Στο μικροσκόπιο του ΥΠΑΜ η διαρροή απόκτησης Barak Mx από την Κύπρο-Ενοχλημένο και το Ισραήλ

Την ώρα που οι πληροφορίες για το σύστημα αεράμυνας που απέκτησε η Κύπρος δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες μέρες, με την Κυβέρνηση να τηρεί στάση σιωπηρής παραδοχής για την απόκτησή του, έντονη ενόχληση επικρατεί τόσο στις τάξεις του Υπουργείου Άμυνας, όσο και στο Ισραήλ για τη διαρροή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Άμυνας εξετάζει στοιχεία και δεδομένα γύρω από τη διαρροή για την απόκτηση του Barak Mx, δεδομένου πως πρόκειται για ένα θέμα εθνικής ασφάλειας, ενώ την ίδια ώρα το Ισραήλ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τη δημοσιοποίηση της απόκτησης του συστήματος, γεγονός που οδήγησε τους κρατικούς αξιωματούχους να ακολουθήσουν την τακτική της μη τοποθέτησης επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Όπως εξήγησε πηγή στον REPORTER, η αγορά τέτοιων συστημάτων είναι όπως η απόκτηση ενός οχήματος, όπου ο αγοραστής μπορεί να επιλέξει πακέτο με διαφορετικές παροχές. Έτσι και στην περίπτωση του Barak Mx, η Κύπρος απέκτησε ένα συγκεκριμένο πακέτο, το οποίο στη συνέχεια αναμένεται να εξελίξει με την απόκτηση και των υπόλοιπων παρτίδων που αναμένεται να παραληφθούν σε βάθος χρόνου.

Τι είναι το Barak Mx

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η εταιρεία που παράγει το Barak Mx, πρόκειται για υπερσύγχρονο ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας. Το σύστημα BARAK Mx ενσωματώνει τον πύραυλο με κινητήρα Barak MR (Μεσαίου βεληνεκές) που κτυπά σε ακτίνα 35 χιλιομέτρων. Ο συγκεκριμένος πύραυλος έχει σχεδιαστεί για να εμπλέκεται και να καταστρέφει απειλές μικρού έως μεσαίου βεληνεκούς.

BARAK ER Launching in Trial 1_0

Υπάρχει επίσης ο Barak LR που είναι μεγάλης εμβέλειας και καλύπτει ακτίνα 70 χιλιομέτρων. Το συγκεκριμένο σύστημα έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε συνδυασμό με άλλα αμυντικά συστήματα και να παρέχει ολοκληρωμένη προστασία στο κράτος που το χρησιμοποιεί. Το σύστημα, είναι εξοπλισμένο με προηγμένη τεχνολογία και ικανότητες ακριβείας για την αναχαίτιση και καταστροφή στόχων, καθιστώντας το ένα κρίσιμο συστατικό για την προστασία από βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους Κρουζ και άλλες εναέριες απειλές. Ένα τρίτο σύστημα είναι το BARAK ER που καλύπτει απόσταση 150 χιλιομέτρων.

BARAK ER Launching in Trial 3_0

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία οι πύραυλοι διαθέτουν αρκετά κοινά στοιχεία, όπως η δυνατότητα κάθετης εκτόξευσης, ενώ καλύπτει απειλές σε 360 μοίρες. Επίσης, υπάρχει υψηλή ικανότητα ελιγμών για να αντιμετωπίσουν απειλές.

Η διαφορά του Barak Mx με το Iron Dome είναι αρχικά πως παρέχουν διαφορετικές δυνατότητες και σκοπούς. Από τη μια, το Iron Dome υπερέχει στην αναχαίτιση ρουκετών μικρού βεληνεκούς, βλημάτων πυροβολικού και όλμων με εμβέλεια 4 έως 70 χιλιομέτρων.

BARAK ER Launching in Trial 5_0

Αντίθετα, το σύστημα που εξασφάλισε η Κύπρος παρέχει τη δυνατότητα πολυεπίπεδης άμυνας, αφού μπορεί να αναχαιτίσει από επιθέσεις με drone μέχρι βαλλιστικούς πυραύλους, με την μέγιστη εμβέλεια να φθάνει έως 150 χιλιόμετρα, όπως αναφέρθηκε και κατά την ανάλυση των παροχών του. Σημειώνεται ότι η Κύπρος, βρίσκεται στο περίμενε για την απόκτηση μαχητικών ελικοπτέρων, γαλλικής προέλευσης, ως επίσης και αρμάτων για να αντικατασταθούν τα Τ-80 που είναι παλαιάς τεχνολογίας και ρωσικής προέλευσης.

BARAK MX System_1_825x515

Η απόκτηση του συστήματος προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο την έντονη αντίδραση των Τούρκων, οι οποίοι εκφράζουν εδώ και δύο ημέρες την έντονη ανησυχία τους για την απόκτηση του συστήματος από την Κυπριακή Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι η χώρα μας αυξάνει την ένταση στην περιοχή.

Πάντως, το ίδιο σύστημα αναμένεται να αποκτήσει και η Ελλάδα το επόμενο διάστημα, όπως αναφέρουν ελλαδικά δημοσιεύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Χρήσιμες οι συναντήσεις τους με Φιντάν ανέφεραν οι Ερχιουρμάν και Οζερσάι
Διαχωρίζει τη θέση του ο Ακιντζί-«Η λύση του Κυπριακού είναι δυνατή μόνο στο πλαίσιο ομοσπονδιακής δομής»
Αντάλλαξαν απόψεις για κατάσταση στη Συρία και σταθεροποιητική σημασία της Κύπρου ΠτΔ και Χέρτσογκ
Κατάσταση στη Συρία και διμερείς σχέσεις στη συνάντηση ΠτΔ και αναπληρωτή Πρωθυπουργό των ΗΑΕ
Με επιχείρημα τα δύο κράτη υπερασπίστηκε την «γαλάζια πατρίδα» ο Γιασάρ Γκιουλέρ
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανεξίτηλο το αποτύπωμα του Κώστα Σημίτη
Μετωπική σύγκρουση κομμάτων για την επίσκεψη Χέρτσογκ-Αναφορές περί ταύτισης με ισλαμικές χώρες
Αναμένει την έκθεση για Προμηθέα η ΕΤΥΦΑ-Στα τελικά στάδια κατακύρωσης προσφοράς για Βασιλικό
Ανάβει το πράσινο φως στην Chevron για το «Αφροδίτη» η ΚΔ-«Προς την ορθή κατεύθυνση το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής»
Αναμένει επίσημη ενημέρωση από τα ΗΕ για την συνάντηση ηγετών η Λευκωσία