Το ΝΑΤΟ καλεί για ειρηνική μετάβαση της εξουσίας στη Συρία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, εξέφρασε σήμερα, Δευτέρα, συγκρατημένη αισιοδοξία μετά τις εξελίξεις στη Συρία, καλώντας για μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας και μια συμπεριληπτική πολιτική διαδικασία, στην οποία οι Σύροι θα έχουν τον πρώτο λόγο.

«Αυτή είναι μια στιγμή χαράς αλλά και αβεβαιότητας για τον λαό της Συρίας και της περιοχής. Ελπίζουμε σε μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας και μια συμπεριληπτική πολιτική διαδικασία στην οποία οι Σύροι θα έχουν τον πρώτο λόγο», ανέφερε ο Ρούτε σε ανακοίνωσή του.

Ο ΓΓ της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ τόνισε επίσης, την ανάγκη οι ηγέτες των Σύρων ανταρτών να τηρήσουν το κράτος δικαίου, να προστατεύσουν τους αμάχους και να σεβαστούν τις θρησκευτικές μειονότητες κατά τη διάρκεια της μετάβασης.

Παράλληλα, επέκρινε τη Ρωσία και το Ιράν, τους βασικούς υποστηρικτές του καταρρεύσαντος καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, για τους ρόλους τους στον πόλεμο και είπε ότι η Ρωσία και το Ιράν εγκατέλειψαν τον Άσαντ όταν δεν εξυπηρετούσε πλέον τα συμφέροντά τους.

Ο Ρούτε πρόσθεσε ότι η Μόσχα και η Τεχεράνη μοιράζονται ευθύνες για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά του συριακού λαού.

Παράλληλα, η Χαμάς «συνεχάρη» σήμερα τον συριακό λαό μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ, με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα να καλεί σε ενότητα. «Η Χαμάς συγχαίρει τον αδελφό συριακό λαό για την επιτυχία του στην εκπλήρωση των φιλοδοξιών του για ελευθερία και δικαιοσύνη και καλεί όλες τις διαφορετικές ομάδες του συριακού λαού να ενωθούν», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.

Αναστέλλει εξέταση ασύλου για Σύρους και η Γαλλία

Σε μια άλλη εξέλιξη, η γαλλική Κυβέρνηση εργάζεται για την αναστολή εξέτασης των τρεχουσών υποθέσεων χορήγησης ασύλου ανθρώπων από τη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι η απόφαση για το ζήτημα πιθανότατα θα ληφθεί εντός των επόμενων ωρών.

Το Παρίσι εργάζεται για μια λύση παρόμοια με αυτή που πρόκρινε η Γερμανία, η οποία νωρίτερα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την εξέταση αιτήσεων ασύλου, ανέφερε το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών. Στην ίδια κίνηση προχωρούν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ο Τραμπ κάνει λόγο για πιθανή εκεχειρία στη Γάζα μέσα στην επόμενη εβδομάδα
Βρέθηκαν σώα δύο παιδιά που αγνοούνταν στη Γερμανία από το 2023-Εκτιμάται ότι τα είχε απαγάγει η μητέρα τους
Ξυλοφόρτωσαν και έστειλαν στο νοσοκομείο 31χρονο επειδή αρνήθηκε να παραδώσει τα χρήματα του
Φιντάν για ισχυρισμούς ότι τελικός στόχος του Ισραήλ είναι η Τουρκία-«Προετοιμασμένοι και για το χειρότερο σενάριο»
ΒΙΝΤΕΟ: Αστυνομικοί έσωσαν βρέφος μέσα από όχημα που έβραζε στους 43 βαθμούς στην Καλιφόρνια
Καταδικάζει τις δηλώσεις Τραμπ για Χαμενεΐ το Ιράν-«Ασεβείς και απαράδεκτες»
Τραγωδία στην Αίγπυτο-Φορτηγό συγκρούστηκε με μικρό λεωφορείο, νεκρές 18 εργάτριες (pics)
Η Γερουσία δίνει στον Τραμπ την εξουσία να διατάξει νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράν χωρίς την άδεια του Κογκρέσου
Πρώτες πράξεις Βουλευτικών στον ΔΗΣΥ-Συνάντηση με υποψήφιους… υποψήφιους και κατευθυντήριες γραμμές
Στο Δικαστήριο για καταχώρηση οι υποθέσεις κατά Ησαΐα-Περιμένει ενημέρωση για το κατηγορητήριο η υπεράσπιση