ΒΙΝΤΕΟ: Τρακτέρ και φωτιές μπροστά στο Ευρωκοινοβούλιο-Οι αγρότες πολιορκούν τη Σύνοδο Κορυφής

Οι Βρυξέλλες ξύπνησαν σήμερα με μποτιλιαρίσματα και τον ήχο από τις κόρνες, καθώς χίλια τρακτέρ αναμένονταν στην πρωτεύουσα για να καταγγείλουν οι αγρότες -όχι μόνο Βέλγοι, αλλά μαζί τους και Ιταλοί και Ισπανοί- την «ασυνέπεια των ευρωπαϊκών πολιτικών» σε θέματα γεωργίας.

Την ίδια ώρα, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζονταν να συναντηθούν στην καρδιά των Βρυξελλών προκειμένου να συζητήσουν για τη βοήθεια στην Ουκρανία και, τουλάχιστον στο περιθώριο, για το μέγα θέμα των αγροτών, που έχουν ξεσηκωθεί σε όλη την Ευρώπη ζητώντας αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο.

Η Place du Luxembourg, όπου στεγάζονται Υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και οι παρακείμενοι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι, όπως και πολλοί άλλοι δρόμοι στις Βρυξέλλες, καθώς 1.000 τρακτέρ βρίσκονται στους δρόμους πέριξ και εντός της πρωτεύουσας της Ευρώπης, σύμφωνα με μια πρώτη καταμέτρηση που έγινε από τις αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με τη Le Soir.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το βελγικό μέσο, οι αγρότες με τα τρακτέρ τους συγκεντρώνονται ανάμεσα στη μικρή Rue de la Loi και στην Place du Luxembourg.

Την ίδια στιγμή, ο ένας μετά τον άλλον οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων φθάνουν στην έδρα της ΕΕ για την έκτακτη σύνοδο κορυφής. Κάποιοι με κάποιες δυσκολίες. «Δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε εδώ, αλλά ήταν μια ωραία διαδρομή», χαμογέλασε η Κάγια Κάλας, πρωθυπουργός της Εσθονίας.

Μολονότι ο θυμός του αγροτικού κόσμου δεν περιλαμβάνεται στο επίσημο μενού των συζητήσεων της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, είναι φυσικό το θέμα να απασχολεί τις δηλώσεις τους.

Ο Βέλγος Πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντεκρό φθάνοντας στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής δήλωσε: «Είδατε τις διαδηλώσεις των αγροτών. Πρέπει να το συζητήσουμε αυτό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι ανησυχίες που εκφράζουν οι αγρότες είναι εν μέρει κατανοητές. Η κλιματική μετάβαση αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για τις κοινωνίες μας και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι αγρότες είναι εταίροι μας σε αυτό. Έχουν ήδη καταβάλει μεγάλη προσπάθεια. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνουν μια δίκαιη τιμή για τα ποιοτικά προϊόντα που παράγουν. Είμαι πολύ ικανοποιημένος με τις χθεσινές ανακοινώσεις της Επιτροπής. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε περισσότερο από ένα χρόνο (σσ αναβολή της απόφασης για αγρανάπαυση)».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος δήλωσες: «Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί υπέρ της πρότασης που προωθείται από την Κομισιόν για παύση της απόφασης για αγρανάπαυση. Ετσι θα υπάρξουν πρόσθετες εκτάσεις. Θα επαναλάβω ότι η ελληνική πολιτεία βρίσκεται πάντα δίπλα στον πρωτογενή τομέα όπως κάναμε τα τελευταία 4 χρόνια έτσι και τώρα, ώστε στο μέτρο του εφικτού να αντιμετωπίζουμε τα αιτήματα των αγροτών».

Υπενθυμίζεται χθες ανακοινώθηκαν παραχωρήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την αγρανάπαυση και τις εισαγωγές από την Ουκρανία, οι οποίες όμως δεν φαίνεται να ικανοποιούν τους αγρότες, οι οποίοι κινητοποιούνται πανευρωπαϊκά σε Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, όπως και στη χώρα μας.

966

955

500

400

GFPd3FdWAAAQIGw

2024-02-01T082003Z_1200542301_RC2KT5ABW5S1_RTRMADP_5_EUROPE-FARMERS-BELGIUM

brussels_agrotes_new_xr

86

90

85

orgi-agroton-vrikseles.jpeg

Δειτε Επισης

Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Επανέλαβε τη θέση του για αίτημα παύσης Ελεγκτή ο ΠτΔ-«Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά, έτοιμος να καταθέσω αν κληθώ»
Σεισμός 3,9 Ρίχτερ κοντά στη Νάπολη-Σε περιοχή με συνεχή ηφαιστειακή δραστηριότητα
Η Ελλάδα αποχαιρέτησε με συγκίνηση και υπερηφάνεια την Ολυμπιακή Φλόγα
Πυκνώνουν οι αναφορές για επιδείνωση της υγείας του Βασιλιά Καρόλου
Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της έμφυλης βίας στην Αυστραλία-«Επιδημία η βία κατά των γυναικών»
Στοπ στον υπερτουρισμό βάζει η Ιαπωνία-Στήνει φράχτη για να μην φωτογραφίζουν το όρος Φούτζι
ΒΙΝΤΕΟ: Δεκάδες ανεμοστρόβιλοι έπληξαν κεντρικές πολιτείες, των ΗΠΑ
Πιθανή αντιπρόεδρος του Τραμπ υπερασπίζεται τη θανάτωση σκύλου διά πυροβολισμού
Εξετάζει αντιπρόταση του Ισραήλ με τους όρους για την επίτευξη εκεχειρίας η Χαμάς