτων, τα ανοικτά κανάλια, όπως και διάφορες περιοχές που βρίσκονται κοντά στις Αλυκές και επηρεάζονται από τα μολυσματικά κουνούπια.

Ταυτόχρονα, λειτουργοί της Υγειονομικής Υπηρεσίας, πραγματοποιούν εκστρατεία για να ενημερώσουν τους δημότες, για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προφυλαχθούν από το μολυσματικό κουνούπι Aedes aegypti, το οποίο φαίνεται να αναπτύσσεται σε εστίες που υπάρχουν στάσιμα νερά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το κουνούπι Aedes aegypti, σύμφωνα με την πρόεδρο της Δερματολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ. Μαργαρίτα Μαυρογένη, έχει μετεγκατασταθεί σε περιοχές πλησίον της Αλυκής Λάρνακας, λόγω των στάσιμων νερών που δημιουργήθηκαν. «Είναι ένα κουνούπι το οποίο έλκεται από την αμμωνία, το διοξείδιο του άνθρακα και το γαλακτικό οξύ που έχουμε στον οργανισμό μας. Οπότε άτομα τα οποία μπορεί να είναι σε κίνηση, δηλαδή να αθλούνται ή να εργάζονται κοντά στις εστίες, προσελκύουν τα κουνούπια».

Συνήθως τα ενήλικα κουνούπια, ζουν γύρω στις δυο με τέσσερις εβδομάδες, ανάλογα με τις συνθήκες, αλλά τα αυγά μπορούν να είναι βιώσιμα ακόμα και σε περίοδο ξηρότητας. Οπότε, όπως υπέδειξε η Δρ. Μαυρογένη, «όταν θα πέσουν οι πρώτες βροχές και θα υπάρχουν σε αρκετά σημεία στάσιμα νερά, υποβαστούν τα αυγά και θα γεννηθούν τα κουνούπια που μας δημιουργούν στη συνέχεια τα διάφορα συμπτώματα».

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο είδους κουνουπιού, δρα είτε την αυγή κατά τις πρωινές ώρες, ή το σούρουπο, αλλά μπορεί να μας τσιμπήσει και σε οποιαδήποτε άλλη ώρα, εάν βρισκόμαστε σε εσωτερικό χώρο και υπάρχει σκιά ή συννεφιά. «Όπως γνωρίζουμε, επειδή αναπαράγεται το κουνούπι σε στάσιμα νερά, πρέπει να προσέχουμε γύρω από το σπίτι μας, να μην αφήνουμε στάσιμα νερά και πιο συγκεκριμένα σε βάζα με λουλούδια, ανοιχτά βαρέλια, κουβάδες, παλιά λάστιχα αυτοκινήτων που βρίσκονται σε χωράφια και μαζεύουν νερό. Είναι περιοχές, όπου τα κουνούπια θα εγκατασταθούν και θα αρχίσουν να αναπαράγονται».

Ακόμη, άλλη μια εισήγηση της προέδρου της Δερματολογικής Εταιρείας Κύπρου, είναι πως εάν θα αθληθούμε επίσης σε ανοικτό χώρο, καλό είναι να φοράμε ρούχα με ανοικτά μανίκια και να βρίσκουμε κάποιο τρόπο για να προστατεύουμε και το κεφάλι μας. «Πρέπει επίσης να ψεκάζουμε ακόμη και τα ρούχα μας με απωθητικά σπρέι για τα κουνούπια και εάν δούμε ότι είναι αρκετά έντονα όπως αυτή την περίοδο, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κουνουπιέρα πάνω από το κρεβάτι μας. Πρέπει επίσης το δωμάτιο μας να κλιματίζεται, να ανοίγουμε τα παράθυρα, ούτως ώστε να μπαίνει ο ήλιος μέσα σε αυτά».

Επιπρόσθετα, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και σε συγκεκριμένους χώρους εργασίας όπου χρησιμοποιείται αρκετό νερό. Οι έρευνες, σύμφωνα με την Δρ. Μαυρογένη, «έχουν δείξει ότι κάποια βακτήρια τα οποία αναπτύσσονται μέσα στο νερό, διεγείρουν το θηλυκό για να γεννήσει τα αυγά του».

Σε περίπτωση τσιμπήματος από το μολυσματικό είδους κουνουπιού, υπάρχουν διάφορες επιλογές που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε, φθάνει να έχει τα απαραίτητα φάρμακα. «Για παράδειγμα, υπάρχουν τα stick αμμωνίας τα οποία μπορεί να βάλει άμεσα κάποιος στο σημείο όπου τσιμπήθηκε και υπάρχουν διαθέσιμα σε φαρμακεία. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποια κορτιζονούχα κρέμα ή και να πιει αντισταμινικό, γιατί τα συμπτώματα, προέρχονται από το σάλιο του κουνουπιού που το δημιουργεί με τη φλεγμονή στον οργανισμό μας. Δηλαδή, όταν μπει αυτό το σάλιο στον οργανισμό, ξεκινά να διασπά τις πρωτεΐνες μας. Οπόταν οι ενέργειες μας πρέπει να είναι άμεσες ούτως ώστε να αποφύγουμε κάποια έντονα συμπτώματα που θα προκαλέσει ένα τσίμπημα».

Αξίζει να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο είδος κουνουπιού, μπορεί να μεταφέρει ασθένειες όπως τον δάγκειο πυρετό ή κίτρινο πυρετό αλλά και διάφορες μολυσματικές ασθένειες. Ωστόσο, αυτό που υπέδειξε η Δρ. Μαυρογένη, είναι ότι, «δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε όμως και είναι σημαντικό να τηρούμε κάποιες σημαντικές οδηγίες, ούτως ώστε να μην δημιουργούμε μόνοι μας εστίες μολύνσεις και να χρησιμοποιούμε τα εντομοκτόνα ή τα απωθητικά, για να βοηθούμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας για να μην τσιμπηθούν από το μολυσματικό κουνούπι».

Δειτε Επισης

Τιμήθηκαν οι ήρωες της Φιλιάς και του Μάσαρη-«Τραγικές ιστορίες αυτοθυσίας και αγάπης»
ΑΗΚ: Δεν ευθυνόμαστε εμείς για την πρόκληση της πυρκαγιάς στον Φαρμακά
Δεύτερος θάνατος από θερμοπληξία στην Κύπρο-Άλλα 3 πρόσωπα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση
Στο Παρίσι ο ΥΠΑΜ για τα εγκαίνια κυπριακού περιπτέρου σε διεθνή αμυντική έκθεση
Καιρός για παραλία και βουτιές-Στους 39 βαθμούς η θερμοκρασία
Έτσι θα γλυτώσουμε το 50% στους λογαριασμούς από τα κλιματιστικά-Θερμοκρασία, ταχύτητα και καθάρισμα
Δημιουργία Υφυπουργείου Ηλικιωμένων ζητά το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου
Βελτίωση στον τρόπο αναπροσαρμογής των συντάξεων ζητά η ΕΚΥΣΥ
Ηλικιωμένοι και άτομα σε ευάλωτες ομάδες οι ασθενείς με θερμοπληξία-Οι συστάσεις των ειδικών
Σκόνη και ψηλές θερμοκρασίες στο μενού του καιρού-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση