Πάει Ολομέλεια η ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο

Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγείται την Πέμπτη το θέμα της ίδρυσης και λειτουργίας παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο.

Η συζήτηση του θέματος ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, σε έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής, η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, στην παρουσία της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνάς Μιχαηλίδου, εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας και της Προέδρου του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ), Μαίρης Κουτσελίνη.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας, η Υπουργός Παιδείας ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως "δώσαμε πάρα πολλές πληροφορίες, αποσαφηνίσαμε το σκηνικό. Τώρα πια είναι τελικό το κείμενο του νομοσχεδίου μας. Μας βοήθησε πάρα πολύ η συζήτηση που είχε γίνει καθόλη τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, για να έχουμε ένα όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρο νομοσχέδιο, πιο ξεκάθαρη θέση ως Υπουργείο, ως Κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα έχουν δημοσιοποιήσει και το κείμενο Στρατηγικής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Κύπρο, η Υπουργός Παιδείας είπε πως «στοχεύουμε στην ποιότητα, δεν κάνουμε εκπτώσεις στα κριτήρια αξιολόγησης, τόσο της ίδρυσης όσο και της λειτουργίας παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων".

"Ήδη επιτρεπόταν η ίδρυση, θυμίζω, από τον υφιστάμενο Νόμο, από το 2015. Αυτό που κάνουμε είναι να ρυθμίσουμε τον τρόπο ίδρυσης και λειτουργίας των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε αυτή την επέκταση στοχευμένα και στη βάση της πρόθεσής μας πάντα και της στρατηγικής μας για τη διεθνοποίηση, την αναβάθμιση της ποιότητας ευρύτερα στην Ανώτερη Εκπαίδευση του τόπου μας», σημείωσε.

Ερωτηθείσα για το θέμα της εγγυητικής, για το οποίο υπήρξαν πολλές αντιδράσεις, είπε ότι είναι ξεκάθαρη η θέση του Υπουργείου. «Απορρίπτουμε αυτό το αίτημα, γιατί θέτει σε δυσμενή θέση συγκεκριμένη κατηγορία Πανεπιστημίων», ανέφερε.

«Θέλουμε ένα νομοσχέδιο που να είναι ανοικτό, να είναι σύγχρονο, να επιτρέπει σε όλα τα πανεπιστήμια να κάνουν την αίτησή τους και από εκεί και πέρα εμείς με τα αυστηρά κριτήρια του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης να ελέγξουμε ποια από αυτά είναι κατάλληλα και τα χρειαζόμαστε στον τόπο μας», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Άδοξο τέλος» στη συνεδρία τα ξένα πανεπιστήμια-Εκτάκτως στη Βουλή η Μιχαηλίδου για εξηγήσεις

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα είναι ιδιωτικού δικαίου παράρτημα δημόσιου Πανεπιστημίου της Ελλάδας που θα ιδρυθεί στην Κύπρο, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι παύει να είναι δημόσιο πια, είναι δημόσιο στη χώρα του, άρα θα διέπεται από τους κανονισμούς των ιδιωτικών πανεπιστημίων, που ελέγχονται από τον Φορέα.

Σε ερώτηση για το εάν συζητήθηκε και το θέμα των ξενόγλωσσων προγραμμάτων κατά τη σημερινή συνεδρία, η Υπουργός Παιδείας είπε ότι δεν συζητήθηκε

«Δεν γνωρίζω το χρονοδιάγραμμα που θέτει η Επιτροπή για το θέμα αυτό, αλλά είμαστε στη διάθεσή τους», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς, σε δηλώσεις του είπε πως κατέληξαν σήμερα στο θέμα που αφορά τα παραρτήματα και το νομοσχέδιο θα πάει στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη.

"Υπάρχουν από τα κόμματα βέβαια κάποιες επιφυλάξεις και τροπολογίες από το ΑΚΕΛ, συγκεκριμένα. Δεν ξέρω αν τα άλλα κόμματα θα καταθέσουν τροπολογίες. Εν πάση περιπτώσει, ολοκληρώσαμε έναν κύκλο πολύ δύσκολο και ελπίζω ότι η Ολομέλεια θα δώσει το δικαίωμα στα δυο ελληνικά πανεπιστήμια, το Μετσόβιο και το Εθνικό Καποδιστριακό, τις σπουδαίες σχολές τους να τις έχουμε στην Κύπρο και θα ήταν ακόμα ευχής έργο καλύτερα να είναι κάποιες από τις σχολές στην ελεύθερη Αμμόχωστο, στην Λάρνακα και γιατί όχι και στο Τρόοδος», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν το νομοσχέδιο που κατατέθηκε θεωρείται ότι έχει όλες τις δικλείδες ασφαλείας που χρειάζονται, έτσι ώστε να έρθουν στην Κύπρο ποιοτικά πανεπιστήμια, ο κ. Μυλωνάς απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι ο ΔΙΠΑΕ κάνει τον έλεγχο και η Βουλή δημιουργεί το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας.

"Η δουλειά μας εμάς είναι το νομοθετικό πλαίσιο. Εμείς ανοίγουμε το δρόμο τον έλεγχο τον έχουν άλλοι», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάζει η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής

Ερωτηθείς πως γινόταν μέχρι σήμερα η κάθοδος ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι είναι πάρα πολλά τα ξένα πανεπιστήμια που λειτουργούν στην Κύπρο με βάση ένα συγκεκριμένο νομικό καθεστώς"

«Το αίτημα για δημιουργία παραρτημάτων ήταν νέο. Τα δυο ελληνικά πανεπιστήμια ήταν τα μόνα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Οι πρυτάνεις ήρθαν στην Κύπρο, έγινε διακρατική συμφωνία μεταξύ των δυο Κυβερνήσεων, έχουμε ισχυρότατους δεσμούς με την Ελλάδα, είναι χιλιάδες οι Έλληνες της Κύπρου και όχι μόνο, που σπούδασαν σε ελληνικά πανεπιστήμια δωρεάν", ανέφερε. Είπε πως όλα τα πανεπιστήμια "που θα ενδιαφερθούν κάτω από αυστηρότατα κριτήρια, όπως διαμορφώθηκε το τελικό κείμενο, θα ελέγχονται για την κάθοδο τους-τα παραρτήματα πάντα-στην Κύπρο».

Σε παρατήρηση ότι σήμερα η συνεδρία ήταν μόνο για τα παραρτήματα και όχι για τα ξενόγλωσσα προγράμματα, ο κ. Μυλωνάς είπε πως ισχύει αυτό και πρόσθεσε: «Φανταστείτε τι θα γίνει για να ολοκληρώσουμε και τα αγγλόγλωσσα με τις πολλές αντιδράσεις που υπάρχουν, πολιτικές αντιδράσεις εννοώ, σοβαρές αντιδράσεις από την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων, από την ΟΕΛΜΕΚ, την ΠΟΕΔ και πολλούς άλλους παράγοντες".

"Βέβαια, η Βουλή λαμβάνει υπόψη, ακούει, σέβεται όλες τις θέσεις. Υπάρχουν έντονες αντιδράσεις και από τις Πρυτανικές Αρχές των πανεπιστημίων που τα θέλουν. Η δουλειά μας, επαναλαμβάνω, είναι να δημιουργούμε το νομικό πλαίσιο και να λειτουργούν", ανέφερε.

Πρόσθεσε πως ο έλεγχος και η εφαρμογή της νομοθεσίας εναπόκειται σε άλλους θεσμούς να εφαρμόζονται "και ελπίζουμε να εφαρμόζονται σωστά, ούτως ώστε να ανοίγουμε τις πόρτες, να ανοίγει ο τόπος μας στα πανεπιστήμια, που κατά την άποψη μου, θα έπρεπε να είναι οι πνευματικοί φάροι στον τόπο μας».

Πάλι αυτό, είπε ο κ. Μυλωνάς, «δεν είναι δουλειά δική μας, είναι η δουλειά τους». Πρόσθεσε πως "θα ήταν μια ευλογία για τον τόπο μας η δημιουργία εκεί πανεπιστημιακών σχολών».

Ερωτηθείς πότε θα αρχίσει η συζήτηση για τα ξενόγλωσσα προγράμματα, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι αυτό θα γίνει αμέσως με τον νέο χρόνο. «Είναι υποχρέωσή μας να το κυνηγήσουμε, να το παλέψουμε, να καταλήξουμε, να υπερψηφιστούν ή να καταψηφιστούν», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, δήλωσε ότι ο ΔΗΣΥ υποστηρίζει τη δημιουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο, "και ευνοούμε αναντίλεκτα και απόλυτα την έλευση των ελληνικών πανεπιστημίων που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν παραρτήματα εδώ στην Κύπρο».

«Ο ΔΗΣΥ έχει ενσκήψει στη διασφάλιση της ποιότητας στο σχετικό νομοσχέδιο και πέτυχε τροποποιήσεις για διευκρίνιση των σχετικών κριτηρίων, με τα οποία θα εγκρίνεται ένα παράρτημα ξένου πανεπιστημίου να εγκατασταθεί στην Κύπρο. Το Υπουργείο Παιδείας και το εννοώ πρέπει να είναι προσεκτικό, να έχει αυστηρά κριτήρια και αναλυτικά σαφείς τοποθετήσεις", ανέφερε.

Είπε, ακόμη, πως ο ΔΗΣΥ ετοιμάζει και σχετικές τροπολογίες για περαιτέρω διασφάλιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του τόπου στο εν λόγω νομοσχέδιο».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, δήλωσε ότι «έχουμε να εργαστεί το προηγούμενο διάστημα πολύ σκληρά και συλλογικά πάνω στο εξής σενάριο: να υπάρξουν αυστηρά κριτήρια για την ίδρυση ξένων παραρτημάτων στην Κύπρο, με στόχο να διαφυλάξουμε την ποιότητα και να μην γίνει η Κύπρος, όπως με τα χρυσά διαβατήρια σημαία ευκαιρίας για τον οποιονδήποτε κακόβουλο και κακοπροαίρετο και ταυτόχρονα να εξαιρεθούν από αυτή τη διαδικασία τα ελληνικά πανεπιστήμια».

«Έχουμε καταθέσει τρία σενάρια και στην Υπουργό και στην Επιτροπή για το πως αυτό με νομικά σωστό τρόπο θα μπορούσε να γίνει κατορθωτό. Δυστυχώς δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση στην υλοποίηση αυτού που εμείς θεωρούμε το πιο σωστό, την εξαίρεση από αυτήν τη διαδικασία των ελληνικών πανεπιστημίων, ούτως ώστε να μην ξεκινούμε από το συγκεκριμένο και να πηγαίνουμε στο γενικό, δηλαδή να κάνουμε νομοθεσία κομμένη και ραμμένη σε κάποια δεδομένα που έχουμε σήμερα, διότι δυστυχώς η νομοθεσία που θα ψηφίσουμε σήμερα αφορά εκατοντάδες ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, κάποια καλά, κάποια όχι και τόσο καλά», πρόσθεσε.

Από εκεί και πέρα, συνέχισε ο κ. Χριστοφίδης, «έχουμε μπροστά μας ένα κείμενο όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα", ανέφερε και πρόσθεσε πως "θα συζητήσουμε βεβαίως και πάλι συλλογικά για να δούμε αν θα κατατεθούν τροπολογίες στην Ολομέλεια, ποιες τροπολογίες θα κατατεθούν και ούτω καθεξής".

"Σήμερα συζητήθηκε και πρόταση νόμου που είχαμε καταθέσει για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για να υπάρχει ισότιμος χειρισμός μεταξύ παραρτημάτων και ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Δυστυχώς, αυτή η πρόταση νόμου για να ισχύουν αντίστοιχα κριτήρια και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Κύπρο δεν πέρασε από την πλειοψηφία για να πάει στην Ολομέλεια. Συνάδελφοι είπαν ότι θέλουν περισσότερο χρόνο για να την συζητήσουν, οπότε αναμένουμε σε μεταγενέστερο χρόνο να κατατεθεί στην Ολομέλεια», σημείωσε.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, δήλωσε ότι από την αρχή έθεσαν ως καθήκον τους να διευκολύνουν τα δύο ελληνικά πανεπιστήμια, τα οποία δήλωσαν επισήμως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην Υπουργό Παιδείας την πρόθεσή τους να έρθουν στην Κύπρο, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Ανέφερε πως "η τροπολογία, την οποία κατέθεσε το ΑΚΕΛ και προνοούσε να ενταχθεί στο νομοσχέδιο εγγυητική ύψους 2 εκατομμυρίων, που αυτό θα εμπόδιζε τα ελληνικά πανεπιστήμια να έρθουν στην Κύπρο, σήμερα μειοψήφησε στην Επιτροπή Παιδείας και η πλειοψηφία της Επιτροπής Παιδείας αποφάσισε όπως το νομοσχέδιο οδηγηθεί στην Ολομέλεια ως έχει κατατεθεί από το Υπουργείο Παιδείας».

Ο κ. Αποστόλου είπε ότι χαιρετίζουν την αλλαγή θέσης του ΔΗΣΥ από την Τετάρτη μέχρι και σήμερα.

"Θεωρούμε ότι αυτό ήταν εθνικό μας καθήκον, αφού δεκάδες χιλιάδες Κύπριοι τις προηγούμενες δεκαετίες σπούδασαν δωρεάν στα ελληνικά πανεπιστήμια. Και από τη στιγμή που υπάρχει σε ανώτατο επίπεδο ηγεσιών των δύο χωρών η πρόθεση να φιλοξενηθούν τα ελληνικά πανεπιστήμια στην Κύπρο, να δώσουμε αυτόν τον αγώνα έτσι ώστε η σχετική νομοθεσία να μην περιέχει το οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί εμπόδιο», σημείωσε.

«Χαίρομαι επίσης ιδιαίτερα γιατί υπάρχει προχωρημένη συζήτηση μεταξύ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Δημάρχου Λάρνακας, Ανδρέα Βύρα, για να φιλοξενηθεί το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην πόλη μας", ανέφερε.

Πρόσθεσε πως "έγνοια μας είναι να εργαστούμε έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την ποιότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο, δημόσιας και ιδιωτικής".

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμενων, Αλέκος Τρυφωνίδης, δήλωσε ότι ως ΔΗΠΑ – Συνεργασία στηρίζουν την προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης για το εν λόγω εγχείρημα, «όμως σε όλες αυτές τις συζητήσεις που είχαμε στην Επιτροπή Παιδεία εκφράσαμε και τις επιφυλάξεις και τις ανησυχίες μας, ούτως ώστε αυτή η έλευση παραρτημάτων από ξένα πανεπιστήμια να γίνει σωστά, οργανωμένα, με μέγιστη πιστοποίηση της ακαδημαϊκής επάρκειας και όλων των κριτηρίων που θα πρέπει να υπάρχουν κατ΄αναλογία με την ίδρυση ξένων πανεπιστημίων που έχει ο ΔΙΠΑΕ».

Είπε ακόμη πως "μας διαβεβαίωσε η Υπουργός αλλά και η Πρόεδρος του ΔΙΠΑΕ ότι όλες οι προϋποθέσεις θα λαμβάνονται υπόψιν και τα αυστηρά κριτήρια στην αξιολόγηση που θα γίνεται από το ΔΙΠΑΕ, γι αυτό συναινέσαμε στο θέμα της εγγυητικής».

Η έλευση ξένων παραρτημάτων, συνέχισε ο κ. Τρυφωνίδης, θα βοηθήσει και τα δημόσια πανεπιστήμια, τα δικά μας, αλλά και τα ιδιωτικά, να προσφέρουν υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή εκπαίδευση τόσο στους Κύπριους αλλά και προσέλευση και προσέλκυση ξένων φοιτητών από γειτονικές χώρες.

"Αισιοδοξούμε ότι με τις αλλαγές που έχουμε κάνει και την εποικοδομητική συζήτηση με την αρμόδια Υπουργό Παιδείας, θα καταφέρουμε αυτό το εγχείρημα, το οποίο θεωρούμε ότι θα προσφέρει στην αύξηση της ποιότητας της εκπαίδευσης στην Κύπρο, αλλά και την προσέλκυση ξένων φοιτητών στην Κυπριακή Δημοκρατία για να φοιτήσουν στα εν λόγω προγράμματα», συμπλήρωσε.

Περαιτέρω, είπε ο κ. Τρυφωνίδης, αισιοδοξεί ότι αυτά τα πανεπιστήμια που θα έρθουν στην Κύπρο, θα ιδρύσουν τις σχολές τους και σε πόλεις που δεν έχουν καθόλου Πανεπιστημιακές Σχολές, αλλά και στην επαρχία.

«Και διεκδικούμε μία από τις σχολές που θα έρθουν στην Κύπρο να ιδρυθεί και στην περιοχή Σολιάς-Τρόοδους», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έκανε αποδεχτή την αναπομπή του ΠτΔ η Βουλή-Υπερψηφίστηκε εκ νέου η τροποποίηση του Συντάγματος
Η Κύπρος το μοναδικό κράτος εκτός ΝΑΤΟ-ΣγΕ που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα ΗΠΑ για στρατιωτική εκπαίδευση
Στις Κεντρικές μέχρι τη δίκη οι τρεις για το κοντραμπάντο ναρκωτικών στη Λεμεσό
Πώς Ρώσοι πράκτορες βοήθησαν τον Άσαντ να φύγει από τη Συρία-Στο φως οι λεπτομέρειες της απόδρασης
«Θέλω να τον βρω, θέλω να ξέρω την αλήθεια»-Η μητέρα του Περικλέους στη δίκη για τη δολοφονία του γιου της
Εκτάκτως συνεδρίασε η Επ. Εργασίας για τη γονική άδεια λίγο πριν την Ολομέλεια
Διαβουλεύσεις μέχρι την υστάτη για ΤΑΚΑΤΑ-Πιθανή η απόσυρση του θέματος από την Ολομέλεια
Σκέφτεται θετικά για υποψηφιότητα το 2028 ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης-Διαβιβάστηκε η αίτησή του στο ΕΔΑΔ
Θάνατος οδηγού λόγω TAKATA και στα κατεχόμενα-Φωνές κατά της «κυβέρνησης»
Οι τζιχαντιστές καταλαμβάνουν τη Συρία-Καταλαμβάνουν κυβερνητικές θέσεις, φτιάχνουν Αστυνομία