Παράταση κρατικής στήριξης και συλλογικές συμβάσεις συζήτησαν ΑΚΕΛ και ΟΚΥπΥ

Τη θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι θα πρέπει να επιμηκυνθεί η περίοδος κρατικής στήριξης των δημόσιων νοσηλευτηρίων επανέλαβε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις μετά από συνάντηση αντιπροσωπίας του κόμματος με τον ΟΚΥπΥ, σημειώνοντας ότι τον Μάιο ολοκληρώνεται η περίοδος της στήριξης αυτής.

Στη συνάντηση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των συναντήσεων του ΑΚΕΛ με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της δημόσιας υγείας, όπως εξήγησε ο κ. Στεφάνου, η αντιπροσωπία του κόμματος έθεσε επίσης ζητήματα σχετικά με τον ρόλο και τους στόχους των δημόσιων νοσηλευτηρίων, καθώς και σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις του προσωπικού.

Όσον αφορά την παράταση κρατικής στήριξης, ο κ. Στεφάνου εξήγησε ότι θα πρέπει να επεκταθεί «τουλάχιστον για εκείνη την περίοδο που τα δημόσια νοσηλευτήρια «τράβηξαν κουπί» για να αντιμετωπιστεί η πανδημία» και ότι παράλληλα «θα πρέπει ο χρόνος αυτός να αξιοποιηθεί για να γίνουν όσα δεν έγιναν και όσα πρέπει να γίνουν στα δημόσια νοσηλευτήρια, για να μπορέσουν να επιτελούν τον ρόλο τους».

Ο ΓΓ επεσήμανε ότι ο ΟΚΥπΥ «έχει ένα πολύ καθοριστικό ρόλο σε σχέση με τα δημόσια νοσηλευτήρια», τα οποία, σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, πρέπει να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ και ευρύτερα της δημόσιας υγείας.

Κατ’ επέκταση, όπως είπε, από τον ΟΚΥΠΥ εξαρτάται κατά πόσο τα δημόσια νοσηλευτήρια, «σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, θα μπορούν να επιτελούν τον ρόλο που πρέπει να επιτελούν, ώστε να έχουμε ένα σύστημα που να διασφαλίζει την εφαρμογή του χαρακτήρα και της φιλοσοφίας του, δηλαδή ένα σύστημα που να παρέχει καθολική πρόσβαση στους δικαιούχους, για ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και για ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στη συνάντηση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των συναντήσεων του ΑΚΕΛ με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της δημόσιας υγείας, τέθηκε και η ανάγκη για ρυθμισμένες σχέσεις εργασίας με συλλογικές συμβάσεις. Ο κ. Στεφάνου εξήγησε ότι αυτό είναι «ένα πλαίσιο που δημιουργεί και ασφάλεια στον κόσμο, δημιουργεί και προοπτική».

«Αν θέλουμε να έχουμε ανθρώπους που εργάζονται και στηρίζουν το όλο σύστημα, αν θέλουμε να αποφύγουμε αυτό που συμβαίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό με τη διαρροή αξιόλογης δύναμης από τα δημόσια νοσηλευτήρια προς τον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να έχουμε αυτές τις ρυθμισμένες σχέσεις εργασίας και τις συλλογικές συμβάσεις», υπογράμμισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Αναφορικά με τη λειτουργία του ΓεΣΥ, ο κ. Στεφάνου σημείωσε, ακόμα, ότι ο ΑΚΕΛ έχει κάνει «μία συνολική αξιολόγηση των πρώτων χρόνων εφαρμογής του ΓεΣΥ, της μεγαλύτερης ίσως κοινωνικής κατάκτησης στην Κύπρο, που πρέπει να στηριχθεί, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι ελλείψεις και τη ίδια ώρα να αναπτυχθεί περαιτέρω το Σύστημα, και είμαστε σε αναμονή συνάντησης με τον νέο Υπουργό Υγείας και ακολούθως με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί πιστεύουμε ότι στο κρίσιμο σταυροδρόμι που βρίσκεται το Σύστημα, υπάρχουν ζητήματα που θα χρειαστούν και την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να εξευρεθούν λύσεις και να προχωρήσουμε μπροστά».

Από πλευράς του ΟΚΥπΥ, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Μαρίνος Καλλής, ευχαρίστησε το ΑΚΕΛ «για τη διαχρονική στήριξη στα κρατικά νοσηλευτήρια» και ιδιαίτερα για τη στήριξη στην επέκταση της κρατικής χορηγίας.

Ο κ. Καλλής, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν υπάρχει ταύτιση με τις προτεραιότητες που παρουσίασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, είπε ότι «οι σκοποί, όπως τους εξέφρασε ο κ. Στεφάνου, είναι οι σκοποί που έχει ο ΟΚΥΠΥ», σημειώνοντας ότι ακόμα κι αν δεν υπάρχει απόλυτη συμφωνία σε όλα τα θέματα, γι’ αυτό τον σκοπό γίνονται διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Σε ερώτηση για το αν έχουν εξομαλυνθεί τα ζητήματα μεταξύ ΟΑΥ και ΟΚΥΠΥ για τη συμμετοχή του δεύτερου στο ΓεΣΥ, ο κ. Καλλής απάντησε ότι πολύ σύντομα θα υπογραφεί η μεταξύ τους συμφωνία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί για τα 15,7 εκατομμύρια του Τζόκερ
Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Σκάμματα» για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή
Τις εισηγήσεις για τις τ/κ περιουσίες κατέθεσε η ΠΕΠ ενώπιον της Επ. Προσφύγων
Δαπάνες €0,5 εκ. για αναβάθμιση παραλιών στον Προϋπολογισμό 2025
Μέχρι τέλος έτους η μελέτη για τον εκσυγχρονισμό επιδομάτων-Καταγράφηκαν 42 διαφορετικά
Στήριξη στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΤΕΠΑΚ εξέφρασε η Υπουργός Παιδείας
Γύρω στις έξι χιλιάδες τα διαφιλονικούμενα κτήματα παγκυπρίως
Στήριξη από την πολιτεία ζητούν οι επανεγκατασταθέντες Μαρωνίτες
Καταβολή ΕΕΕ σε άτομα με αναπηρία, ανεξάρτητα από το οικογενειακό εισόδημα, επιδιώκει η Βουλή
Μαθητές επιδίδονται σε τζόγο και challenges μέσω κινητών-Υπογραμμίζει την ανάγκη για απαγόρευση η ΥΠΑΝ