Οι τοποθετήσεις των κομμάτων για την παγκόσμια ημέρα κατά της διαφθοράς

Για την παγκόσμια ημέρα κατά της διαφθοράς, που εορτάζεται την 9η Δεκεμβρίου, τοποθετήθηκαν τα κόμματα, τα οποία καλούν σε πάταξή της, ενώ τονίζουν ότι αποτελεί γάγγραινα για το κράτος δικαίου.

Ο ΔΗΣΥ, αναφέρει πως «με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η 9η  Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς. Η ημέρα αυτή μας υπενθυμίζει την αναγκαιότητα λήψης ουσιαστικών μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει τη διάδοση δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σε όλη την κοινωνία, υπογραμμίζοντας τη συλλογική ευθύνη για την αντιμετώπιση και εξάλειψη του φαινομένου».

Ενός φαινομένου, τονίζει «που φέρει πολλαπλά πρόσωπα, όπως η φοροδιαφυγή, η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και άλλες παράνομες ροές που αποσπούν πόρους, οι οποίοι δεν οδηγούνται προς την εκπλήρωση των στόχων που η ίδια η κοινωνία έχει θέσει».

Σημειώνει πως «ο Δημοκρατικός Συναγερμός, και με την ευκαιρία της σημερινής μέρας, επαναλαμβάνει την αταλάντευτη στήριξή του στην αρχή Διαφάνεια Παντού υπερτονίζοντας ταυτόχρονα τη μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε φαινόμενα διαφθοράς. Πριν και πάνω όλα πρέπει να έρχεται το δημόσιο συμφέρον και ενώπιον αυτού ουδεμία έκπτωση ή αδράνεια μπορεί να γίνει αποδεκτή, από όπου και αν προέρχεται. Ήδη πρωτοστατήσαμε με πολλές πρωτοβουλίες όπως η ίδρυση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, τον εκσυγχρονισμό του πόθεν έσχες, την προστασία μαρτύρων και πολλά άλλα που αποτελούν συστάσεις της Greco».

Το ΑΚΕΛ, στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι η διαφθορά αποτελεί ίσως μία από τις πιο ευδιάκριτες μορφές παραβίασης στοιχειωδών κανόνων της χρηστής διοίκησης και του κράτους δικαίου. «Δεν χρειάζονται άλλωστε ιδιαίτερες και εξειδικευμένες γνώσεις προκείμενου οι πολίτες να αντιληφθούν το εύρος, τις διαβρωτικές της συνέπειες και να αντιδράσουν». Διαπιστώσεις οι οποίες πολύ εύγλωττα και με ακρίβεια συνοψίζονται στο προοίμιο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά της Διαφθοράς, υπογραμμίζοντας «τη σοβαρότητα των προβλημάτων και των απειλών που θέτει η διαφθορά στη σταθερότητα και την ασφάλεια των κοινωνιών, υπονομεύοντας τους θεσμούς και τις αξίες της δημοκρατίας, των ηθικών αξιών και της δικαιοσύνης και θέτοντας σε κίνδυνο τη βιώσιμη ανάπτυξη και το κράτος δικαίου».

Τονίζει πως «παρόλες τις δεσμεύσεις για πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς στη δημόσια ζωή, όχι μόνο μέσω της κύρωσης της σχετικής Σύμβασης του ΟΗΕ και άλλων διεθνών προτύπων, αλλά και μέσω της υιοθέτησης εσωτερικών νόμων περιλαμβανομένης της δημιουργίας της Αρχής κατά της Διαφθοράς, η Κύπρος συνεχίζει να κατρακυλά στους παγκόσμιους δείκτες. Η απουσία ανάληψης πειστικών πρωτοβουλιών και της απόδοσης ευθυνών για αδικήματα διαφθοράς, ειδικότερα στη σφαίρα της δημόσιας διοίκησης, παραμένει σε επικίνδυνα ψηλά επίπεδα».

Το ΑΚΕΛ, συνεχίζει, «με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς εκφράζει την αγανάκτηση των πολιτών για τη σωρεία σκανδάλων που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν την κυπριακή πολιτεία και τα οποία υποσκάπτουν την εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας διεθνώς. Η παρατεταμένη ατιμωρησία σε σχέση με το τραπεζικό σκάνδαλο και τα «χρυσά διαβατήρια», η κραυγαλέα θεσμική διαπλοκή και σύγκρουση συμφέροντος τόσο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και μελών του Υπουργικού του Συμβουλίου στην έγκριση κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων από δικηγορικά ή άλλα γραφεία συνδεδεμένα με την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς και οι σοβαρές κατηγορίες για κρούσματα που έχουν προκύψει κατά την παρούσα διακυβέρνηση, δυστυχώς επιβεβαιώνουν όλα όσα εδώ και χρόνια καταγγέλλουμε. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουμε ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να ασκεί κάθε δυνατή πίεση, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να καταθέτει προτάσεις για την πάταξη και τιμωρία κάθε μορφής διαπλοκής και διαφθοράς ανεξαρτήτως του ποιοι εμπλέκονται. Η ενίσχυση των αρχών της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και του κράτους δικαίου, αποτελεί θεμέλιο της δημοκρατικής λειτουργίας κάθε κράτους και ασπίδα προστασίας των πολιτών του».

Η ΕΔΕΚ, με τη σειρά της σημειώνει πως «πιστεύει ότι η γάγγραινα της διαφθοράς, η οποία έχει πλήξει την κυπριακή κοινωνία και την οικονομία και έχει σπιλώσει το όνομα της Κύπρου διεθνώς, δεν θα παταχθεί με ευχολόγια και διακηρύξεις, αλλά με συγκεκριμένες προτάσεις και γι’ αυτό στον πόλεμο κατά της διαφθοράς και των κατεστημένων, έχει καταθέσει επανειλημμένα προτάσεις - και στη Βουλή και δημόσια - που θα πλήξουν στη ρίζα του το φαινόμενο, όπως:

Δημοσιοποίηση σε διαδικτυακή πλατφόρμα όλων των ερευνών που γίνονται και αφορούν σκάνδαλα, ευνοϊκή μεταχείριση, φαινόμενα διαπλοκής δημοσίων λειτουργών και αξιωματούχων, φαινόμενα διαφθοράς κτλ και συνεχή ενημέρωση για την πορεία των ερευνών.

Απόδοση ευθυνών και παραδειγματική τιμωρία όσων επιβεβαιώνεται η εμπλοκή τους σε σκάνδαλα, ευνοϊκή μεταχείριση, φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς.

Αποστέρηση των ωφελημάτων που λαμβάνουν εκ του αξιώματός τους πολιτειακοί αξιωματούχοι ή δημόσιοι λειτουργοί σε περίπτωση καταδίκης τους για αδικήματα διαφθοράς.

Άνοιγμα όλων των φακέλων και επανεξέταση των σκανδάλων τα οποία καταγγέλθηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια και στα οποία εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα ή ανώτεροι δημόσιοι λειτουργοί, όπως για παράδειγμα τα σκάνδαλα του Χρηματιστηρίου, των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, του Ακτινοθεραπευτικού του Νοσοκομείου Λεμεσού, του τραπεζικού τομέα.

Καταρτισμός καταλόγου από πολιτειακούς και κρατικούς αξιωματούχους, οι οποίοι να είναι υποχρεωμένοι να δημοσιοποιούν τις ετήσιες φορολογικές δηλώσεις τους και εξελεγμένους λογαριασμούς από εγκεκριμένα λογιστικά γραφεία και όχι απλά τη δήλωση για το πόθεν έσχες. Με αυτό τον τρόπο θα φαίνεται δημόσια η πηγή και το σύνολο των εισοδημάτων τους καθώς και το σύνολο των εξόδων τους.

Όσοι πραγματικά επιθυμούν την καταπολέμηση της διαφθοράς, θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν με τη λήψη θεσμικών μέτρων».

Καταληκτικά τονίζει ότι «με τις προτάσεις της, το έχει αποδείξει, εδώ και πολλά χρόνια».

Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς υπογραμμίζει την αναγκαιότητα να θωρακίσουμε την προσπάθεια που καταβάλλεται για διαφάνεια, ευημερία και πρόοδο.

Σήμερα, 9 Δεκεμβρίου, όπως αναφέρει, «τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, με την ευκαιρία να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας ως κράτος, κοινωνία και πολίτες για την καταπολέμηση αυτής της διαβρωτικής πρακτικής. Στην Κύπρο, το στοίχημα της καταπολέμησης της διαφθοράς είναι κρίσιμο για την επαναφορά της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς και τη διασφάλιση ενός κράτους δικαίου που λειτουργεί για όλους. Δεν μπορούμε να μιλάμε για πραγματική ανάπτυξη, ισότητα και δημοκρατία όταν η διαφθορά παραμένει παρούσα».

Επισημαίνει πως «η Εθνική Στρατηγική κατά της Διαφθοράς, αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό  βήμα προς την ορθή κατεύθυνση. Η επιτυχία της όμως εξαρτάται από τη δέσμευση όλων μας, της πολιτικής ηγεσίας, των φορέων και των πολιτών, να συνεργαστούμε για την εξάλειψη κάθε μορφής διαφθοράς. Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι ένα σύνθετο έργο που απαιτεί: Αυστηρή και ξεκάθαρη νομοθεσία. Ανεξάρτητους φορείς και θεσμούς. Διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα και πρόσβαση των πολιτών σε πληροφορίες, ανοικτές διαδικασίες και ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για μηδενική ανοχή».  

Καλούμαστε να συνεχίσουμε, όπως λένε, «την ενίσχυση των μηχανισμών προστασίας της χώρας, κάτι που η παρούσα διακυβέρνηση προωθεί ενεργά. Παράλληλα οφείλουμε να επιδείξουμε σταθερότητα και συνέπεια στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, προχωρώντας σε ριζική αλλαγή νοοτροπίας, βαθιές τομές στις σχέσεις κράτους και πολίτη, καθώς και διαφάνεια στις σχέσεις τους κράτους με την οικονομική εξουσία. Η νέα αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας επιβεβαιώνει τις προοπτικές της χώρας και οφείλουμε να θωρακίσουμε την προσπάθεια που καταβάλλεται για ευημερία και πρόοδο».

Καταληκτικά αναφέρουν πως «σε καμία περίπτωση, τέλος, δεν πρέπει να λησμονούμε την ανάγκη να βελτιωθεί η αντίληψη της κοινωνίας για το ότι η χώρα μας προοδεύει και θωρακίζεται σε θέματα διαπλοκής και διαφθοράς, στοιχείο εξίσου σημαντικό το οποίο πρέπει να επιδιώξουμε να βελτιωθεί. Η διαφάνεια, η λογοδοσία και η παιδεία είναι τα θεμέλια μιας δίκαιης κοινωνίας. Ας δεσμευτούμε όλοι για την εφαρμογή τους, διασφαλίζοντας ένα μέλλον όπου η Κύπρος θα αποτελεί πρότυπο χρηστής διακυβέρνησης και δικαιοσύνης».

Με τη σειρά του, το Κίνημα Οικολόγων υποδεικνύει πως «η 9η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, μια ημέρα που μας υπενθυμίζει τη σημασία της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της ακεραιότητας στις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές δομές».

Σημειώνει ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, «το 2023 η Κύπρος βρίσκεται στη 49η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI), με βαθμολογία 53/100, δείχνοντας ότι παραμένει στις χαμηλότερες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διαφθορά δεν αφορά μόνο τους πολιτικούς, αλλά επηρεάζει αρνητικά την υγεία, το περιβάλλον, τη δημοκρατία και την οικονομία μας».

Όπως εξηγεί, «ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, κ. Αντόνιο Γκουτέρες, έχει επισημάνει ότι "η διαφθορά είναι μια επίθεση στις αξίες των Ηνωμένων Εθνών, κλέβει από τις κοινωνίες σχολεία, νοσοκομεία και άλλες ζωτικές υπηρεσίες." Η καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής αποτελεί βασική αξία και πολιτική προτεραιότητα για το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών από την ίδρυσή του το 1996. Μέσα από δράσεις, προτάσεις και συνεργασίες, το Κίνημα αγωνίζεται για τη διαφάνεια στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, την αξιοπιστία στον έλεγχο των δημόσιων πολιτικών και την αντιμετώπιση μεγάλων σκανδάλων που έπληξαν το περιβάλλον και την κοινωνία».

Δυστυχώς, λέει «η απομάκρυνση του κ. Μιχαηλίδη από τη θέση του Γενικού Ελεγκτή αποτέλεσε ένα μεγάλο πισωγύρισμα στον αγώνα κατά της διαφθοράς. Όμως, παρά τις δυσκολίες, ο αγώνας συνεχίζεται. Το Κίνημα Οικολόγων τιμά σήμερα τον κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τη συνεισφορά του και την αδιάκοπη προσπάθειά του στη διαφάνεια και τον έλεγχο της διαπλοκής, σε μια δύσκολη εποχή για τη χώρα μας».

Καλεί επίσης σε εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Κίνημα σήμερα, στις 19:00 στο ξενοδοχείο Κλεοπάτρα. «Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο τέως Γενικός Εισαγγελέας κ. Κώστας Κληρίδης, ενώ ο καθηγητής κ. Χαρίδημος Τσούκας θα απευθύνει ομιλία. Η εκδήλωση αυτή επιδιώκει να αναδείξει τη σημασία του αγώνα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, υπέρ του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας. Ο αγώνας κατά της διαφθοράς συνεχίζεται. Στη Διεθνή Ημέρα κατά της Διαφθοράς, ας αναλάβουμε όλοι μας τις ευθύνες μας και ας στηρίξουμε το δρόμο προς την ακεραιότητα και τη διαφάνεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα βασίλεια της διαφθοράς δεν πέφτουν με λόγια και ασυλίες, αλλά με πράξεις...

Δειτε Επισης

Ενοχλημένο το ΥΠΕΞ από τις ίσες αποστάσεις Γκουτέρες-Ζητά αντικειμενική καταγραφή της κατάστασης επί του εδάφους
Διακομματικό ψήφισμα στην Αμερικανική Βουλή καλεί τον Τραμπ να αναλάβει δράση για το Κυπριακό
Έκθεση Γκουτέρες για τις Καλές του Υπηρεσίες-«Συμφωνία για νέα σημεία διέλευσης θα αποτελούσε μήνυμα πολιτικής βούλησης»
Συναντήσεις σε σε Βηρυτό και Δαμασκό της Σαλίνας Σιάμπου-«Γέφυρα διαλόγου η Κύπρος»
Αντωνίου: Ο ΠτΔ θα συνεχίσει να προτάσσει θέμα αγνοουμένων στις επαφές με τ/κ ηγεσία και ΗΕ
Η Κύπρος ως γέφυρα, ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή και οι κόκκινες γραμμές για τα οδοφράγματα
Το Politico επικρίνει τον Φειδία-«Ο άνθρωπος του Elon Musk στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
Οι δύο εταιρείες με έδρα την Κύπρο που επέβελαν κυρώσεις οι ΗΠΑ και το μήνυμα της Julie Davis Fisher
Νέα αναφορά του Πάπα για την Κύπρο-Ζήτησε διπλωματία της ελπίδας
Επίσκεψη Προέδρου Κάτω Βουλής και Αντιπροέδρου ισπανικής Γερουσίας στην Κύπρο