Έναρξη λειτουργίας του νέου ψηφιακού συστήματος διαχείρισης συνόρων προτείνει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να τεθεί σταδιακά σε λειτουργία το νέο ψηφιακό σύστημα διαχείρισης των συνόρων της Ευρώπης.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τετάρτη τη σταδιακή έναρξη λειτουργίας του νέου ψηφιακού συστήματος διαχείρισης των συνόρων της Ευρώπης, του λεγόμενου «Συστήματος Εισόδου/Εξόδου» (ΣΕΕ), και έδωσε στα κράτη μέλη χρονικό περιθώριο 6 μηνών, για να το θέσει σε λειτουργία.

Το ΣΕΕ είναι ένα προηγμένο πληροφοριακό σύστημα που θα καταγράφει ψηφιακά τις εισόδους και τις εξόδους, τα δεδομένα από τα διαβατήρια, τα δακτυλικά αποτυπώματα και τις εικόνες προσώπου υπηκόων τρίτων χωρών που ταξιδεύουν για βραχεία διαμονή στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και στα συνδεδεμένα κράτη Σένγκεν.

Επίσης, το Σύστημα θα διευκολύνει τα ταξίδια, θα εκσυγχρονίσει τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, θα περιορίσει τα περιστατικά υποκλοπής ταυτότητας και θα διευκολύνει την ταυτοποίηση όσων υπερβαίνουν την επιτρεπόμενη διάρκεια παραμονής τους, ενισχύοντας την ασφάλεια του χώρου Σένγκεν, ενώ θα επιτρέψει επίσης την αυτοματοποίηση των συνοριακών ελέγχων, θα επιταχύνει σταδιακά τις συνοριακές διαδικασίες και θα βελτιώσει την εμπειρία των ταξιδιωτών.

Το Σύστημα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της διαλειτουργικής δομής, που θα καταστήσει δυνατή την επικοινωνία μεταξύ όλων των συστημάτων πληροφοριών για τα σύνορα και την ασφάλεια.

Χάρη στη σημερινή πρόταση, τα κράτη μέλη σταδιακά θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα πολλαπλά πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες του συστήματος, ενώ παράλληλα δίνεται στις συνοριακές αρχές και στον κλάδο των μεταφορών περισσότερος χρόνος για να προσαρμοστούν στις νέες διαδικασίες.

Η πρόταση θα υποβληθεί προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, ενώ μόλις εκδοθεί ο κανονισμός ΣΕΕ θα τεθεί σε ισχύ, έτσι ώστε τα κράτη μέλη να αρχίσουν την προετοιμασία τους, για τη σταδιακή έναρξη λειτουργίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η... μαύρη λίστα του Τραμπ-Θα απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες 43 χωρών
Ξεχασμένο μαγειρικό λάδι έθεσε φωτιά σε οικία στη Λευκωσία-Αποδομήθηκε η στέγη για κατάσβεσή της
Στις φλόγες οικία στη Λάρνακα-Ζημιές σε μουσικά όργανα και εξοπλισμό
Ενεπλάκη σε τροχαίο με κλεμμένη μοτοσικλέτα 22χρονος-Νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο
Τρόμος στο Μεξικό από σεισμό 5,5 Ρίχτερ-Στους δρόμους οι κάτοικοι (pics&vids)
Ανακοίνωσε τη μετάβαση Γκουτέρες στη Γενεύη ο Ντουζαρίκ-«Η συνάντηση θα δώσει ευκαιρία για ουσιαστικές συζητήσεις»
Μυστήριο γύρω από τη ρίψη πυροβολισμών σε γυμναστήριο-Από κατάθεση ο ιδιοκτήτης που δεν προέβη σε καταγγελία
Σπάει το φράγμα των 30 βαθμών ο υδράργυρος-Νέα άνοδος της θερμοκρασίας την Κυριακή
Πυραυλική επίθεση στην Ουκρανία-Ένας νεκρός και δώδεκα τραυματίες, ανάμεσά τους δύο παιδιά
Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για την ασύλληπτη τραγωδία στη Λευκωσία-Διενεργείται η νεκροτομή στο εννιάμηνο βρέφος