Γκρίζα σημεία στο νομοσχέδιο για αύξηση της γονικής άδειας-Εν αναμονή απαντήσεων από Υπ. Εργασίας

Γκρίζα σημεία εντοπίστηκαν στις τροπολογίες που προωθούνται, αναφορικά με αλλαγές στη γονική άδεια και κατ’ επέκταση το επίδομα τέκνου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, με την αρμόδια Επιτροπή να ζητά από το Υπουργείο Εργασίας να ξεκαθαρίζει τα σημεία που κρίνονται υψίστης σημασίας. Σημειώνεται πως στόχος της Επιτροπής Εργασίας είναι να οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την τελευταία συνεδρία του σώματος, ώστε να ψηφιστεί νομοθεσία πριν το τέλος του χρόνου.

Η Επιτροπή Εργασίας έθεσε στο μικροσκόπιο το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από πλευράς Υπουργείου Εργασίας, με τη μορφή του κατεπείγοντος, αναφορικά με την επέκταση της περιόδου που ένας γονιός μπορεί να λάβει γονική άδεια, μέχρι τα 15 έτη του παιδιού, σε αντίθεση με τα οκτώ όπως ισχύει τώρα. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου, Γιώργος Ροκόπος, ανέφερε πως το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθέτησε στις 24 Οκτωβρίου, πρόταση για εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πλαισίου, για τη δημογραφική ανάπλαση της Κύπρου.

«Αυτό το πλαίσιο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των αρνητικών δημογραφικών τάσεων. Τα νομοσχέδια είναι στα πλαίσια του δεύτερου πακέτου μέτρων που θα εφαρμοστούν σταδιακά μέχρι το τέλος του 2025. Τα νομοσχέδια περιλαμβάνουν για την επέκταση της γονικής άδειας, ώστε οι εργαζόμενοι γονείς να έχουν δικαίωμα μέχρι τα 15 έτη του παιδιού, για λήψη άδειας. Επίσης, προστέθηκε πρόνοια για σταδιακή ένταξη των επιδομάτων, ανάλογα με το παιδί, δηλαδή προνοείται σταδιακή αύξηση των εβδομάδων για τις οποίες οι γονείς θα είναι δικαιούχοι σε επίδομα γονικής άδειας και συγκεκριμένα να αυξάνεται από οκτώ σε δέκα εβδομάδες για το δεύτερο τέκνο, σε δώδεκα για το τρίτο τέκνο και σε δεκατέσσερις για το τέταρτο τέκνο. Παράλληλα, υπάρχει πρόνοια για αύξηση του βοηθήματος τοκετού και ουσιαστικά προνοείται αύξηση και θα καθοριστούν ποσά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο τραπέζι οι αλλαγές για γονική άδεια-Πρόταση για δυνατότητα λήψης μέχρι τα 15 έτη του παιδιού

Υπογράμμισαν κενά οι οργανώσεις

Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, Αργύρης Αργυρού, εξέφρασε την ικανοποίηση της οργάνωσης για τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την Κυβέρνηση, ωστόσο χαρακτήρισε πολύ μικρή την αύξηση που δίνεται για το επίδομα τέκνου.

«Είναι 2,500 που μπήκε ως βοήθημα τοκετού, για μία οικογένεια που θα αποκτήσει τέταρτο παιδί, όμως πιστεύουμε ότι είναι πολύ μικρή η αύξηση έναντι του τρίτου παιδιού, που είναι 2,000 ευρώ. Επίσης, γράφει ο νόμος ότι μετά το τέταρτο παιδί είναι το ίδιο ποσό. Εμείς ζητούμε να υπάρχει διαφορετική αξιολόγηση. Πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο θα λυθεί, μερικώς το θέμα της υπογεννητικότητας στην Κύπρο. Εμάς είναι 1,32% ο δείκτης γέννησης. Εμείς εδώ και χρόνια το λέμε, ότι είναι αναγκαίο να παρθούν μέτρα, επειδή το δημογραφικό πρόβλημα είναι το δεύτερο μετά το Κυπριακό».

Η Μαρίνα Κούκου-Σταυρινού, γραμματέας γραφείου γυναικών εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ, στη δική της τοποθέτηση σημείωσε ότι τα μέτρα είναι προς τη θετική κατεύθυνση, ωστόσο για να λυθεί το δημογραφικό χρειάζονται αρκετά μέτρα, πέραν από τα επιδόματα. «Σεβόμαστε τη δυνατότητα της Κυβέρνησης να εξαγγέλλει μέτρα, όμως θα έπρεπε να γίνει μία διαβούλευση στο Συμβούλιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Θα έπρεπε να δούμε τις τροποποιήσεις νόμου, για να δούμε τα επιδόματα».

Η κα. Κούκου σημείωσε πως το 2023 από τις 8,000 αιτήσεις για άδεια μητρότητας, απορρίφθηκαν οι 1,547 μητέρες, επειδή δεν πληρούσαν τα κριτήρια. «Δεν παίρνουν επίδομα για 22 εβδομάδες και από την άλλη δεν έχουν ούτε κοινωνικές ασφαλίσεις. Για 22 εβδομάδες φαίνεται ότι δεν έχουν καμία σχέση με εργασία. Επίσης, το επίδομα τοκετού δίνεται στη μητέρα. Θα μπορούσαμε να βάλουμε και πρόνοια να δίνεται στον πατέρα, ειδικά σε περιπτώσεις που μία γυναίκα πεθαίνει σε τοκετό».

Από πλευράς της, η Δέσποινα Ησαΐα, υπεύθυνη τμήματος εργαζομένων γυναικών της ΣΕΚ, αφού υιοθέτησε πλήρως τις αναφορές της κας. Κούκου, επεσήμανε πως «πρέπει να λάβουμε υπόψη και τα νεαρά άτομα, που σπουδάζουν, δεν είναι στην αγορά εργασίας και είναι ανασφάλιστα. Πρέπει να αυξήσουμε την ενσυναίσθητη. Για το θέμα της μητρότητας, είναι αρκετά σοβαρό και δεν πρέπει να υπάρχει μητέρα που να φέρνει στο κόσμο ένα παιδί και να μην καλύπτεται από τις κοινωνικές ασφαλίσεις, επειδή δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις».

Η κα. Ησαΐα επεσήμανε, δε, ότι από τη στιγμή που εξαγγέλλονται μέτρα και εφαρμόζονται «θα ήταν καλό να γίνει σε πέντε χρόνια μία έρευνα, κατά πόσο αυτά τα μέτρα έχουν αποδώσει. Αυτό είναι το πιο σημαντικό, να γίνεται αξιολόγηση των μέτρων».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι βουλευτές έθεσαν και το ζήτημα που προέκυψε με την προτεινόμενη νομοθεσία, αναφορικά με την πρόνοια ότι θα πρέπει να αποφασίζει το Υπουργικό Συμβούλιο για την επέκταση της πληρωμένης πρόσθετης άδειας, καθώς θεωρούν ότι πρέπει να ρυθμίζεται από τη νομοθεσία, με τους λειτουργούς του Υπουργείου Εργασίας να αναφέρει πως θα το θέσει προς τους αρμόδιους του Υπουργείου και θα απαντήσουν στην επόμενη συνεδρία.

Οι απαντήσεις του Υπουργείου στις συντεχνίες

Παίρνοντας ξανά το λόγο, ο κ. Ροκόπος επεσήμανε πως τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας αφορούσαν το ταμείο κοινωνικών υπηρεσιών και στο επίκεντρο ήταν η αύξηση στη γονική άδεια και το επίδομα τοκετού. «Για το επίδομα μητρότητας και 1,547 γυναίκες απορρίφθηκαν. Υπάρχει νομοθεσία και προϋποθέσεις. Κάποιες γυναίκες, αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις θα απορριφθούν. Δεν μπορούμε να αναφέρουμε για ποιο λόγο απορρίφθηκαν. Αναφερθήκαν θέματα που είναι για το θέμα του Υφυπουργείου Πρόνοιας»

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας παρουσίασε την αναλογιστική εκτίμηση που έγινε για τα δύο θέματα. Αναφορικά με το βοήθημα τοκετού, με βάση τις τροποποιήσεις από 600 ευρώ, αυξάνεται σε:

-1,000 ευρώ για το πρώτο παιδί

-1,500 ευρώ για το δεύτερο παιδί

-2,000 ευρώ για το τρίτο παιδί

-2,500 ευρώ για το τέταρτο παιδί

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, το κράτος μέχρι σήμερα δαπανεί 5,3 εκατομμύρια ευρώ για το επίδομα τοκετού και με τις αλλαγές θα αυξηθεί στα 6,4 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που σημαίνει θα υπάρχει 1,1 εκατομμύριο αύξηση.

Όσον αφορά στη γονική άδεια, υπάρχουν δύο σκέλη, το ένα είναι η επαναλαμβανόμενη δαπάνη, που θα έχει αύξηση 6,5 εκατομμύρια ευρώ αν εξασκήσουν το δικαίωμα όλοι οι δικαιούχοι και το δεύτερο είναι το τακτικό κόστος που θα ανέρχεται στα 8 εκατομμύρια ευρώ ανά χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βρήκαν την κοινή συνισταμένη για την άδεια πατρότητας-Τι προνοεί η πρόταση Νόμου

Δειτε Επισης

Κομφούζιο στα αεροδρόμια Γερμανίας, Βρετανίας και Ολλανδίας από τις χιονοπτώσεις-Ακυρώθηκαν πτήσεις
Ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας τιμά και αποχαιρετά τον Κώστα Σημίτη-«Οραματιστής και ευρωπαϊστής»
ΒΙΝΤΕΟ: Πράξη ανθρωπιάς... Δύο νεαροί διασώζουν ένα σκύλο που ήταν θαμμένο στο χώμα
Έφοδος της ΥΚΑΝ σε οικία 31χρονου-Εντόπισε μικροποσότητες ναρκωτικών και 13,600 ευρώ
Κ. Καδής: Η Κύπρος παράδειγμα για υδατοκαλλιέργεια
Συνελήφθη 42χρονος που διακινούσε υλικό παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο-Έπεσε σήμα από Europol
Χάος στη Βρετανία λόγω της κακοκαιρίας-Χιονοπτώσεις, πλημμύρες και προβλήματα σε αεροδρόμια
Αφέθηκε ελεύθερος ο 36χρονος που χτύπησε 44χρονο και 33χρονη σε νυχτερινό μαγαζί στη Λευκωσία
Καθημερινά προβλήματα λόγω της ανάπλασης της Τσερίου-«Εντός χρονοδιαγραμμάτων θα ολοκληρωθεί»
Άκαρπες οι έρευνες για τον 39χρονο Βασίλη στη Λάρισα-Κορυφώνεται η αγωνία της οικογένειάς του