Έντονη η σεισμική δραστηριότητα της Κύπρου αλλά μικρότερη η κλίμακα-Ο συσχετισμός με τον σεισμό στην Τουρκία

Έντονη σεισμική δραστηριότητα παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Κύπρο, παρόλο που αρκετοί από τους σεισμούς που σημειώθηκαν περιλαμβάνονται στον εδαφικό χώρο της Τουρκίας. Εντούτοις γίνονται αισθητοί και στο νησί μας, προκαλώντας αναστάτωση σε κατοίκους διάφορων περιοχών, δημιουργώντας ταυτόχρονα ερωτήματα για το εάν θα συνεχιστεί η σεισμική δραστηριότητα και αν οι μικρότεροι σε κλίμακα σεισμοί, είναι προμήνυμα για έναν μεγαλύτερο.

Ο σεισμός των 3,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τη Δευτέρα, έγινε αρκετά αισθητός σε πολλές περιοχές της επαρχίας Λεμεσού, αφού είχε εστιακό βάθος μόλις 5 χιλιόμετρα και κλίμακα 22 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης. Την περασμένη εβδομάδα, σημειώθηκε ακόμη ένας σεισμός, 4,8 Ρίχτερ στην Τουρκία, ο οποίος επίσης έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της Κύπρου.

Μιλώντας στον REPORTER ο γεωλογικός λειτουργός του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, Νικόλας Παπαδημητρίου, εξήγησε πως σε γενικότερο πλαίσιο, οι τεκτονικές πλάκες της περιοχής αποτελούνται από μία δυναμική διαδικασία, η οποία μπορεί σε μεγαλύτερο βαθμός και σε ευρύτερη κλίμακα, να επηρεάσει και άλλες πλάκες, με αποτέλεσμα δύο σεισμοί να συνδέονται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ωστόσο, διευκρίνισε πως στην προκειμένη περίπτωση, ο σεισμός στην Τουρκία και ο σεισμός στην Κύπρο δεν σχετίζονται, αφού βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές, ρήγματα και τεκτονικό καθεστώς.

Σημείωσε πως είναι γνωστόν ότι βρισκόμαστε σε μία σεισμογενή περιοχή και το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει μία έντονη συχνότητα σεισμών, αφού αυτοί είναι μεγαλύτεροι σε μέγεθος και γίνονται αντιληπτοί από το κοινό, λόγω του εστιακούς τους βάθους, που είναι πιο επιφανειακό, του μεγέθους που είναι πιο μεγάλο και της απόστασης από κατοικημένες περιοχές που είναι πιο κοντά.

Οι ζημιές λόγω σεισμός και η κατοικία στα Λατσια

Ερωτηθείς για την κατοικία στα Λατσιά, η οποία το περασμένο Σάββατο κρίθηκε ακατάλληλη, με τον Δήμαρχο να αποδίδει την αιτία στον σεισμό της Τουρκίας, ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε πως ήταν ένα πλίθινο κτήριο και για να μπορέσει να αποδοθεί η αιτία της επικινδυνότητάς του αποκλειστικά στον σεισμό, θα έπρεπε να γίνει μία εκτίμηση του πριν και μετά από μία σεισμική δόνηση.

Παράλληλα, ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια δεν έγιναν αναφορές για έντονες ζημιές σε κτήρια που να οφείλονται σε σεισμική δραστηριότητα, παρόλο που σημειώθηκαν εκατοντάδες σεισμοί. «Εκτός από τους μεγάλους σεισμούς στην Τουρκία πριν από μερικά χρόνια, ήταν και ο σεισμός 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Πόλη Χρυσοχούς πριν από δύο περίπου χρόνια και δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές».

Την ίδια ώρα, ο κ. Παπαδημητρίου επισήμανε πως από το 2004 στην Κύπρο θεσμοθετήθηκε και εφαρμόστηκε ο κώδικας αντισεισμικού σχεδιασμού, τον οποίο οι πολιτικοί μηχανικοί είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν, ενώ όπως εξήγησε, αυτός «διασφαλίζει, σε μεγάλο βαθμό, την ασφάλεια των οικοδομών, αφού οι αντισεισμικές πρόνοιες βασίζονται στις γεωλογικές συνθήκες και στην αναμενόμενη σεισμικότητα του χώρου του νησιού».

Αναφερόμενος στη γεωγραφική και γεωλογική θέση της Κύπρου, σημείωσε πως βρίσκεται σε μία περιοχή μέτριας σεισμικότητας, η οποία αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο «Κυπριακό Τόξο», που αποτελεί το τεκτονικό όριο μεταξύ της Αφρικανικής και Ευρασιατικής λιθοσφαιρικής πλάκας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με την εντονότερη δραστηριότητα να παρατηρείται στο κεντρικοδυτικό μέρος του τόξου και σε χερσαία ρήγματα στη Πάφο, Λεμεσό και Λάρνακα.

Πάντως, ειδικοί ξεκαθάρισαν σε αρκετές περιπτώσεις πως είναι αδύνατο, με τα τεχνολογικά μέσα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, να προβλεφθεί πότε θα χτυπήσει ένας μεγάλος σεισμός, σε μία συγκεκριμένη περιοχή, παρόλο που μπορεί να γίνει σε ένα βαθμό πρόβλεψη της δυνατότητας των ρηγμάτων και του μέσου όρου της περιόδου επανάληψης. Δηλαδή, μπορεί μέχρι ενός σημείο να προβλεφθούν τα σενάρια σεισμού που ενδεχομένως να σημειωθούν και πόσο συχνά σημειώνονται, ωστόσο δεν είναι δυνατό να αναγνωριστεί με ακρίβεια πότε θα συμβεί αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Οδική ασφάλεια και δικαιώματα επιβατών συζητά στις Βρυξέλλες ο Βαφεάδης
Προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα σκοπευτήρια-Ανατροπή στους σχεδιασμούς των κατεχόμενων
Εξετάζει επιχορήγηση ευάλωτων ιδιοκτητών σκαφών στη Λάρνακα το Υπουργείο Μεταφορών
Γιατρός υπέβαλε παράπονο ότι εργάζεται πέραν του μέγιστου χρόνου-Καλεί σε συμμόρφωση το ΥΠΥΓ η Λοττίδου
Ανέγερση νέου Νοσοκομείου στην Πόλη Χρυσοχούς ζητά ο Δήμαρχος
Σε εφαρμογή για 12 Δήμους και 9 συμπλέγματα το 2025 το «Πληρώνω όσο πετώ»
Σε πλήρη υλοποίηση το πρόγραμμα «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027»-Ξεπερνούν τα €450 εκ. οι δαπάνες το 2024
«Δήμος» στα κατεχόμενα κάνει μόνος του «απογραφή πληθυσμού»
Την ανάγκη για αναβάθμιση του νοσοκομείου Πάφου επεσήμανε η Αννίτα Δημητρίου
Διαβεβαιώσεις Βαφεάδη-Θα συνεχιστεί η ανάπτυξη σε Λάρνακα, Βασιλικό και Πόλη Χρυσοχούς