Έναρξη λειτουργίας του νέου ψηφιακού συστήματος διαχείρισης συνόρων προτείνει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να τεθεί σταδιακά σε λειτουργία το νέο ψηφιακό σύστημα διαχείρισης των συνόρων της Ευρώπης.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τετάρτη τη σταδιακή έναρξη λειτουργίας του νέου ψηφιακού συστήματος διαχείρισης των συνόρων της Ευρώπης, του λεγόμενου «Συστήματος Εισόδου/Εξόδου» (ΣΕΕ), και έδωσε στα κράτη μέλη χρονικό περιθώριο 6 μηνών, για να το θέσει σε λειτουργία.

Το ΣΕΕ είναι ένα προηγμένο πληροφοριακό σύστημα που θα καταγράφει ψηφιακά τις εισόδους και τις εξόδους, τα δεδομένα από τα διαβατήρια, τα δακτυλικά αποτυπώματα και τις εικόνες προσώπου υπηκόων τρίτων χωρών που ταξιδεύουν για βραχεία διαμονή στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και στα συνδεδεμένα κράτη Σένγκεν.

Επίσης, το Σύστημα θα διευκολύνει τα ταξίδια, θα εκσυγχρονίσει τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, θα περιορίσει τα περιστατικά υποκλοπής ταυτότητας και θα διευκολύνει την ταυτοποίηση όσων υπερβαίνουν την επιτρεπόμενη διάρκεια παραμονής τους, ενισχύοντας την ασφάλεια του χώρου Σένγκεν, ενώ θα επιτρέψει επίσης την αυτοματοποίηση των συνοριακών ελέγχων, θα επιταχύνει σταδιακά τις συνοριακές διαδικασίες και θα βελτιώσει την εμπειρία των ταξιδιωτών.

Το Σύστημα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της διαλειτουργικής δομής, που θα καταστήσει δυνατή την επικοινωνία μεταξύ όλων των συστημάτων πληροφοριών για τα σύνορα και την ασφάλεια.

Χάρη στη σημερινή πρόταση, τα κράτη μέλη σταδιακά θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα πολλαπλά πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες του συστήματος, ενώ παράλληλα δίνεται στις συνοριακές αρχές και στον κλάδο των μεταφορών περισσότερος χρόνος για να προσαρμοστούν στις νέες διαδικασίες.

Η πρόταση θα υποβληθεί προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, ενώ μόλις εκδοθεί ο κανονισμός ΣΕΕ θα τεθεί σε ισχύ, έτσι ώστε τα κράτη μέλη να αρχίσουν την προετοιμασία τους, για τη σταδιακή έναρξη λειτουργίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μακρόν και Μερτς προειδοποιούν τη Ρωσία από το Κίεβο-«Θα υπάρξουν σκληρές κυρώσεις»
ΒΙΝΤΕΟ: Τοξικό νέφος χλωρίου στην Καταλονία–Έκκληση σε πάνω από 160.000 κατοίκους να μείνουν στο σπίτι
Ο Μακρόν ζήτησε τη διεξαγωγή άμεσων συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας
Δασκάλα στις ΗΠΑ κακοποίησε σεξουαλικά ανήλικα αγόρια και καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκιση
Συνελήφθη ο δήμαρχος του Νιούαρκ-Διαμαρτυρόταν για τη λειτουργία κέντρου κράτησης μεταναστών
Τριμερής Μακρόν, Μερτς και Στάρμερ στο τρένο προς το Κίεβο
«Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι
Απεβίωσε σε ηλικία 103 ετών η Μάργκοτ Φριντλέντερ, μια από τις πιο γνωστές επιζήσασες του Ολοκαυτώματος
Ινδικά μαχητικά εξαπέλυσαν πυραύλους εναντίον πακιστανικών αεροπορικών βάσεων
Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ δεν θα μειώσουν μονομερώς τους δασμούς στην Κίνα, το 80% ήταν ένα νούμερο που πέταξε ο Τραμπ