Μια βαθιά εκτεθειμένη Βουλή περιμένει νομική γνωμάτευση επί μαθηματικών πράξεων

Τα όσα έγιναν στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων το απόγευμα της Πέμπτης δεν τιμούν κανέναν. Δεν τιμούν πρώτα από όλα το ίδιο το Σώμα, δεν τιμούν τα κόμματα και τους βουλευτές και δεν τιμούν την κοινωνία, που έχει αυτό το επίπεδο πολιτικής αντιπροσώπευσης.

Αντί οι βουλευτές να κάνουν τη δουλειά τους, μεγάλο μέρος της οποίας είναι να νομοθετούν, κάθονταν και συζητούσαν πώς να παρακάμψουν τον κανονισμό της Βουλής και πώς να καλύψουν τους συναδέλφους τους που έκαναν «σκασιαρχείο» από την Ολομέλεια. Και στο τέλος, ενώ νόμιζαν ότι ψήφιζαν για την τιμή των όπλων, βρέθηκαν, χωρίς κανείς να καταλάβει πώς, κατόπιν υπηρεσιακής παρότρυνσης, να κάνουν τροποποίηση του Συντάγματος χωρίς την απαραίτητη πλειοψηφία και να περιμένουν τώρα να ενημερωθούν αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κάνει αναπομπή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξέμειναν από βουλευτές στην Ολομέλεια και έγινε κακός χαμός-Τροποποίησαν το Σύνταγμα με 37 ψήφους

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι μία από τις τρεις εξουσίες της χώρας μας και βασικότατος πυλώνας του κράτους μας. Δεν είναι ούτε παιδική χαρά, ούτε ρινγκ αντιπαραθέσεων και σίγουρα δεν είναι και δεν πρέπει να μετατρέπεται σε σκηνή για πολιτικά show. Όσοι επιλέγουν να το ξεχνούν αυτό, θα πρέπει κάποτε να ελεγχθούν και να τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως οι συνεδρίες της Ολομέλειας δεν είναι event στο οποίο παρίσταται κάποιος αν δεν έχει τίποτα καλύτερο να κάνει. Είναι απαραίτητη η παρουσία όλων των βουλευτών και μάλιστα μέχρι το τέλος της συνεδρίας. Η συνεδρία της Πέμπτης ξεκίνησε με 41 παρόντες και μέχρι την στιγμή που ξεκίνησε η παράνοια είχαν μείνει στην αίθουσα 36, ενώ γνώριζαν πολύ καλά ότι υπήρχε συνταγματική τροποποίηση στην ημερήσια διάταξη, η οποία απαιτεί ειδική πλειοψηφία, που μέχρι εκείνη τη στιγμή θεωρείτο από όλους δεδομένο ότι σημαίνει 38 ψήφους υπέρ.

Είναι κατανοητό ότι ένας αριθμός βουλευτών πάντα θα απουσιάζει, καθώς διαθέτουμε μόνο 56, οι οποίοι θα πρέπει να εκπροσωπούν το κυπριακό Κοινοβούλιο σε όλα τα υπηρεσιακά ταξίδια που αναλογούν σε κράτος μέλος της ΕΕ και διαφόρων διεθνών οργανισμών. Ως εκ τούτου, πάντα κάποιοι θα λείπουν εντελώς δικαιολογημένα. Ταυτόχρονα, επειδή και οι βουλευτές είναι άνθρωποι, μπορεί να τύχουν απρόοπτα, όπως μια αδιαθεσία ή μια έκτακτη οικογενειακή ανάγκη, τα οποία προφανώς και αποτελούν δικαιολογημένες απουσίες από τη Βουλή, όπως και σε κάθε άλλη δουλειά που αντιμετωπίζει ανθρώπινα το προσωπικό της. Και, όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, υπήρχαν όντως βουλευτές που απουσίαζαν σε υπηρεσιακά ταξίδια και βουλευτές που ήταν άρρωστοι. Δεν ξέρουμε αν δικαιολογούνταν και οι 15 απουσίες, όμως, όπως διαφάνηκε, σαφέστατα αρκετές εξ’ αυτών ήταν πλήρως δικαιολογημένες.

Εάν κάποιοι έκαναν αδικαιολόγητη απουσία είναι, προφανώς, οι πρώτοι που έμειναν εκτεθειμένοι. Επίσης, αυτοί που σίγουρα άφησαν το Σώμα εκτεθειμένο είναι εκείνοι που μπορούσαν να παραστούν, αφού βρίσκονταν εκεί κατά την έναρξη της συνεδρίας, αλλά, για οποιοδήποτε λόγο, «εξαφανίστηκαν» κατά τη διάρκειά της, ενώ έβλεπαν ότι υπήρχαν ήδη πολλές απουσίες και ενώ ήξεραν ότι βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη τροποποίηση του Συντάγματος. Και φυσικά εκτεθειμένοι έμειναν και όλοι οι υπόλοιποι, που με τις ευλογίες της Προέδρου της Βουλής, ροκάνιζαν χρόνο με αχρείαστες συζητήσεις, μήπως και «κατεβούν 20 βουλευτές από τα ταβάνια», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ο οποίος, παρά τον εριστικό του τρόπο και το επιθετικό του ύφος, είχε δίκαιο ότι δεν επρόκειτο να γίνει κάτι τέτοιο. Όπως είχε δίκαιο, πως τα δύο τρίτα του 56 είναι περισσότερο από 37, μαθηματική πράξη επί της οποίας τώρα θα κληθεί να γνωματεύσει ο Γενικός Εισαγγελέας, επειδή στην Κύπρο ζούμε και… συμβαίνουν αυτά.

Επί της ουσίας, όπως αφέθηκε να νοηθεί από τις δηλώσεις της Αννίτας Δημητρίου και του Γιώργου Σαββίδη την Παρασκευή, αναμένεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει επίσημα γνωμάτευση ως προς την συνταγματικότητα της απόφασης να γίνει αποδοχή συνταγματικής τροποποίησης με στρογγυλοποίηση προς τα κάτω και ακολούθως θα αναπέμψει τον Νόμο στη Βουλή, η οποία θα φροντίσει να τον ξαναψηφίσει σωστά.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης θεωρείτο δεδομένο από τους βουλευτές πως δεν θα συγκεντρωθεί η απαραίτητη πλειοψηφία για να γίνει η τροποποίηση και θα ψήφιζαν μόνο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, αφού δεν μπορούσε να γίνει αναβολή βάσει του κανονισμού της Βουλής (παρόλο που κάποιοι ήθελαν να τον αγνοήσουν) και αφού δεν φάνηκε να υπήρχε πρόθεση ούτε για διακοπή. Αυτό ανατράπηκε μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, όταν η Διευθύντρια της Βουλής ενημέρωσε την Πρόεδρο ότι και στο παρελθόν τροποποιήθηκε το Σύνταγμα με 37 βουλευτές και την Αννίτα Δημητρίου να δηλώνει ότι «αφού ξανάγινε, θεωρούμε ότι τα άρθρα εγκρίνονται» και τελικά η πρόταση νόμου ψηφίστηκε σε Νόμο.

Αμέσως έσπευσε με ανάρτησή του να διευκρινίσει πως «χωρίς 38 βουλευτές τροποποίηση του Συντάγματος είναι αδύνατη» ο καθηγητής νομικής Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, λέγοντας πως αν αληθεύει η είδηση ότι υπερψηφίστηκε τροποποίηση του Συντάγματος με 37 βουλευτές, αυτό είναι πρόδηλα αντίθετο προς το Σύνταγμα. Και φαίνεται πως το προηγούμενο στο οποίο έγινε αναφορά από τους υπηρεσιακούς της Βουλής δεν διορθώνει την απουσία της απαραίτητης πλειοψηφίας. Όπως έγραψε ο δικηγόρος Κρις Τριανταφυλλίδης «η επανάληψη μιας παρανομίας δεν καταλήγει σε νομιμοποίησή της», δηλώνοντας και από πλευράς του πως η τροποποίηση είναι νομικά άκυρη και άνευ ισχύος.

«Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η ψήφιση Νόμου με τον οποίο τροποποιείται το Σύνταγμα με αριθμό λιγότερο των 38», δήλωσε από πλευράς του ο καθηγητής νομικής Χρίστος Κληρίδης, τονίζοντας ότι το γεγονός ότι στο παρελθόν, σε κάποια περίπτωση, έγινε το ίδιο και χρησιμοποιήθηκε αυτό το προηγούμενο για να δικαιολογηθεί η νέα τροποποίηση του Συντάγματος, είναι μια «εντελώς λανθασμένη ενέργεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα έκαναν μαντάρα στη Βουλή-«Χωρίς 38 βουλευτές τροποποίηση του Συντάγματος είναι αδύνατη»

Ο Γενικός Εισαγγελέας απέφυγε να δηλώσει δημοσίως τι πιστεύει για το ζήτημα προσωπικά αν και οι συνεννοήσεις που είπε ότι έκανε με τη Βουλή και το Προεδρικό υποδηλούν ότι δεν διαφωνεί με τους άλλους νομικούς που τοποθετήθηκαν. Ανέφερε, εξάλλου, ότι εάν έγινε κάτι λάθος στο παρελθόν δεν θα πρέπει να συνεχιστεί. «Εμείς θα ερμηνεύσουμε εκείνο που λέει το Σύνταγμα», είπε, ενώ πέραν του ότι θα ετοιμάσει γνωμάτευση (μόλις του ζητηθεί επίσημα), γνωστοποίησε ότι ήδη ανέθεσε σε ομάδα της Νομικής Υπηρεσίας να μελετήσει το ζήτημα. Κοινώς το μπάχαλο της Πέμπτης θα έχει και συνέχεια και στο τέλος, διά άλλης οδού, η Ολομέλεια μάλλον θα ξαναψηφίσει την εν λόγω τροποποίηση μία άλλη μέρα.

Μετά από όλη εκείνη την αναμπουμπούλα η Αννίτα Δημητρίου ξέσπασε, μιλώντας για διάλυση του ελάχιστου κύρους που εναπομένει στη Βουλή και για κατάντια. Ωστόσο φέρει και η ίδια ευθύνη, καθώς επέτρεψε στη συζήτηση εκείνη να διαιωνίζεται και όσο πιο πολύ συνεχιζόταν, τόσο πιο πολύ εκτίθετο η Βουλή. Ευθύνη που τουλάχιστον αντιλαμβάνεται, για αυτό και την ανέλαβε το πρωί της Παρασκευής, λέγοντας ότι «με αφορμή τη συζήτηση σχετικής πρότασης νόμου για τροποποίηση του Συντάγματος στη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας του σώματος, ως Πρόεδρος της Βουλής αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη για οποιαδήποτε θέματα τάξης, διαδικασίας, ερμηνείας ή εφαρμογής του Κανονισμού της Βουλής».

Δεν είναι, όμως, η μόνη που φέρει ευθύνη. Κάθε βουλευτής και βουλεύτρια έχει ευθύνη έναντι του εαυτού του και έναντι των ψηφοφόρων του να βρίσκεται στα έδρανα, εκτός αν η απουσία του είναι δικαιολογημένη. Και φυσικά να παρουσιάζεται με τρόπο αξιοπρεπή, να συμπεριφέρεται κόσμια και να τηρεί όλους τους κανονισμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για την συνεδρία-μπάχαλο η Πρόεδρος της Βουλής

Δειτε Επισης

Νέα αναφορά του Πάπα για την Κύπρο-Ζήτησε διπλωματία της ελπίδας
Επίσκεψη Προέδρου Κάτω Βουλής και Αντιπροέδρου ισπανικής Γερουσίας στην Κύπρο
Μετέφερε πρόσκληση για τις Βρυξέλλες στον Αουν ο Πρόεδρος-Εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου
Επενδύει στα ελληνοτουρκικά ο Φιντάν, ζητά «θάρρος» για το Κυπριακό
Για «οδικό χάρτη» και σημασία συνάντησης Μαρτίου έκανε λόγο ο Ερχιουρμάν
Στόχος Χριστοδουλίδη το θετικό αποτέλεσμα σπό συνάντηση με Τατάρ-«Θα πάω με πνεύμα να βρούμε κοινή συνισταμένη»
Ο πρώτος Πρόεδρος που επισκέπτεται τον Αουν ο Χριστοδουλίδης-Ικανοποίηση για αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου
Μεταβαίνει στον Λίβανο για συνάντηση με Joseph Aoun ο Πρόεδρος-Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Κλείδωσε η ημερομηνία συνάντησης Προέδρου Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ
Αναμένονται ημερομηνίες από τα ΗΕ, ενώ αυξάνεται η ένταση του τουρκικού αμανέ των «δύο κρατών»