Έθεσαν τα προβλήματα τους και ζήτησαν στήριξη από ΠτΔ τα άτομα με αναπηρία-«Θέλουμε πράξεις, όχι απλά χαρτιά»

Καθαρά και ξάστερα τα είπαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι εκπρόσωποι της Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες, τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, αφού εκτός από τον διαχωρισμό που υφίστανται από την κυπριακή κοινωνία, είναι αποκλεισμένοι και από τις πρόνοιες του κράτους.

Μιλώντας στον REPORTER η Πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, Θέμιδα Ανθοπούλου, τόνισε πως στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι μόλις ένα στα δέκα άτομα με αναπηρία λαμβάνουν οποιανδήποτε κρατική πρόνοια, ενώ παράλληλα η Κύπρος βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε παροχές για την αναπηρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ντροπή είναι ότι το 0,7% του ΑΕΠ μας πηγαίνει σε παροχές για την αναπηρία, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρους της ΕΕ είναι στο 2%», επισήμανε, ενώ παράλληλα σημείωσε πως έγινε αναφορά και στα θέματα της παιδείας λόγω του αποκλεισμού και του διαχωρισμού που υφίστανται τα παιδιά με αναπηρίες.

Την ίδια ώρα, η κ. Ανθοπούλου σημείωσε πως πρέπει να διαμορφωθεί το νομοσχέδιο για την Ενιαία Συμπεριληπτική Εκπαίδευση, ώστε κάθε παιδί να λαμβάνει την εκπαίδευση που χρειάζεται βάσει των εξατομικευμένων αναγκών του, κάτι που δεν γίνεται σήμερα. «Ο Πρόεδρος μας διαβεβαίωσε πως αυτά θα προχωρήσουν εντός του 2025 με τον τρόπο που πρέπει, γιατί κανένας άνθρωπος δεν επιτρέπεται να είναι στο περιθώριο. Χρειαζόμαστε να κάνουμε πράξη μία κοινωνία συμπεριληπτική και προσβάσιμη», επισήμανε.

Περαιτέρω, σημείωσε πως τα άτομα με αναπηρία είναι πάντα ο «τελευταίος τροχός της αμάξης» και οι στρεβλώσεις χρονίζουν, με την Πρόεδρο της ΚΥΣΟΑ να αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η Κύπρος έφτασε στο σημείο να κατέχει ποσοστό 0,8% στα άτομα που λαμβάνουν οποιανδήποτε κρατική πρόνοια κάτι που από μόνο δείχνει το επίπεδο της αντιμετώπισης από την πολιτεία απέναντι στα άτομα με αναπηρία, η οποία συμπεριφέρεται ανεύθυνα».

Ερωτηθείσα για την Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, η οποία αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στο Υπουργικό για έγκριση, η κ. Ανθοπούλου σημείωσε πως αυτή μπορεί να είναι σωστή αλλά είναι μόνο στα χαρτιά, αφού σημασία έχουν οι πολιτικές που θεσπίζονται. «Εμείς θέλουμε απλά να περάσουμε από τα χαρτιά στις πράξεις και στις ουσιαστικές και συμπεριληπτικές πολιτικές για κάθε πολίτη, κάθε άτομο με αναπηρία και για κάθε παιδί με αναπηρία που δεν λαμβάνει τις θεραπείες του όπως πρέπει από το ΓεΣΥ».

Παράλληλα, κάλεσε την Εκτελεστική αλλά και η Νομοθετική Εξουσία, έστω και την υστάτη, «με θάρρος, γενναιότητα και αποφασιστικότητα, να περάσουν στις πράξεις αυτές, καθώς πλέον η Οργάνωση θα θέτει πλέον τα προβλήματα πιο εκκωφαντικά, γιατί είμαστε αποφασισμένοι ότι αυτά πρέπει να γίνουν».

Αναφερόμενη στο τεράστιο θέμα της προσβασιμότητα, η κ. Ανθοπούλου τόνισε ένα κομμάτι της είναι το πρόβλημα με τα πεζοδρόμια στην Κύπρο για τα άτομα που είναι σε αναπηρικές καρέκλες, οι αναπηρικοί χώροι στάθμευσης οι οποίοι είναι μονίμως κατειλημμένοι από μη αναπηρικά οχήματα και οι ανύπαρκτες δημόσιες συγκοινωνίες που πραγματικά να εξυπηρετούν τα άτομα με αναπηρία.

«Προσβασιμότητα είναι επίσης το να έχει τη δυνατότητα εργασία ένα άτομο με αναπηρία, είναι ένα παιδί να λαμβάνει την εκπαίδευση που θα αναδείξει τις δεξιότητές τους, είναι να υπάρχει πρόσβαση στην κρατική πρόνοια ώστε να μην φτωχοποιείται ένα άτομο με αναπηρία», σημείωσε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως λανθασμένα στην Κύπρο έχει συνδεθεί η προσβασιμότητα με μία ράμπα ή ένα χώρο υγιεινής, τα οποία ούτε και αυτά υπάρχουν όπως πρέπει.

Για την Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία, η πρόεδρος τη ΚΥΣΟΑ ανέφερε πως «είμαστε εδώ, είμαστε υπέροχοι άνθρωποι τα άτομα με αναπηρία, έχουμε δεξιότητες και θέλουμε να μπορούμε να απολαμβάνουμε των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας».

«Είμαστε μία χώρα ανώριμη σε κοινωνικές πολιτικές»

Με αφορμή την κίνηση του Υφυπουργείου Πρόνοιας για την Εθνική Στρατηγική, μιλώντας στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΣΑΚ, Δημήτρης Λαμπριανίδης χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία αυτή, ωστόσο διευκρίνισε ότι το ζήτημα είναι να βοηθηθούν στην καθημερινότητά τους τα άτομα με αναπηρίες και οι οικογένειές τους, ώστε να ζουν καλύτερα, αφού Εθνικές Στρατηγικές έχουν γίνει και στο παρελθόν. Το θέμα, όπως είπε, είναι το περιεχόμενο να επηρεάσει άμεσα και δραστικά την ζωή των ατόμων αυτών.

Ταυτόχρονα σημείωσε πως αυτό που αναμένεται, είναι το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας να προχωρήσει με συγκεκριμένες δράσεις, με σημαντικότερη την τροποποίηση του νόμου για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ώστε να μην υπολογίζεται το εισόδημα συζύγου ατόμου που λαμβάνει ΕΕΕ, ως εισόδημα του λήπτη, κάτι το οποίο καθυστερεί να ανταποκριθεί. «Ευελπιστούμε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα έχει καλή κατάληξη», επισήμανε.

Ερωτηθείς για τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες, ο κ. Λαμπριανίδης διευκρίνισε πως «τα δύο σημαντικότερα είναι η έλλειψη ικανοποιητικής στήριξης μέσω των πολιτικών κοινωνικής πρόνοιας, με στόχο να καλύψει το κόστος της αναπηρίας σε κάθε άτομο και σε κάθε οικογένεια και επίσης η έλλειψη προσβασιμότητας σε μεγαλύτερο βαθμό από τον υφιστάμενο, για να μπορούν τα άτομα, ειδικά σε τροχοκάθισμα και όσα έχουν βαριάς μορφής κινητικής αναπηρίας, να κινούνται στο δομημένο περιβάλλον πιο εύκολα και πιο ασφαλή».

Ανώριμη σε κοινωνικές πολιτικές

Την ίδια ώρα, ως ανώριμη χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία όσον αφορά της κοινωνικές πολιτικές, αφού όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΣΑΚ, «δεν γίνεται αντιληπτή από τους περισσότερους, η σημασία των κοινωνικών παρεμβάσεων μέσα από την πολιτική κοινωνικής πρόνοιας που έχουν υποχρέωση να προσφέρουν στα άτομα με αναπηρίες».

Η καλύτερη απόδειξη, είπε, είναι το γεγονός ότι οι πολιτικοί μας συντηρούν και ενθουσιάζονται με εράνους και τρέχουν να κάνουν εισφορές και να φωτογραφηθούν, εισφέροντας ορισμένες εκατοντάδες ευρώ. «Τα άτομα με αναπηρίες δεν χρειάζονται εράνους αλλά υπεύθυνες πολιτικές στήριξης από την Κυβέρνηση, ενώ παράλληλα και τα κόμματα και οι πολιτικοί έχουν υποχρέωση να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς καθυστέρηση», σημείωσε.

Σχετικά με το τι μέτρα πρέπει να ληφθούν ώστε να διευκολυνθεί η ζωή των ατόμων με αναπηρίες, ο κ. Λαμπριανίδης τόνισε πως «θα πρέπει η Κυβέρνηση άμεσα να ελευθερώσει οικονομικούς πόρους για να αυξηθούν κάποια επιδόματα, να τροποποιηθεί η νομοθεσία του ΕΕΕ για να προστατεύσουμε τις πιο φτωχές οικογένειες και να προστεθούν νέα επιδόματα και υπηρεσίες για άτομα με αναπηρίες και ειδικά όσους δεν λαμβάνουν τίποτα μέχρι σήμερα».

Δεν γίνονται εκπτώσεις στα δικαιώματα

Από πλευράς της η Επίτροπος Διοικήσεως, Μαρία Στυλιανού Λοττίδη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα, τόνισε πως βασικός πυλώνας της δράσης του Γραφείου της, αποτελεί ο συνεχής διάλογος και η ανατροφοδότηση με τα ίδια τα άτομα με αναπηρίες και τις αντιπροσωπευτικές τους οργανώσεις για να διασφαλίζεται ότι δεν γίνονται εκπτώσεις στα δικαιώματα τους και να ακούγεται η φωνή και οι επιθυμίες τους.

Όπως διευκρίνισε, πρωταρχικός στόχος είναι η συνέχιση και ενίσχυση της συνεργασίας με την Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), τόσο αναφορικά με την προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, όσο και μέσω της ενεργότερης συμμετοχής της ΚΥΣΟΑ στην Συμβουλευτική Επιτροπή για την Παρακολούθηση της Εφαρμογής της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Προχώρησε σε αναπροσαρμογή κλινών στα νοσηλευτήρια ΟΚΥπΥ-Αναμονή για μη επείγοντα περιστατικά
Την ανάγκη για επανακατασκευή του δρόμου Έμπας-Τάλας ήγειρε ο κοινοτάρχης-«Έχουν σημειωθεί πολλές τροχαίες συγκρούσεις»
Πίεση στο σύστημα υγείας από τις λοιμώξεις-«Μόλις το 45% των ατόμων πάνω των 65 έχουν εμβολιαστεί»
Επί τάπητος η διαχείριση πλαστικών γεωργικών αποβλήτων-Οι κανονισμοί και η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου
Έκκληση Κέντρου Αίματος για αιμοδοσία λόγω σημαντικής μείωσης των αποθεμάτων-Αναλυτικά οι χώροι αιμοδοσίας
Συννεφιά και σκόνη στην ατμόσφαιρά-Στους 19 βαθμούς η θερμοκρασία
Πρώτα εσωτερική εφαρμογή και μετά θα δοθεί στο κοινό το e-kalathi-Ο στόχος για το πρώτο τρίμηνο του 2025
Έθεσαν το θέμα της ασφάλειας τους στον Αρναούτη οι νοσηλευτές-Το βάρος στην αστυνόμευση των Πρώτων Βοηθειών
Διπλοβάρδιες από νοσηλευτές, στη γραμμή ασθενείς για εισαγωγή στα νοσοκομεία-Κατεπείγουσα επιστολή σε Υπ. Υγείας
Θερμότερος του κανονικού αναμένεται ο Ιανουάριος-Απογοητευτικό το επίπεδο βροχής