Συνελήφθη ο πρώην ΥΠΑΜ της Ν. Κορέας για την απόπειρα επιβολής στρατιωτικού νόμου

Ο πρόεδρος, ο πρώην υπουργός Άμυνας και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας κατηγορήθηκαν από την αντιπολίτευση για προδοσία και οι νοτιοκορεατικές αρχές διερευνούν την υπόθεση

Κατόπιν εισαγγελικού εντάλματος, ο πρώην Υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας Κιμ Γιονγκ-χιουν συνελήφθη την Κυριακή, εξαιτίας του ρόλου του στην αποτυχημένη απόπειρα του Προέδρου Γιουν Σοκ-γελ να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στη χώρα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Ο Κιμ, ο οποίος παραιτήθηκε την Τετάρτη, φέρεται να διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην επιβολή στρατιωτικού νόμου.

Σύμφωνα με ανώτερο στρατιωτικό αξιωματούχο και Βουλευτές της αντιπολίτευσης που κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά του αρχηγού του κράτους, ο Κιμ είχε εισηγηθεί στον πρόεδρο Γιουν να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη Νότια Κορέα.

Η πρόταση μομφής κατά του Προέδρου Γιουν καταψηφίστηκε χθες Σάββατο στο κοινοβούλιο, αλλά ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος τον κάλεσε να παραιτηθεί.

Ο Κιμ εμφανίστηκε οικειοθελώς ενώπιον εισαγγελέα της Σεούλ και ακολούθως συνελήφθη, ενώ του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα, μεταδίδει το Yonhap.

Ο Πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ, ο πρώην Υπουργός Άμυνας Κιμ Γιονγκ-χιουν και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Παρκ Αν-σου κατηγορήθηκαν από την αντιπολίτευση για προδοσία και οι νοτιοκορεατικές αρχές διερευνούν την υπόθεση.

Ο Γιουν προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη, όταν το βράδυ της Τρίτης κήρυξε στρατιωτικό νόμο, υποστηρίζοντας ότι ήθελε να εξαλείψει «τις αναίσχυντες, αντικρατικές, φιλικά προσκείμενες στη Βόρεια Κορέα δυνάμεις» στη χώρα του.

Ο Πρόεδρος δεν επικαλέστηκε κάποια συγκεκριμένη απειλή από τη Βόρεια Κορέα, η οποία είναι πυρηνική δύναμη, αλλά επικεντρώθηκε στους εγχώριους πολιτικούς αντιπάλους του.

Ωστόσο, η πλειοψηφία του νοτιοκορεατικού κοινοβουλίου απέρριψε το διάταγμα, υποχρεώνοντάς τον πρόεδρο να άρει τον στρατιωτικό νόμο μόλις έξι ώρες αργότερα.

Η αιφνιδιαστική απόφαση του Γιουν να κηρύξει στρατιωτικό νόμο βύθισε τη Νότια Κορέα – την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας και βασικό στρατιωτικό σύμμαχο των ΗΠΑ – στη χειρότερη πολιτική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, ενώ αποτελεί «μαύρη σελίδα» στην ιστορία της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διπλωματικό θρίλερ για το Ουκρανικό-«Περιμένω να δω ποιος θα έρθει από Ρωσία και μετά θα αποφασίσω»
Κίεβο: Αν δεν εμφανιστεί ο Πούτιν στην Τουρκία, ο Ζελένσκι μπορεί να αποσύρει την ουκρανική αποστολή
Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στο Καράκας ένα δίχρονο παιδί που έμεινε μόνο του μετά την απέλαση των γονιών του
Τουλάχιστον 50 νεκροί σε ισραηλινές επιθέσεις στη βόρεια Γάζα-Χτύπησαν νοσοκομείο και προσφυγικό καταυλισμό
Διπλωματικό θρίλερ για την Ουκρανία-Ο Λαβρόφ δεν θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη, όλα τα φώτα στραμμένα στον Πούτιν
Πράσινο φως στο 17ο πακέτο κυρώσεων ΕΕ κατά Ρωσίας
Ο Νετανιάχου κατηγορεί τον Μακρόν ότι συντάσσεται με «τρομοκρατική οργάνωση», μετά την κριτική του Γάλλου προέδρου
Ο Τραμπ ενδέχεται να πάει Τουρκία-«O Πούτιν θέλει να πάω κι εγώ»
Πήρε θέση το Κρεμλίνο για τις διαπραγματεύσεις-«Η ρωσική αποστολή θα βρίσκεται στην Τουρκία»
BINTEO: Πήγαν να απαγάγουν την κόρη επιχειρηματία στο Παρίσι-Ήταν μαζί με των δύο ετών γιο της