Πιο δύσκολο να απαντήσει στις ερωτήσεις παιδιών ο Γεν. Εισαγγελέας από την «ανάκριση» των δημοσιογράφων-«Δεν ξέρω τι θα με ρωτήσουν»
15:42 - 06 Δεκεμβρίου 2024
Εξαιρετικές και επίκαιρες χαρακτήρισε τις ερωτήσεις που δέχθηκε στην εκδήλωση της Τράπεζας Κύπρου «Οι νέοι ρωτούν», στην οποία μαθητές της Γ’ Λυκείου από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Κύπρου υποβάλλουν ερωτήσεις σε άτομο της επιλογής τους, ο Γενικός Εισαγγελέα, Γιώργος Σαββίδης.
Συγκεκριμένα, τόνισε πως «ήταν μια εξαιρετική εμπειρία για μένα, γιατί είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω με τη νέα γενιά και να ακούσω τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους». Αυτό που τον λύπησε, σημείωσε ήταν το γεγονός ότι άκουσε την απαισιόδοξη πλευρά για [το πώς βλέπουν οι νέοι] το μέλλον τους στη χώρα μας. Οι ερωτήσεις τους, σημείωσε « ήταν εξαιρετικές, και εν αντιθέσει με την ‘ανάκριση’ που πολλές φορές μάς κάνουν οι δημοσιογράφοι – όπου ξέρεις περίπου ποια είναι τα θέματα που θα σε ρωτήσουν, τα οποία είναι θέματα της επικαιρότητας- με τα παιδιά ήταν ακόμη πιο δύσκολο, διότι δεν ξέρεις τι θα ρωτήσουν. Ήταν εξαιρετική εκδήλωση και συγχαίρω την Τράπεζα Κύπρου για την εκδήλωση αυτή. Είναι ωφέλιμο τέτοιες εκδηλώσεις να γίνουν και με άλλους αξιωματούχους, για να έχουν την ευκαιρία οι νέοι να βλέπουν διά ζώσης τους ανθρώπους για τους οποίους συνήθως έχουν μια εικόνα από εκείνα που διαβάζουν ή από εκείνα που βλέπουν στην τηλεόραση. Το να σε βλέπουν και να έχουν την ευκαιρία να σου κάνουν ερωτήσεις, είναι πολύ σημαντικό.»
Κληθείς τέλος να σχολιάσει τη συμβουλή που έδωσε προς τα παιδιά, ήτοι να μην αφήσουν την τοξικότητα των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης να επηρεάσει το μέλλον τους, και ερωτηθείς αν ως χώρα έχουμε «ξεφύγει» σε αυτό το θέμα, ο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας υπέδειξε ως πρόβλημα την απουσία νομοθετικού πλαισίου για την εξύβριση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
«Το πρόβλημα των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης είναι παγκόσμιο. Αλλά ναι, πιστεύω ότι η παντελής απουσία νομοθετικού πλαισίου, η οποία να καθορίζει το πλαίσιο του πού μπορεί κάποιος να φαίνεται, με όλη την ελαστικότητα, ότι εξασκεί το συνταγματικό του δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και να περνά στο επόμενο στάδιο, το οποίο είναι η πλήρης ασυδοσία, η πλήρης απαξίωση, οι απειλές, η εξύβριση και αυτά που βλέπουμε συνήθως, ναι, πιστεύω ότι το έχουμε ξεπεράσει.
Σίγουρα εκείνο που ήθελα να πω στα παιδιά είναι ότι πρέπει οι νέοι να ασκούν την κριτική τους σκέψη και να μην δέχονται ‘αμάσητα’ αυτά που βλέπουν στα διάφορα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Είναι εκεί που πιστεύω ότι και οι εκπαιδευτικοί, που έχουν πιο πολλές ώρες με τα παιδιά, θα πρέπει να εκπαιδεύσουν τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να αντλούν τις πληροφορίες που τους κεντρίζουν το ενδιαφέρον για να διαμορφώσουν άποψη, αλλά και να τις αναλύουν και να τις βάζουν στη βάσανο της λογικής και της σωστής ενημέρωσης, έτσι ώστε μελλοντικά να έχουμε μια καλύτερη κοινωνία», ανέφερε ο κ. Σαββίδης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: