Σε θέσεις μάχης όλες οι πλευρές στη Συρία-«Πικρά αποτελέσματα χρόνιας, συλλογικής αποτυχίας»
19:59 - 05 Δεκεμβρίου 2024
Η «σφαγή» που είναι σε εξέλιξη στη Συρία είναι το αποτέλεσμα της «χρόνιας, συλλογικής αποτυχίας» της διεθνούς κοινότητας να προωθήσει μια πολιτική διαδικασία στη χώρα αυτή, που παραμένει διαιρεμένη μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, το 2011, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
«Βλέπουμε τα πικρά αποτελέσματα μιας χρόνιας συλλογικής αποτυχίας για την αποκλιμάκωση που θα οδηγούσε σε μια πραγματική κατάπαυση του πυρός σε όλα τα εδάφη ή σε μια σοβαρή πολιτική διαδικασία για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας», ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφορικά με «τις σοβαρές και δραματικές εξελίξεις που ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια μας στη Συρία».
Ο Γκουτέρες είπε ότι είναι κατεπείγουσα ανάγκη να παρασχεθεί αμέσως ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους τους αμάχους που την έχουν ανάγκη στη Συρία, αλλά και να ξαναρχίσει η πολιτική διαδικασία για να τερματιστεί η αιματοχυσία. Προέτρεψε «όλους εκείνους που ασκούν κάποια επιρροή» να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κάνουν ό,τι μπορούν για τον συριακό λαό, τονίζοντας ότι όλες οι πλευρές είναι υποχρεωμένες να προστατεύουν τους αμάχους.
Νωρίτερα, ο Γκουτέρες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ αλ Άσαντ να βρει «κατεπειγόντως» μια «πολιτική λύση».
«Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία προσπαθεί να μειώσει τις εντάσεις, να προστατεύσει τους αμάχους και να ανοίξει τον δρόμο για μια πολιτική διαδικασία» ανέφερε η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωσή της, υπογραμμίζοντας ότι ο πόλεμος στη Συρία «μπήκε σε μια νέα φάση».
«Η μεγαλύτερη επιθυμία της Τουρκίας είναι να μη βυθιστεί η Συρία σε μεγαλύτερη αστάθεια και να μην υπάρξουν περισσότερα θύματα μεταξύ των αμάχων», πρόσθεσε ο Ερντογάν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα χέρια των ανταρτών η Χάμα στη Συρία-Εκδίωξαν τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις
Πανηγυρίζουν οι αντάρτες για την κατάληψη της Χάμα
Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης του συνασπισμού των ανταρτών που κατέλαβαν σήμερα τη Χάμα έστειλε ένα μήνυμα υπογράφοντας, για πρώτη φορά, με το πραγματικό όνομά του, αφού επί χρόνια χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Άμπου Μοχάμεντ Αλ Τζουλάνι.
«Συγχαίρουμε τους κατοίκους της Χάμα για τη νίκη τους» ανέφερε στο μήνυμα που συνοδεύεται από μια φωτογραφία του Τζουλάνι και υπογράφεται από τον «διοικητή Άχμεντ αλ Σάρεχ».
Ο Τζουλάνι, ο επικεφαλής της ριζοσπαστικής, ισλαμιστικής οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), αναφερόταν στην κατάληψη της Χάμα, τέσσερις ημέρες αφού οι αντάρτες κατέλαβαν και το μεγαλύτερο μέρος του Χαλεπιού, της δεύτερης σε πληθυσμό πόλης της Συρίας. Το μήνυμα αναρτήθηκε στο κανάλι των ανταρτών στο Telegram.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε το 2021 στη δημόσια αμερικανική τηλεόραση PBS ο Τζουλάνι επιβεβαίωσε ότι το πραγματικό όνομά του είναι Άχμεντ αλ Σάρεχ και εξήγησε ότι το ψευδώνυμό του παραπέμπει στην καταγωγή της οικογένειάς του από το Γκολάν της Συρίας, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει προσαρτηθεί από το Ισραήλ. Ο 42χρονος Τζουλάνι είπε στο PBS ότι ο παππούς του εκτοπίστηκε από το Γκολάν όταν το κατέλαβαν οι Ισραηλινοί στρατιώτες.
Η HTS, που θεωρείται πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, υποστηρίζει ότι δεν διατηρεί πλέον κανέναν δεσμό με τη τζιχαντιστική οργάνωση, από την οποία αποσπάστηκε το 2016, πέντε χρόνια μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Την επόμενη χρονιά η ομάδα ονομάστηκε «Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ» και μέχρι σήμερα είναι στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ και της ΕΕ. Πολλοί ειδικοί προειδοποιούν ότι η οργάνωση δεν έχει ουσιαστικά διακόψει τους δεσμούς της με το τζιχαντιστικό παρελθόν της.
Την Τετάρτη, φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Telegram έδειχναν τον γενειοφόρο Τζουλάνι να χαιρετά τους υποστηρικτές του από ένα αυτοκίνητο με ανοιχτή οροφή, ενώ επισκεπτόταν την ακρόπολη του Χαλεπιού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η κατάληψη της Χάμα ανοίγει τον δρόμο για την προέλαση των τζιχαντιστών προς τη Δαμασκό
Συστάσεις προς το Ιράκ
Στο μεταξύ, ο Άμπου Μοχάμεντ αλ Τζουλάνι, οι μαχητές του οποίου εξαπέλυσαν μια αιφνιδιαστική επίθεση-αστραπή εναντίον των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, προέτρεψε σήμερα το γειτονικό Ιράκ να «τηρήσει αποστάσεις», με ένα μήνυμά του που απευθύνεται στον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι.
«Προτρέπουμε (τον Σουντάνι) να ματαιώσει την είσοδο του Ιράκ στο νέο καμίνι της Συρίας» ανέφερε ο Τζουλάνι στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στον λογαριασμό των ανταρτών στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.
Ο Τζουλάνι κάλεσε επίσης τον Σουντάνι «να εμποδίσει τους Χασντ αλ-Σάαμπι να επέμβουν» στη Συρία, αναφερόμενος στον συνασπισμό των πρώην παραστρατιωτικών οργανώσεων που στηρίζονται από το Ιράν και έχουν ενταχθεί, εδώ και μερικά χρόνια, στις ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ.
«Υπάρχουν πολλοί φόβοι και πλάνες, τις οποίες ορισμένοι Ιρακινοί πολιτικοί πιστεύουν, σύμφωνα με τις οποίες αυτό που συμβαίνει στη Συρία θα επεκταθεί και στο Ιράκ. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι είναι ψευδές», πρόσθεσε.
Η ισχυρή ένοπλη ιρακινή ομάδα Καταέμπ Χεζμπολάχ, που πρόσκειται στο Ιράν και ανήκει στις Χασντ αλ-Σάαμπι, κάλεσε τη Δευτέρα τη Βαγδάτη να στείλει στρατό στη Συρία για να στηρίξει τις κυβερνητικές δυνάμεις. Η Καταέμπ Χεζμπολάχ είχε πολεμήσει και στο παρελθόν στη Συρία, στο πλευρό των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον Άσαντ. Το Ιράκ έχει ανακοινώσει ότι έστειλε τεθωρακισμένα για να ενισχύσει την ασφάλεια κατά μήκος των συνόρων του με τη Συρία.
Το περασμένο Σάββατο ο Σουντάνι είπε στον Άσαντ ότι η ασφάλεια της χώρας του είναι ουσιαστικής σημασίας για τη σταθερότητα όλης της περιοχής. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο, περίπου 200 φιλοϊρανοί, Ιρακινοί μαχητές αναπτύχθηκαν την Δευτέρα στην επαρχία του Χελεπιού για να στηρίξουν τις κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες την Κυριακή απώλεσαν τον έλεγχο της ομώνυμης πόλης.
Και ο Ιρακινός ισχυρός σιίτης κληρικός και πολιτικός ηγέτης Μοκτάντα αλ Σαντρ κάλεσε σήμερα το Ιράκ και τις ιρακινές ένοπλες φατρίες να «μην αναμειχθούν» στις ένοπλες συγκρούσεις στη γειτονική Συρία.
Με ανάρτηση στο X, ο αλ Σαντρ τόνισε «την ανάγκη το Ιράκ, η κυβέρνησή του (...) οι πολιτοφυλακές και οι δυνάμεις ασφαλείας να μην αναμειχθούν στις υποθέσεις της Συρίας, όπως κάποιοι έχουν συνηθίσει να κάνουν στο παρελθόν. Η κυβέρνηση πρέπει ακόμη και να τους σταματήσει από το να το κάνουν αυτό».
Οι PMF, γνωστές ως Χασντ αλ Σάαμπι στα αραβικά, συγκροτούνται από πολλές ένοπλες οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν που πολέμησαν στο παρελθόν στη Συρία για να βοηθήσουν τις καθεστωτικές δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να ανακαταλάβουν εδάφη που έπεσαν στα χέρια των ανταρτών στα πρώτα χρόνια του συριακού πολέμου. Οι PMF είπαν ότι δεν έχουν αναπτυχθεί στη Συρία και διοικητές της οργάνωσης είπαν ότι θα το κάνουν μόνο κατόπιν εντολής της ηγεσίας τους.
Το Reuters ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι πολλές εκατοντάδες μαχητές της ιρακινής πολιτοφυλακής έχουν αναπτυχθεί στη Συρία για να βοηθήσουν την κυβέρνηση να πολεμήσει τους αντάρτες που προελαύνουν.
Στο πλευρό της Κυβέρνησης η Χεζμπολάχ
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κάσεμ δήλωσε σήμερα ότι το λιβανικό σιιτικό κίνημα στέκεται στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, συμμάχου του κινήματος, απέναντι στην επίθεση ανταρτών-τζιχαντιστών που κατέλαβαν μέσα σε λίγες μέρες δύο μεγάλες πόλεις στη Συρία.
Σε τηλεοπτική ομιλία του, ο Κάσεμ κατήγγειλε τις επιθέσεις «τρομοκρατικών οργανώσεων» που «θέλουν να ανατρέψουν το καθεστώς στη Συρία».
«Δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν τους στόχους τους (...) Και εμείς, η Χεζμπολάχ, θα είμαστε, όσο μπορούμε, στο πλευρό της Συρίας για να αποτρέψουμε τους στόχους» των ανταρτών.
Αντάρτες και τζιχαντιστές της οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) εισήλθαν και κατέλαβαν σήμερα τη στρατηγικής σημασίας πόλη Χάμα στην κεντρική Συρία, έπειτα από την κατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, του Χαλεπιού, πριν μέρες.
Για τρεισίμιση ώρες συνεδρίαζαν στην Τουρκία
Οι εξελίξεις στη Συρία ήταν στο επίκεντρο του Συμβούλιου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας που συνεδρίασε επί περίπου τρεισήμισι ώρες υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το καθεστώς της Δαμασκού «θα πρέπει να συμφιλιωθεί με τον ίδιο του τον λαό και τη νόμιμη αντιπολίτευση» σημειώνεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι «η Τουρκία υποστήριζε πάντα σθεναρά την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της ενότητας της Συρίας».
Παράλληλα, τονίζεται ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει «στις τρομοκρατικές οργανώσεις, που προσπαθούν να επωφεληθούν από το περιβάλλον αστάθειας και θα εξαλειφθούν όλες οι απειλές για την εθνική ασφάλεια της και τον λαό της» - μία ευθεία αναφορά στις ανησυχίες της 'Αγκυρας για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης του Κουρδικού ως απόρροια της κλιμάκωσης του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας αναφέρει:
«1. Το Συμβούλιο ενημερώθηκε για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται με επιμονή, αποφασιστικότητα και επιτυχία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό κατά κάθε απειλής και κινδύνου εις βάρος της εθνικής μας ενότητας και αλληλεγγύης και της επιβίωσής μας, ιδίως των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/KCK-PYD/YPG, FETΟ και Ισλαμικό Κράτος, καθώς και για τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις.
»2. Παράλληλα με την ευχή να είναι μόνιμη η κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο, τονίζεται η σημασία του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στις ανεξέλεγκτες σφαγές και την επιθετικότητα του Ισραήλ και υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία θα διατηρήσει τη στάση της υπέρ μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Παλαιστινιακό ζήτημα.
»3. Τονίζεται ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία έδειξαν για άλλη μια φορά ότι είναι σημαντικό να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασίας της ζωής και της περιουσίας του άμαχου πληθυσμού και ότι το καθεστώς θα πρέπει να συμφιλιωθεί με τον ίδιο του το λαό και τη νόμιμη αντιπολίτευση, επισημαίνεται ότι η Τουρκία υποστήριζε πάντα σθεναρά την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της ενότητας της Συρίας και είναι έτοιμη να παράσχει κάθε αναγκαία συμβολή και τονίζεται ότι δεν θα δοθεί ποτέ χώρος στις τρομοκρατικές οργανώσεις, που προσπαθούν να επωφεληθούν από το περιβάλλον αστάθειας, και θα εξαλειφθούν όλες οι απειλές για την εθνική ασφάλεια μας και τον λαό μας.
»4. Συζητήθηκε η τελευταία κατάσταση όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και αξιολογήθηκαν οι πιθανές επιπτώσεις των διεθνών εξελίξεων στην εξέλιξη του ζητήματος και τονίστηκε η σημασία της αναστροφής της τάσης προς κλιμάκωση του πολέμου καθώς και της επίτευξης άμεσης κατάπαυσης του πυρός και δίκαιης ειρήνης.
»5. Τονίστηκε η προσδοκία και η ευχή μας οι θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας να καταλήξουν σε συνθήκη ειρήνης και επισημάνθηκε ότι μια διαρκής ειρήνη θα ήταν προς το συμφέρον όλων των παραγόντων στην περιοχή μας».
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ο πρόεδρος Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Όπως ανέφερε ο κ. Γκουτέρες, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον οποίο τόνισε την ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους.
«Μόλις μίλησα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν για να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις. Τόνισα την επείγουσα ανάγκη για άμεση πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια από όλους τους αμάχους που έχουν ανάγκη - και την επιστροφή στην πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για τον τερματισμό της αιματοχυσίας. Όλα τα μέρη είναι υποχρεωμένα βάσει του διεθνούς δικαίου να προστατεύουν τους αμάχους», ανέφερε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο κ. Γκουτέρες επανέλαβε τη δέσμευσή του μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Γκιαρ Πέντερσεν ώστε να επιδιωχθεί μια περιεκτική λύση βασισμένη στο Ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτή, όπως είπε, θα στοχεύει στην αποκατάσταση της κυριαρχίας, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, ενώ θα ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες του λαού της.
«Μετά από δεκατέσσερα χρόνια συγκρούσεων, είναι καιρός όλα τα μέρη να συνεργαστούν σοβαρά με τον Γκιαρ Πέντερσεν, τον ειδικό απεσταλμένο μου για τη Συρία, για να χαράξουν επιτέλους μια νέα, περιεκτική και συνολική προσέγγιση για την επίλυση αυτής της κρίσης, σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Είναι καιρός για σοβαρό διάλογο» σημείωσε.
Αναλογιζόμενος τη γενναιοδωρία της Συρίας στο παρελθόν, ιδίως κατά τη θητεία του ως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, εξέφρασε τη θλίψη του για τα υφιστάμενα δεινά και τον κατακερματισμό της χώρας και υπογράμμισε τις αυξανόμενες απειλές για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια από τη σύγκρουση.
«Δεν υπήρχαν στρατόπεδα προσφύγων στη Συρία. Οι πρόσφυγες ζούσαν ανάμεσα στον συριακό λαό. Ραγίζει η καρδιά μου όταν βλέπω τον πόνο τους να μεγαλώνει - μαζί με τις απειλές για την περιφερειακή, και μάλιστα τη διεθνή ασφάλεια. Καλώ για άλλη μια φορά όλους όσοι έχουν επιρροή να κάνουν το καθήκον τους για τον πολύπαθο λαό της Συρίας», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.
Πηγή: ΑΠΕ