Έρευνα δείχνει ότι μικρόσωμα σκυλιά με μακριές μύτες ζουν περισσότερο

Τα μικρόσωμα σκυλιά με μακριές μύτες, όπως τα γουίπετ ή τα sausage dogs ζουν περισσότερα χρόνια από τις μεγαλόσωμες ράτσες όπως τα αγγλικά μπουλντόγκ, σύμφωνα με νέα έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη.

Η μελέτη, η οποία βασίζεται σε δεδομένα από περισσότερα από μισό εκατομμύριο σκύλους σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, στοχεύει να βοηθήσει τους ανθρώπους που σχεδιάζουν να αποκτήσουν σκύλο να διασφαλίσουν ότι επιλέγουν μια ράτσα που θα έχει μια μακρά και υγιή ζωή.

Η επικεφαλής της έρευνας Κίρστεν Μακμίλλαν, υπεύθυνη δεδομένων στο βρετανικό φιλανθρωπικό ίδρυμα Dogs Trust, ανέφερε ότι πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εξέτασε πώς το προσδόκιμο ζωής ποικίλλει σε ένα τόσο ευρύ φάσμα παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της φυλής, του μεγέθους, του σχήματος του προσώπου και του φύλου.

«Ένα μεσαίου μεγέθους αρσενικό με επίπεδη όψη, όπως ένα αγγλικό μπουλντόγκ, έχει σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να ζήσει πιο σύντομη ζωή από ένα μικρόσωμο, μακρυπρόσωπο θηλυκό, όπως ένα dachshund ή ένα ιταλικό λαγωνικό», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Από περισσότερες από 150 φυλές και διασταυρώσεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, το μέσο προσδόκιμο ζωής για όλους τους σκύλους ήταν 12,5 χρόνια.

Για τα γαλλικά μπουλντόγκ, που κατατάχθηκε η πιο δημοφιλής ράτσα στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι σύμφωνα με το American Kennel Club, ο αριθμός ήταν μόλις 9,8 χρόνια.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι οι κοντές μύτες των σκύλων με επίπεδη όψη, που ονομάζονται επίσης βραχυκεφαλικά, τους επιτρέπουν να μοιάζουν περισσότερο με ανθρώπινα μωρά, καθιστώντας τα ιδιαίτερα χαριτωμένα με τους ιδιοκτήτες τους.

Αλλά αυτές οι κοντές μύτες προκαλούν επίσης σημαντικά αναπνευστικά προβλήματα.

Ο Νταν Ο’ Νιλ, Πρόεδρος της οργάνωσης της εκστρατείας Brachycephalic Working Group, είπε ότι η μελέτη τόνισε περαιτέρω την κρίση υγείας και ευημερίας που υφίστανται αυτές οι εξαιρετικά δημοφιλείς φυλές.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports, διαπίστωσε ότι τα σκυλιά με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής είναι τα Lancashire heelers, με διάμεσο όρο 15,4 ετών, ακολουθούμενα από τα θιβετιανά σπάνιελ (15,2 έτη) και τα miniature dachshunds (14 έτη).

Τα Λαμπραντόρ, η πιο δημοφιλής φυλή στο Ηνωμένο Βασίλειο, ζουν 13,1 χρόνια. Τα θηλυκά σκυλιά τείνουν να ζουν λίγο περισσότερο από τα αρσενικά, με προσδόκιμο ζωής 12,7 χρόνια έναντι 12,4.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι καθαρόαιμες ράτσες ζούσαν λίγο περισσότερο από τις διασταυρώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Πώς κατάφεραν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι να χτίσουν τις πυραμίδες-Επιστήμονες θεωρούν ότι έλυσαν το μυστήριο
Δύο αδέρφια έσπασαν τον κώδικα του Ethereum και έκλεψαν crypto $25 εκατ. μέσα σε δευτερόλεπτα
Πρωτεΐνες στο αίμα προειδοποιούν για καρκίνο χρόνια πριν τη διάγνωση
Ραγδαία αύξηση των θανάτων λόγω ακραίας ζέστης-Νέα ευρήματα ηχούν καμπανάκι κινδύνου
Προβλήματα αλλά και θέαμα από την ηλιακή καταιγίδα-Πώς επηρέασε τον πλανήτη
Η Starlink του Μασκ προειδοποιεί για προβλήματα στη λειτουργία των δορυφόρων από τη γεωμαγνητική καταιγίδα
Μια σπάνια ηλιακή καταιγίδα κατευθύνεται στη Γη-Θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα
Κινεζικό δίκτυο απατεώνων μέσω e-shop-Πάνω από 22.500 ιστοσελίδες παραμένουν ενεργές
Κρούουν καμπανάκι οι ειδικοί για την παγκόσμια θερμοκρασία-Αναμένεται αύξηση 2,5 βαθμών Κελσίου
Πώς στήθηκε από Κινέζους μια από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές απάτες-Εξαπατήθηκαν πάνω από 800.000