Οι προειδοποιήσεις της ΕΔΕΚ στον Πρόεδρο για το Κυπριακό και η μεταξύ τους απόσταση

Εκεί που τα αντιπολιτευόμενα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ κατέθεταν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις εισηγήσεις τους για το Κυπριακό, ενόψει των διεργασιών της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ στην Κύπρο, η συμπολιτευόμενη ΕΔΕΚ προειδοποιούσε για την πιθανότητα η απεσταλμένη του ΓΓ να προσπαθήσει να εξεύρει τη μέση απόσταση μεταξύ των διαχρονικών θέσεων που εκφράζονται από την ε/κ πλευρά και τη θέση της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών.

«Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της, καθώς θα προσέθετε ακόμα ένα βήμα οδυνηρής και εξαιρετικά επικίνδυνης υποχώρησης από την ε/κ πλευρά και ακόμα ένα κεκτημένο στην τουρκική πλευρά, στην κατεύθυνση της επίτευξης του στόχου της Άγκυρας, είτε για «λύση» χαλαρής συνομοσπονδίας, είτε για αναγνώριση του ψευδοκράτους. Ο Γιώργος Γεωργίου κάλεσε τον Πρόεδρο να ξεκαθαρίσει στην απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ πως δεν θα γίνει αποδεχτή η όποια παραίνεση να μετακινηθούν οι δύο πλευρές και να έρθει η μια κοντά στην άλλη και να απαιτήσει να εγκαταλειφθεί η τουρκική θέση για λύση δύο κρατών ή αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας του ψευδοκράτους.

Όταν γίνονταν αυτές οι δηλώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είχε καν πραγματοποιήσει την πρώτη του συνάντηση με την κ. Ολγκίν και έτσι οι τοποθετήσεις της ΕΔΕΚ δεν θα μπορούσαν να εκληφθούν ως επικριτικές ως προς τη διαχείρισή του. Αποτελούν, ωστόσο, μια υπενθύμιση πως ποτέ δεν υπήρχε 100% ταύτιση της ΕΔΕΚ στο Κυπριακό με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σε γενικές γραμμές, η ΕΔΕΚ ποτέ δεν έκρυψε πως δεν συνταυτίζεται πλήρως με τον Πρόεδρο στο Κυπριακό. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, από την στιγμή που το κόμμα απορρίπτει τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και ο κ. Χριστοδουλίδης δηλώνει υπέρμαχός της. Αυτό που είχε συμβεί προεκλογικά και άνοιξε τον δρόμο της συνεργασίας των δύο πλευρών, παρά τη διαφωνία αυτή, είναι πως η ΕΔΕΚ έδωσε στον τότε υποψήφιο ένα πλαίσιο αρχών, το οποίο ο ίδιος υιοθέτησε. Είναι, λοιπόν, φυσιολογικό το κόμμα του Κέντρου να διατηρεί εκ των προτέρων μια πιο επιφυλακτική στάση και να αισθάνεται την ανάγκη να υπερτονίσει τη δική του θέση για τη μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθηθεί στο Κυπριακό.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΔΕΚ τόνισε πως θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για επανατοποθέτηση του Κυπριακού στην ορθή του βάση, ενώ προειδοποίησε πως η επανάληψη της ίδιας διαδικασίας που ακολουθείται από το 1976 όχι μόνο δεν θα οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα, αλλά ενδεχομένως η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς να κεφαλαιοποιήσουν πρόσθετο πολιτικό κεκτημένο.

Την ίδια στιγμή, ο κομματικός του συνεργάτης, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να θέσει ως προτεραιότητα τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης υπό την αιγίδα του ΣΑ, για να συζητηθούν κατά προτεραιότητα η αποχώρηση του κατοχικού στρατού, ο επαναπατρισμός των εποίκων, η επιστροφή των προσφύγων, Ε/κ και Τ/κ και η κατάργηση των εγγυήσεων. «Εφόσον υπάρξει θετική κατάληξη, τότε να συζητηθεί η εσωτερική πτυχή στη βάση της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και της κατοχύρωσης των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της ΕΕ σε ολόκληρη την επικράτεια, για όλους τους νόμιμους κατοίκους», τόνισε η ΕΔΕΚ.

Αυτές οι προτεραιότητες και προειδοποιήσεις δεν μπορούν να θεωρηθούν διαφωνία των Σοσιαλιστών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού δεν έχει αποκλίνει από τις διαχρονικές του θέσεις, που είναι καλά γνωστές στο κόμμα, ακόμη και αν δεν υπάρχει πλήρης συμφωνία. Αποτελούν, όμως, μια πολύ καλή ένδειξη ότι η συμμετοχή στην Κυβέρνηση δεν άλλαξε τις θέσεις της ΕΔΕΚ και παραμένει πιστή στη δική της προσέγγιση στο Κυπριακό, είτε υποστηρίζει τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη είτε όχι. Αποτελεί ενδιαφέρον ερώτημα τι θα πράξει η ΕΔΕΚ αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προβεί σε ενέργειες που δεν εγκρίνει, στο πλαίσιο των διεργασιών της απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες, παρόλο που σε αυτό το στάδιο είναι εντελώς θεωρητικό. Από τα τρία κόμματα που του προσφέρουν στήριξη, η ΕΔΕΚ πάντοτε επιδίωκε λιγότερο από το ΔΗΚΟ και τη ΔΗΠΑ την ταύτιση μαζί του. Και στο Κυπριακό αυτή η απόσταση ήταν πάντοτε πολύ μεγαλύτερη.

Δειτε Επισης

Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
Εκφορτώνονται οι πρώτες εκατοντάδες παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
Τέσσερις νεκροί από πυρά στο Αφγανιστάν-Ανάμεσά τους τρεις Iσπανοί τουρίστες
Ανακουφισμένοι οι τραγικοί γονείς της Σάνι Λουκ-«Είναι ακόμη πολύ όμορφη, τώρα μπορούμε να την θάψουμε»
Επεισοδιακή καταδίωξη καταζητούμενου στη Λεμεσό-Τον τσάκωσαν με παράνομο 32χρονο και με ναρκωτικά
Απολογείται τη Δευτέρα ο 50χρονος για τη γυναικοκτονία στο Μενίδι-Η κυνική ομολογία και τα κίνητρα της δολοφονίας
Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα και τεκμήρια για τον εντοπισμό των βάνδαλων των γηπέδων Απόλλωνα και ΑΕΛ
Γιατί ο Ερντογάν μετέτρεψε την Μονή της Χώρας σε τζαμί-Ερευνήτρια εξηγεί
Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποιεί για πιθανή τρομοκρατική απειλή στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+