Άλλα οι σιτοπαραγωγοί και άλλα ο ΚΟΑΠ-Διγλωσσία για τις επιδοτήσεις και... τελεσίγραφο για μέτρα

Έντονα προβληματισμένοι και ανήσυχοι παρουσιάζονται οι σιτοπαραγωγοί για την καθυστέρηση, όπως υποστηρίζουν, της καταβολής της εκταρικής επιδότησης, γεγονός που τους οδηγεί σε οικονομική εξαθλίωση, την ώρα που ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ), υποστηρίζει από την πλευρά του ότι έχουν πληρωθεί σχεδόν όλοι οι παραγωγοί και απομένουν περίπου 500 για να ολοκληρώσουν όλες τις πληρωμές για το προηγούμενο έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Σε απόγνωση οι σιτοπαραγωγοί-Καθυστερεί η εκταρική επιδότηση

Μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε η Παγκύπρια Οργάνωση Σιτοπαραγωγών, με την οποία τόνιζε μεταξύ άλλων πως, «σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχτεί ξανά την αδικαιολόγητη καθυστέρηση η οποία έχει παρουσιαστεί και η οποία έχει οδηγήσει πολλούς γεωργούς σε απόγνωση, καθώς δεν μπορούν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους», ο REPORTER επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Οργάνωσης, Κυριάκο Καϊλά, ο οποίος περιέγραψε τη δραματική κατάσταση στην οποία περιήλθαν κάποιοι σιτοπαραγωγοί που έχει αντίκτυπο στα οικονομικά των οικογενειών τους.

Πριν υπεισέλθει στα του προβλήματος, ο κ. Καϊλάς θέλησε να ενημερώσει την κοινή γνώμη για την συγκεκριμένη επιδότηση που λαμβάνουν, εξηγώντας τα σημερινά δεδομένα σε σύγκριση με το παρελθόν.

Όπως ανέφερε, «πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., το κράτος αγόραζε έναντι 132,50 λίρες τον τόνο και τα πουλούσε στους γεωργούς για 45 λίρες. Ήταν μια μορφή επιδότησης για να μην υπάρχουν αυξημένες τιμές σε ζωϊκά προϊόντα, όπως γάλα και λοιπά. Μετά την ένταξή μας στην Ε.Ε., οι Ευρωπαίοι μας είπαν ότι δεν μπορεί να γίνεται αυτό και πως πρέπει να ακολουθήσουμε μια διαδικασία όπως τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης. Πουλάτε το προϊόν σε τρέχουσες τιμές και επιδοτείτε με εκταρική επιδότηση, που θα καλύπτει μέρος του ποσού που παίρναμε προενταξιακά. Είχαμε κάνει κάποιες κινητοποιήσεις και είχαμε πει ότι το κράτος μέλος δικαιούταν να δίνει μία προκαταβολή πριν το τέλος του χρόνου και μετά μέχρι τον Μάρτιο να καταβάλλει το υπόλοιπο ποσό που θα μας οφείλετο. Ακολούθησαν κάποιες άλλες κινητοποιήσεις και είπαμε ότι θα προτιμούσαμε να δίνεται το ποσό πριν το τέλος του χρόνου, ώστε οι άνθρωποι που μας δίνουν τους σπόρους, τα λιπάσματα και λοιπά να τους πληρώνουμε. Φέτος μπήκαν κάποια μέτρα, τα echo schemes, για τα οποία λένε στον ΚΟΑΠ ότι τους τα έδωσε καθυστερημένα το Υπουργείο Γεωργίας. Θα μπορούσαν να κάνουν την βασική πληρωμή που είναι 23,50 ευρώ το δεκάριο και μετά που θα ολοκληρώνονταν τα συστήματα τους να δώσουν τα υπόλοιπα περίπου 10-15 ευρώ το δεκάριο».

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Οργάνωσης, «ο γεωργός φέτος αντί 30 ευρώ, πληρώθηκε 23,50 το δεκάριο. Μειώθηκε η εκταρική επιδότηση, αλλά ήρθαν και πρόσθεσαν τα νέα μέτρα για να μπορεί ο γεωργός να πάρει τα επιπλέον λεφτά. Άρα κάποιος που εφάρμοσε τα echo schemes θα πάρει και το υπόλοιπο ποσό. Εμεις δεν διαφωνήσαμε με τα μέτρα, αφού είναι ευρωπαϊκή οδηγία και είναι και φιλικά προς το περιβάλλον».

Όπως υποστηρίζουν οι σιτοπαραγωγοί, παραμένει αρκετός κόσμος απλήρωτος, παρά τις υποσχέσεις που είχαν λάβει ότι θα πληρωθούν στο τέλος του 2023, με τον κ. Καϊλά να αναφέρεται σε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπου συνάδελφοι του δεν έχουν ούτε τα βασικά για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.

«Μπαίνουμε στον Φεβρουάριο και δεν άλλαξε οτιδήποτε, κάτι που δυσχεραίνει το έργο των αγροτών. Κάποιες υποχρεώσεις μπορούν να περιμένουν, αλλά οι οικογενειακές υποχρεώσεις δεν μπορούν να περιμένουν. Έχω συναδέλφους που έχουν παιδιά που φοιτούν στο εξωτερικό και δεν μπορούν να τους στείλουν λεφτά. Καταλαβαίνετε ότι δεν θέλουμε να παρουσιάσουμε αυτή την εικόνα, αλλά είναι γεγονός, έχουμε ξεφύγει από κάθε επιτρεπτό όριο. Παίρνω καθημερινά 40-50 τηλέφωνα από ανθρώπους που είναι απλήρωτοι κι εγώ μαζί τους, αλλά δεν έχει σημασία, καλύτερα που είμαι απλήρωτος να μην νομίζουν ότι εγώ σαν πρόεδρος παίρνω τα λεφτά και οι άλλοι παραγωγοί όχι. Έχουμε ξεπεράσει κάθε όριο, οι αντοχές μας δεν πάνε άλλο, ακόμα και κάποιοι που ήταν σε καλύτερη κατάσταση από άλλους έχουν στερέψει. Είναι λογικό ότι κανένας δεν θα σου δίνει υλικά, αν δεν τον πληρώσεις. Πρέπει να ψεκάσουμε, αν δεν ψεκάσουμε θα είναι μια άλλη καταστροφή. Αν ακούσετε ιστορίες θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό. Με πήρε κάποιος και έκλαιγε, μου είπε έχει τρία μωρά και δεν έχει να τα ταΐσει. Μου είπε θα τα πάρει στον ΚΟΑΠ να τα ταΐσουν. Ευελπιστώ ότι θα λυθεί το πρόβλημα αυτή την εβδομάδα, παρότι φοβάμαι».

Διερωτήθηκε εξάλλου ποιος άλλος μπορεί να περιμένει ένα χρόνο για να πάρει τα λεφτά του, τονίζοντας πως ούτε 1ο, ούτε 13ο, ούτε 14ο μισθό λαμβάνουν. «Ας δώσουν αυτά που μπορούν να δώσουν και να πάνε μετά να κάνουν την επιπρόσθετη πληρωμή, το μη χείρον βέλτιστο δηλαδή. Τα προηγούμενα χρόνια ήμασταν πληρωμένοι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου κι αν πει κάποιος κάτι διαφορετικό θα παρουσιάσουμε στοιχεία. Εννοείται ότι κάποιοι δεν πληρώνονταν το Δεκέμβρη λόγω προβλημάτων στις αιτήσεις τους, αλλά αυτό είναι λογικό».

Ερωτηθείς για το κατά πόσον θα προβούν σε πιο δυναμικά μέτρα, σημείωσε πως δεν θέλουν να κάνουν δυναμικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθεί ο υπόλοιπος κόσμος, ωστόσο υπέδειξε πως, «δεν θα ανεχθούμε άλλο αυτή την κατάσταση. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα δούμε ακραία πράγματα που ούτε εμείς επιθυμούμε. Κάποιοι πρέπει να βγουν και να απολογηθούν».

Εκ διαμέτρου αντίθετα τα στοιχεία του ΚΟΑΠ

Από την πλευρά του πάντως ο ΚΟΑΠ αποκρούει τα πυρά και διαμηνύει πως έχουν πληρωθεί σχεδόν άπαντες τα ποσά που τους οφείλονται, με εξαίρεση περίπου πεντακόσιους παραγωγούς, των οποίων οι αιτήσεις χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, o Προιστάμενος του Τμήματος Άμεσων Πληρωμών του ΚΟΑΠ, Σωκράτης Σωκράτους, ανέφερε ότι οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν φέτος ανέρχονταν στις 30 χιλιάδες, εκ των οποίων οι 500 χαρακτηρίζονται ως μη υποβληθείσες, διότι κατά την υποβολή τους είχαν ουσιαστικές ελλείψεις κι έτσι θεωρήθηκαν από το σύστημα ως μη υποβληθείσες.

«Πρέπει να πληρώσουμε 29,500 αιτήσεις. Μέχρι στιγμής πληρώσαμε τις 29,000. Μας έμειναν περίπου 500, οι οποίες συγκεντρώνουν διάφορα προβλήματα και η επεξεργασία τους χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Το χρονικό περιθώριο που έχουμε για να πληρώσουμε αυτές τις αιτήσεις είναι 30 Ιουνίου 2024 και το συντομότερο που μπορούσαμε να ξεκινήσουμε την επεξεργασία τους, ήταν 1η Δεκεμβρίου 2023. Αυτά τα χρονικά όρια, τα έχει τοποθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το έχουν θέσει για όλα τα κράτη της Ε.Ε.»

Είπε ακόμα ότι με δεδομένο πως φέτος είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής, είναι επίτευγμα που ο ΚΟΑΠ κατάφερε να πληρώσει τόσους πολλούς σε τόσο χρόνο. «Η αλλαγή της πολιτικής επιφέρει σωρεία τροποποιήσεων και στις διαδικασίες των οργανισμών πληρωμών και στο νομοθετικό πλαίσιο, αλλά κυρίως στα πληροφοριακά συστήματα. Ο ισχυρισμός ότι υπάρχουν καθυστερήσεις είναι εντελώς άτοπος, ανεδαφικός και μπορεί να κρύβει κι άλλες σκοπιμότητες».

Δειτε Επισης

Ποινική έρευνα για τα πτητικά μέσα αεροπυρόσβεσης-Προωθήθηκαν στην Αστυνομία τα ευρήματα
Επιβολή προστίμων για επικίνδυνες οικοδομές προτείνει ο Δήμαρχος Λεμεσού
Αναζητεί τον άντρα που επιτέθηκε σε ντελιβερά η Αστυνομία, μετά τον σάλο με το βίντεο
Ισχυρό μήνυμα Ε.Ε. για ενίσχυση της άμυνας-Ανησυχία για τον υβριδικό πόλεμο της Ρωσίας και ανάγκη για μέτρα
Απαγωγή νεογέννητου στην Ιταλία με αίσιο τέλος-Πώς οι Αρχές έφτασαν στα ίχνη των δραστών
Επίθεση με μαχαίρι σε πάρκο στη Βαυαρία-Πληροφορίες για δύο νεκρούς και τραυματίες
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Μ. Παναγιώτου για φράγμα Μαυροκόλυμπου: Στόχος να παρέχεται νερό για ύδρευση στο 100%
Αναβολή του «Πληρώνω Όσο Πετώ» και διαβούλευση αρμοδίων ζήτησε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17