Η Ρωσία χορηγεί άσυλο στον Άσαντ και την οικογένειά του
19:58 - 08 Δεκεμβρίου 2024
Αναπάντητο παραμένει μέχρι στιγμής το ερώτημα για την τύχη του Σύριου προέδρου. Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ πέταξε από τη Δαμασκό τα ξημερώματα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έφτασε στη Ρωσία, ενώ υπήρξαν φήμες ακόμη και για πτώση του αεροπλάνου του.
Πάντως, ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα πηγή του Κρεμλίνου, υποστηρίζουν ότι η Ρωσία χορηγεί άσυλο στον Άσαντ και την οικογένειά του.
Επικαλούμενο δύο υψηλόβαθμους Σύρους στρατιωτικούς, το Πρακτορείο Ρόιτερς ανέφερε ότι ο έκπτωτος Πρόεδρος διέφυγε με αεροσκάφος και ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει σκοτωθεί.
H υπηρεσία ανίχνευσης πτήσεων “FlightRadar 24” κατέγραψε αεροσκάφος των συριακών αερογραμμών να απογειώνεται από το αεροδρόμιο της Δαμασκού την ώρα της κατάληψής της από τους αντικαθεστωτικούς. Στη συνέχεια φαίνεται να κάνει μια αναστροφή πάνω από την πόλη Χομς και να εξαφανίζεται.
Πηγή ανέφερε στο CNN ότι οι αντάρτες ανακρίνουν Σύρους στρατιωτικούς και αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι θα μπορούσαν να γνωρίζουν τις κινήσεις του Άσαντ.
Κι ενώ δημοσιογράφοι και διεθνείς αναλυτές ισχυρίζονται ότι ο Άσαντ διέφυγε με προορισμό τη Ρωσία, όπου βρίσκεται η οικογένειά του, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει ότι ο Άσαντ εγκατέλειψε τη χώρα δίνοντας εντολή για ειρηνική μετάβαση της εξουσίας. Την πιθανότητα να διέφυγε από τη Συρία εξέφρασε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Την ίδια ώρα, ο διπλωματικός σύμβουλος του Προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων απέφευγε να απαντήσει στο αν ο Σύρος έκπτωτος πρόεδρος έχει βρει καταφύγιο στη χώρα του.
Τα σενάρια είναι πολλά για την τύχη του Μπασάρ Αλ Ασαντ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 2000. Και παρά τις αρχικές ελπίδες ότι θα προχωρούσε σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη Συρία, συνέχισε σε μεγάλο βαθμό τις αυταρχικές μεθόδους του πατέρα του Χαφεζ, που οδήγησαν στην αραβική άνοιξη, η οποία εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο με περισσότερο από μισό εκατομμύριο νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους. Χάρη στην υποστήριξη των Ιρανών και Ρώσων, κατάφερε να ανακτήσει τα δύο τρίτα της χώρας και να έχει την πλήρη υποστήριξη του στρατού.
Μεγάλο ζητούμενο μετά την πτώση του Άσαντ είναι το πώς θα συνεργαστεί η Δύση με τη νέα κυβέρνηση στην οποία θα συμμετάσχει και η τζιχαντιστική οργάνωση Χαϊάτ Ταχριρ Ελ Σαμ, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από τις Ηνωμένες πολιτείες, τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο αρχηγός της, μετά τη ρήξη του με την Αλ Κάιντα το 2016, επιχειρεί να εξομαλύνει την εικόνα κι εμφανίζεται πιο μετριοπαθής και ενωτικός.
Πηγή: ertnews
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: