Άσχημό ντεμπούτο, δυσοίωνο το μέλλον του Νομοσχεδίου για τη βία στα γήπεδα
06:00 - 01 Φεβρουαρίου 2024
Με ποδοσφαιρικούς όρους, όταν ένας ποδοσφαιριστής, πάρει μεταγραφή σε μια νέα ομάδα, στον πρώτο του αγώνα, οι κλισέ τίτλοι των αθλητικών ιστοσελίδων, αναφέρονται στο «ντεμπούτο». Αν μάλιστα αυτό συνοδεύεται από μια καλή εμφάνιση, με γκολ, ασίστ, ορθές μεταβιβάσεις κτλ, τότε προστίθεται το επίθετο «ονειρικό ντεμπούτο». Αυτό βέβαια δεν μπορεί να λεχθεί για τη συζήτηση που έγινε την Τετάρτη, στην επιτροπή Νομικών της Βουλής, όπου έκανε «κακό ντεμπούτο» το νέο Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, για την καταστολή της βίας στα γήπεδα.
Κι αυτό διότι, αφενός τα κόμματα και κυρίως τα δύο μεγάλα που κρίνουν και την πλειοψηφία, δεν βλέπουν με καλό μάτι τις πρόνοιες του Νομοσχεδίου, αφετέρου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, μεταξύ των οποίων η ΚΟΠ και τα σωματεία, εξέφρασαν την αντίθεση τους με πολλά από τα άρθρα, που θεωρούν πως θα φέρουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα, αντί να επιλύσουν τα υπάρχοντα. Ενός Νομοσχεδίου που θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν είναι προϊόν σύνταξης των τελευταίων εβδομάδων, όπου τα γήπεδα μας μετατράπηκαν σε εμπόλεμες ζώνες με κροτίδες, φωτοβολίδες και παιδιά που κινδυνεύουν, αλλά προαναγγέλθηκε από την παρούσα Κυβέρνηση, πριν από περίπου δέκα μήνες. Ωστόσο παρέμεινε στα συρτάρια, μέχρι τη στιγμή που το έβγαλε στις 16 Ιανουαρίου, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί, που μεσολάβησαν από τις 16 Ιανουαρίου, μέχρι και χθες, αυτό που έκανε η Κυβέρνηση, ήταν να λάβει τις γνωστές αποφάσεις με τα δύο επιπλέον μέτρα που ανακοίνωσε: Την εξουσία του Υπουργικού να αποφασίζει για τη διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών και για την υποχρέωση των σωματείων να εποπτεύουν τους Συνδέσμους Φιλάθλων των ομάδων.
Ωστόσο στο αναθεωρημένο Νομοσχέδιο που κατατέθηκε μόλις χθες στη Βουλή, δεν υπάρχει καμία αναφορά για το δεύτερο μέτρο. Συγκεκριμένα η Κυβέρνηση, αποφάσισε, πριν συμπεριλάβει την εν λόγω πρόνοια για να είναι υπεύθυνα τα σωματεία για τους Συνδέσμους, να προχωρήσει πρώτα σε ένα κύκλο διαβούλευσης, έτσι ώστε να περιοριστούν και οι σφοδρές αντιδράσεις. Δεν είναι τυχαίο, ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης, και οι έξι εκπρόσωποι των ομάδων που προσκλήθηκαν στη Βουλή, στάθηκαν στο γεγονός, ότι η εφαρμογή αυτού του μέτρου, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και ταυτόχρονα, δεν θα επιλύσει το πρόβλημα. Οι χούλιγκανς θα μπορούν να συνεχίσουν απερίπσταστοι το έργο τους, είτε υπό την εποπτεία είτε όχι των σωματείων, ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι ομάδες.
Με δεδομένο το πιο πάνω, αυτό που απέμεινε πλέον ως θέμα προς συζήτηση, είναι η πρόνοια για τις εξουσίες του Υπουργικού να αποφασίζει για το αν θα υπάρχουν θεατές σε ένα αγώνα. Η πρόνοια στο αναθεωρημένο Νομοσχέδιο, αναφέρει σχετικά πως, «το Υπουργικό Συμβούλιο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης και/ή επιτακτικής ανάγκης και/ή ιδιαζουσών συνθηκών, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, δύναται, κατόπιν αιτιολογημένης σύστασης του Αρχηγού Αστυνομίας, η οποία υποβάλλεται γραπτώς μετά από διαβούλευση με την οικεία ομοσπονδία, να αποφασίσει, για σκοπούς δημοσίας τάξης και ασφάλειας τη διεξαγωγή οιουδήποτε αθλητικού αγώνα ή αγώνων, και /ή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, χωρίς οπαδούς».
Μάλιστα προβλέπει πως, κάθε πρόσωπο το οποίο αρνείται ή παραλείπει να συμμορφωθεί με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι ένοχο πλημμελήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δύο χιλιάδες ευρώ ή και στις δύο αυτές ποινές.
Σύμφωνα με τον Μάριο Χαρτσιώτη, για την εφαρμογή του πιο πάνω Νόμου, όπως εξήγησε, η Εκτελεστική εξουσία με τους αρμόδιους υπουργούς, θα μπορεί να αποφασίζει για να διεξάγονται κάποιοι αγώνες χωρίς οπαδούς. Οι αρμόδιοι υπουργοί θα είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης και η υπουργός Παιδείας και Αθλητισμού. «Η πολιτεία θέλει σε εξαιρετικές περιπτώσεις να έχει αυτή την εξουσία», είπε ο Μάριος Χαρτσιώτης.
Αναφορικά με την κριτική που ασκείται ο υπουργός επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες, λέγοντας πως, «σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά από έκθεση από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, σε συνεννόηση μεταξύ των δύο υπουργών και της ΚΟΠ να λαμβάνουμε αποφάσεις. Για το θέμα των εισιτηρίων διαρκείας, κανένας σώφρων οπαδός δεν θα εκνευριστεί που δεν θα πάει σε δύο αγώνες, για να προστατεύσει την ζωή του. Εμείς θέλουμε τη βοήθεια της ΚΟΠ, την αυτονομία της οποίας δεν θα αγγίξουμε. Θέλουμε αυτό το εργαλείο, για να μην φτάσουμε στο σενάριο που θα θρηνήσουμε θύματα», ανέφερε.
Τα κόμματα
Το γεγονός ότι η εν λόγω πρόνοια, προκάλεσε την αναθεώρηση του Νομοσχεδίου που κατατέθηκε στα μέσα Ιανουαρίου, δημιουργεί μια ιδιαίτερα σύνθετη κατάσταση στη Βουλή. Κι αυτό διότι, ήδη έχουν καταγραφεί με τον πιο επίσημο τρόπο, οι διαφωνίες των κομμάτων, ειδικά του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, με την μεταφορά εξουσιών, που άπτονται του αυτοδιοίκητου της ΚΟΠ, στο Υπουργικό Συμβούλιο. Από εκεί και πέρα, όλες οι υπόλοιπες πρόνοιες του Νομοσχέδιου, που αφορούν τη διενέργεια νάρκοτεστ και άλκοτεστ πριν την είσοδο των φιλάθλων στα γήπεδα, ή την εξουσία του Αρχηγού Αστυνομίας, να αποφασίζει για τη μετακίνηση ή όχι φιλάθλων σε παιχνίδια ντέρμπι, δεν βρίσκουν ιδιαίτερες αντιστάσεις.
Συνεπώς, αυτό που αναμένεται να προκύψει μέσα κι από τη συζήτηση που θα συνεχιστεί στην επιτροπή Νομικών, είναι ενδεχόμενες αλλαγές, έτσι ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις και τα Νομοσχέδια να περάσουν με επιτυχία και άμεσα από τη Βουλή.
Οι εμπλεκόμενοι
Η συνεδρίαση της επιτροπής Νομικών, ήταν ακόμα μια ευκαιρία για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους, να καταθέσουν τις θέσεις τους για το θέμα της βίας στα γήπεδα. Αντιδράσεις από τους παράγοντες, προκάλεσε η παρέμβαση του Αρχηγού Αστυνομίας, ο οποίος για ακόμα μια φορά, επιχείρησε να αποσείσει τις ευθύνες της δύναμης, λέγοντας πως τα μεγάλα αντικείμενα, όπως οι φωτοβολίδες, μπαίνουν στους αγωνιστικούς χώρους, από άλλα σημεία που ελέγχουν οι ομάδες και όχι από τις εισόδους.
Για ακόμα μια φορά, ήταν ξεκάθαρη η προσπάθεια, αρκετών από των εμπλεκομένων, να ρίξουν τις ευθύνες κάπου αλλού και να μην αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Τόσο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των αστυνομικών, όσο και η ηγεσία αλλά και οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες, έδειξαν διάθεση για να λυθεί το ζήτημα, ωστόσο έμειναν στις γνωστές αναφορές τους, που συχνά επαναλαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες