Μήνυμα Λευκωσίας για την επόμενη μέρα της Συρίας-Ζητά διασφάλιση του διεθνούς δικαίου και της ασφάλειας

Τη θέση της Λευκωσίας αναφορικά με τις ραγδαίες εξελίξεις στη γειτονική Συρία διατύπωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, στέλνοντας σαφή μήνυμα για την ανάγκη σεβασμού της ενότητας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας. Ζητά επίσης διασφάλιση του διεθνούς δικαίου, της ασφάλειας και της ειρήνης για ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας και τη δημιουργία συνθηκών για επιστροφή των προσφύγων.

Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του στο προσωπικό του λογαριασμό στο «Χ» ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «παρακολουθούμε στενά την εξελισσόμενη κατάσταση στη Συρία, με την απαραίτητη προσοχή», προσθέτοντας παράλληλα πως, «η ενότητα, συνεχίζει, η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της Συρίας πρέπει να γίνουν σεβαστές. Μία συμπεριληπτική και πολιτική μετάβαση με τάξη, υπό τους Σύρους, ευθυγραμμισμένη με το Ψήφισμα 2254 των ΗΕ, είναι τώρα πιο απαραίτητη από ποτέ».

Επισήμανε δε ότι «πρέπει να γίνει σεβαστό το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Πρέπει να διασφαλιστεί η ειρήνη και η ασφάλεια όλων των Σύρων, συμπεριλαμβανομένων των μειονοτήτων. Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Συρίας πρέπει να γίνει σεβαστή και να προστατευτεί».

Η σταθερότητα της Συρίας, συνεχίζει, «θα βοηθήσει στη δημιουργία αξιοπρεπών συνθηκών για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων».

Καταλήγοντας σημείωσε ότι «οι εξελίξεις στο ζήτημα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικές και για την ασφάλεια της ΕΕ».

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, ενώ οι δύο Πρόεδροι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και συζήτησαν για ενδεχόμενες επιπτώσεις τόσο στην περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής όσο και στην Ευρώπη, περιλαμβανομένου του ζητήματος της περιφερειακής ασφάλειας και του μεταναστευτικού.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή και συντονισμό.

Εξάλλου, σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Αντόνιο Κόστα να περιλάβει στην ατζέντα του επερχόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τις εξελίξεις στη Συρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Προτεραιότητα της Κυβέρνησης η πλήρη ένταξη της Κύπρου στο χώρο Σένγκεν
Με αφαλατώσεις από Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα αντιμετωπίσει η Κύπρος το υδατικό
Πυρά Ερχίουρμαν σε Τατάρ για το Κυπριακό-«Πρώτη φορά δεν διεξάγει διαπραγματεύσεις για συνολική επίλυση
Διαβεβαιώσεις Πάλμα για την ασφάλεια και σταθερότητα στο λαό-«Προβαίνουμε σε όλες τις δέουσες ενέργειες»
Διαστρεβλώνει ξανά την ιστορία ο Τατάρ-«Αποτέλεσμα βούλησης των τ/κ για κυριαρχία» η εισβολή του 1974
Ισχυρίζονται ότι παραποιήθηκε η ιστορία για την εισβολή και επιμένουν στο αφήγημά τους για το Κυπριακό οι Τούρκοι
Πάει στα κατεχόμενα να τους «δειχτεί» για την μαντίλα ο Ερντογάν-«Όταν δεν τους βάζεις όρια, δεν γνωρίζουν τη θέση τους»
Τέλος στη συγγενοκρατία στο δημόσιο θέλει να θέσει η Βουλή-Η πρόταση νόμου που προωθείται
Συνεχίζει τον αμανέ του ο Τατάρ-«Ορθή είναι η πολιτική των δυο κρατών»
Η Τουρκία αρχίζει έρευνες για υδρογονάνθρακες ανοιχτά των κατεχομένων