Υπουργός Γεωργίας: Δεδομένη η βούληση για ενίσχυση συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας
21:39 - 01 Φεβρουαρίου 2024
Η βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση της παραδειγματικής συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας των διμερών επαφών και της ανταλλαγής εμπειριών σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στον τομέα της γεωργίας είναι δεδομένη τόνισε την Πέμπτη η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου εγκαινιάζοντας στη Θεσσαλονίκη μαζί με τον Έλληνα ομόλογο της Λευτέρη Αυγενάκη την 30ή Διεθνή Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων "Agrotica 2024".
Στον χαιρετισμό της, τον οποίο μετέδωσε το ΓΤΠ, η Υπουργός Γεωργίας υπογράμμισε ότι η στενή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας έχει επιβεβαιωθεί και στο πλαίσιο του EUMED-9, της άτυπης συμμαχίας των χωρών της Μεσογείου που επιδιώκει, μεταξύ άλλων, τον συντονισμό και τη συνεργασία σε θέματα όπως η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η κυκλική οικονομία, η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και η περαιτέρω απλοποίηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.
Υπενθύμισε δε πως πριν από λίγες μέρες, στις 24 Ιανουαρίου, οι Υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία του Έλληνα ομόλογου της Λευτέρη Αυγενάκη και συζήτησαν μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο και συντόνισαν τις θέσεις τους. «Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συμβάλουμε καθοριστικά στη διαμόρφωση και προώθηση καινοτόμων και ολοκληρωμένων λύσεων και πολιτικών για τις χώρες μας, ιδιαίτερα ενόψει της έναρξης των συζητήσεων για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας» σημείωσε η Μαρία Παναγιώτου.
Υπέδειξε παράλληλα πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ευρωπαϊκή γεωργία είναι πολλές και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. «Η κλιματική κρίση ιδιαίτερα επηρεάζει καθοριστικά την ευρωπαϊκή γεωργία σε πολλά επίπεδα» ανέφερε, εξηγώντας ότι μέσα από τα Στρατηγικά Σχέδια Κοινής Αγροτικής Πολιτικής εφαρμόζονται παρεμβάσεις για προώθηση της βιώσιμης γεωργίας μέσω της αξιοποίησης ανθεκτικών ποικιλιών, της περαιτέρω βελτίωσης της διαχείρισης του νερού και της υποστήριξης βιώσιμων συστημάτων καλλιέργειας. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, παρέχονται, οικονομικές ενισχύσεις στους γεωργούς για την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και πρακτικών, ενισχύεται η έρευνα, η καινοτομία, η εκπαίδευση, η ευφυής γεωργία και η γεωργία ακριβείας καθώς και η διασφάλιση παραγωγής ασφαλών γεωργικών προϊόντων.
Είπε ακόμη πως στην Κύπρο τα πρώτα δείγματα από την εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027 ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αφού οι Κύπριοι αγρότες επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για ένταξη και συμμετοχή στις στρεμματικές και κεφαλικές παρεμβάσεις που προκηρύχθηκαν το 2023. Όπως πρόσθεσε, η συμμετοχή τόσο στις αγροπεριβαλλοντικές παρεμβάσεις του β’ πυλώνα της ΚΑΠ όσο και στα οικολογικά σχήματα (eco-schemes) του α’ πυλώνα της ΚΑΠ ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική και πολύ κοντά στην αρχική μας στοχοθεσία.
Συνεχίζουμε δυναμικά εντός του 2024, ανέφερε η Υπουργός Γεωργίας, με την προκήρυξη των υπόλοιπων παρεμβάσεων του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027 στη βάση ενός προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος. «Αναμένονται εντός του τρέχοντος έτους σημαντικές προκηρύξεις μεταξύ των οποίων και οι προκηρύξεις των επενδυτικών παρεμβάσεων, δηλαδή των μέτρων που προνοούν την παραχώρηση οικονομικής ενίσχυσης στους γεωργούς μας για δημιουργία νέων εκμεταλλεύσεων και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων με αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων μεθόδων και εφαρμογών έξυπνης γεωργίας» συμπλήρωσε.
Για την Agrotica 2024 η κ. Πναγιώτου τόνισε ότι αποτελεί κορυφαίο εκθεσιακό γεγονός για την αγροτική οικονομία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, και πως πρόκειται για ένα θεσμό που πρωτοστατεί στον εκσυγχρονισμό και την αναδιαμόρφωση του πρωτογενούς τομέα, αφουγκραζόμενος τις νέες προκλήσεις, τάσεις και απαιτήσεις της εποχής μας.
Σημείωσε ακόμη πως η Agrotica συνιστά έναν κόμβο συνάντησης, ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών και δικτύωσης δημόσιων και ιδιωτικών φορέων του αγροδιατροφικού τομέα, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τον αγροτικό κόσμο και το επιχειρηματικό κοινό, ενώ δίνει, παράλληλα, και την ευκαιρία στους επισκέπτες και φιλοξενούμενους αγοραστές να ενισχύσουν τις σχέσεις τους και να συμβάλουν στην ανάπτυξη του γεωργικού κλάδου.
Η κ. Παναγιώτου δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης που φιλοξενεί την έκθεση φέρει έναν ισχυρό συμβολισμό για τους Κύπριους καθώς είναι η φοιτητούπολη επιλογής γενιών και γενιών γεωπόνων που εμπνεύστηκαν από το παράδειγμα του ηρωομάρτυρα Κυριάκου Μάτση, μίας από τις σημαντικότερες μορφές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ. «Γεωπόνος στο επάγγελμα, σπούδασε στην πόλη της Θεσσαλονίκης και ανέπτυξε έντονη φοιτητική δράση για προώθηση των δικαίων του κυπριακού λαού» είπε για τον Κυριάκο Μάτση η Υπουργός Γεωργίας.
Ευχήθηκε τέλος καλή επιτυχία στη διοργάνωση και στις πολλές παράλληλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν μια παραγωγική και εποικοδομητική παραμονή στη φιλόξενη πόλη της Θεσσαλονίκης.
Πηγή: ΚΥΠΕ